Månedsmagasinet på Costa del Sol

Tidsånden på Google

Det hevdes at øynene er sjelens speil. I den virtuelle verden kan man likevel ikke se inn i medmenneskenes sjeler, i hvert fall er en slik anordning fortsatt ikke å finne i verken Office-pakken eller i App store. I denne parallelle virkeligheten er søkemekanismene i stedet blitt dette speilet som reflekterer det vi interesserer oss for, hva vi bekymrer oss om og hva som er øyeblikkets zeitgeist, – tidsånd.

Verdens største søkemaskin, Google, har i sitt maskinrom en mekanisme der man kan se hvilke emner, navn og lignende, som internettbrukere etterspør mest. Vi har kikket innenfor for å se hvilke som er de mest etterspurte akkurat nå.
Man får dermed en innsikt i tidsånden, men den er ikke nødvendigvis skjønn, hvilket i seg selv kan være fascinerende nok. Det er mest kjente mennesker, skuespillere og popstjerner, fotballspillere og ellers ukjente deltakere i konkurranser a la X-factor som de fleste av oss er interesserte i å vite mer om, selv om Gaddafi da også var rimelig hot i fjor.
Søkerordene avspeiler dessuten en ny tid der mengden av tilgjengelig informasjon på verdensplan økes med 30 prosent i året, noe som ikke trenger å være en dårlig ting, men spørsmålet er hvor mye informasjon vi kan ta til oss og hvor raskt det kan fylles på.
Kanskje derfor den store interessen for kjendiser og for dem som gjerne vil bli det. Og så minner tidsånden oss om Woody Allens uttalelse:
”Jeg tok et kurs i hurtiglesing og leste ”Krig og fred” på 20 minutter. Den handlet om noe med Russland.”

Spanske søk
Google står for over 90 prosent av alle søk på internett som er foretatt i Spania.
Vi lar rekkefølgen av de mest søkte ordene tale for seg selv:
1) Facebook
2) Tuenti
3) YouTube
4) Hotmail
5) Marca (sportsavis)
6) Google
7) Spill
8) As (sportsavis)
9) Været
10) Oversettelser

Vekst, dingser og Gaddafi
På Google kan man dessuten se hvilke ord og uttrykk som hadde den største økningen i 2011, og i Spania er ”Valg 2011” – ikke helt unaturlig – de søkerordene som hadde den største økningen i fjor.
Som nummer to på listen over de raskest voksende ligger Bankia, fusjonen av Caja Madrid og Bancaja – kanskje på grunn av et overbetalt og et skruppelløst styre, men sikkert også på grunn av tidligere rykter om behov for hjelp i milliardklassen.
Deretter kommer ”Atrapa un Millon”, showet på Antena3, etterfulgt av Whatsapp og slankelinjen Dieta Dunkan, samt Juego de Tronos – altså spillet Games of Thrones.
Først på en sjuendeplass ligger iPhone5 som i andre land var det søkeordet som hadde den største økningen, men spanjolene valgt altså ikke å søke etter en dings som fortsatt ikke finnes.
Men kanskje var det likevel 4S som alle disse mennesker gjerne ville vite noe om.
Reality-showet kalt ”Supervivientes 2011” ligger som nummer åtte, tv-serien ”El Barco” som nummer ni, mens Muammar Gaddafi, den avdøde libyske ledeen faktisk er nummer 10 på denne lista.

Personer, iPod og symaskiner
Muammar Gaddafi briljerer også ved å være den mest ettersøkte personen i 2011 når man sammenligner med året før.
På andreplass på lista ligger Pablo Alboran, etterfulgt av Amy Winehouse, Jennifer López, Paula Echevarría, Malena Costa, Justin Bieber også kjent som typen som vil bli den neste Jacko, Selena Gómez, Andy y Lucas og til sist Shakira.
På verdensplan var den aller mest søkte Rebecca Black, en amerikansk jente som slo igjennom på YouTube med en sang kalt ”Friday”. Hennes videoklipp ble i fjor sett av 167 millioner mennesker, og det førte til aktiviteter på chat-forum og søkemaskiner.
I Spania har den mest søkte dingsen vært iPod, mens digitale kameraer og tv ligger som nummer to og tre, mens symaskiner snek seg inn som nummer sju, mens støvsugere tviholdt på plass nummer ni.

BOKSE

Fortsatt Yahoo
Selv om Google med rundt en milliard besøk i måneden for lengst har gått forbi Yahoo, eksisterer denne søkemaskinen fortsatt. Her kommer verdens mest søkte ord på denne søkemaskinen anno 2011:
1) iPhone
2) Casey Anthony
3) Kim Kardashian
4) Katy Perry
5) Jennifer López
6) Lindsay Lohan
7) American Idol
8) Jennifer Aniston
9) Jordskjelv i Japan
10) Osama bin Laden

Kjendiser dominerer klart den internasjonale listen, mens det er første gang siden 2002 at en teknologisk dings er på førsteplass, og iPhones suksess tilskrives de mange ryktene rundt den fortsatt ventede lanseringen av versjon 5.

Fire av ti spanjoler handler på nettet
Fire av ti spanjoler handler nå på internett, viser en undersøkelse foretatt av revisjons- og rådgivingsselskapet Deloitte. Nivået er likevel langt fra nivået i Nord-Europa og USA.
I Spania kjøpte ni prosent av innbyggerne fjorårets julegaver on-line, mens 31 prosent av befolkningen handlet både på internett og på vanlig måte. Det er 26 prosent mer enn året før.
Eksperter som professor Marc Cortés ved handelshøyskolen i Barcelona mener at det fortsatt er en del motstand mot e-handel blant spanjoler og at den virtuelle handelen ikke kan konkurrere med det sosiale aspektet ved tradisjonelle innkjøp, særlig i Spania der klimaet er på den konvensjonelle handelens side.
79 prosent av de spurte i undersøkelsen nevner at manglende muligheter for å bytte varene også fastholder tradisjonelle handleløsninger, altså butikkene.
Tøykjeden Zara nevnes som en unntakelse fordi forretningen også bytter eller tilbakebetaler pengene for en vare kjøpt på nettet hvis man ikke skulle like den, og kjedens internettavdeling har derfor blitt en enorm suksess.
Det kan andre også benytte seg av, mener bl.a. Cortés, ettersom fire av ti spanjoler altså allerede nå handler på nettet.

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.