Månedsmagasinet på Costa del Sol

Gjennom mer enn 25 år har Sissel Nielsen hjulpet nordmenn på Costa del Sol med legebesøk, sykehusbehandling og Seguridad Social.

– Det har bare blitt sånn, forteller Sissel Nielsen. Hun flyttet til Spania som 11-åring. Allerede som 16-åring og mens hun ennå gikk på skole, var Sissel i gang med å sluse nordmenn gjennom et – til tider – stivbeint spansk byråkrati. Siden har det bare fortsatt, og nesten daglig får hun spørsmål om å hjelpe til i møtet med spansk helsevesen.
 

Husk Europeisk helsekort!
Sissel mener at det egentlig ikke er nødvendig med noen privat sykeforsikring for nordmenn som oppholder seg i Spania. For har du sørget for å skaffe deg gyldig Europeisk helsetrygdkort før du forlater gamlelandet, skal du få nødvendig hjelp ved sykdom. Dersom du har dette kortet, pass og kopier av begge deler, har du – uten residencia – krav på fastlege her i Spania i ett år. Har du residencia, får du fastlege for livet.
– Men det er likevel klart at det er mindre helsekøer hos private leger og sykehus, sier hun.

Tryggere med følge
Sissel får mange telefoner fra Sjømannskirken, den norske støttegruppen og fra privatpersoner der hun blir bedt om å følge nordmenn gjennom det spanske byråkratiet.
– Spanjoler snakker dårlig engelsk, slik som også mange eldre nordmenn gjør. Derfor føler nok mange en ekstra trygghet når jeg er med dem, forteller Sissel som etter alle årene i Spania selvsagt snakker spansk flytende.

– På verdenstoppen
– Spanske allmennleger og spesialister er utrolig dyktige, trolig blant de dyktigste i verden, hevder Sissel. Hun forteller at flere nordmenn som har fått medisinsk behandling i Spania, har sagt til henne at …”jeg hadde vært død”, om ikke det var for spanske spesialister.
– Men det er ikke til å legge skjul på at om legene er dyktige, kan byråkratiet innenfor helsesystemet være både stort og tungt, sier Sissel:
– Men når du først har alle papirer i orden, er alle medisinske konsultasjoner og medisiner gratis dersom du er trygdet eller pensjonist med ”rød resept”. Andre medlemmer av Seguridad Social med såkalt ”grønn” resept får gratis lege og 40 prosent rabatt på medisiner. Bedre enn i Norge!

Hardt presset
Sissel mener at det tidligere ikke har vært snakk om legemangel innenfor det spanske helsevesenet. Men den massive innvandringen fra Øst-Europa og Sør-Amerika de siste årene, gjør at helsevesenet i dag er mer presset enn noensinne.
– Mitt inntrykk er at nordmenn i Spania er godt fornøyd med det offentlige helsetilbudet, og at åtte av ti mener det er bedre enn i Norge.
Men Sissel kan også fortelle at mange nordmenn synes det kan være tøft å ligge på sykehus. De får sjelden ligge på rom med andre nordmenn, og kan derfor føle seg ensomme. Ofte er det mye støy på rommet med masse familiebesøk til spanjolen i nabosengen og et tv-apparat som nærmest døgnet rundt dundrer i bakgrunnen.
Når det gjelder tilbud om hjemmehjelp for nordmenn som trenger det, er situasjonen ikke lett.
– Det avhenger av inntekten din (pensjon, trygd, osv.). I de aller fleste tilfeller vil selv en norsk minstepensjonist tjene for mye til å få et slikt pleietilbud, sier Sissel.
Dersom du skulle ha behov for rekonvalesens etter en operasjon eller sykdom, er ventetiden lang. Og spesielle tilbud om smertelindring, finnes ikke innenfor det offentlige helsetilbudet, ifølge Sissel.
– Men erfaringen min er at om nordmenn skulle bli veldig syke her nede, reiser de hjem til Norge, avslutter Sissel.

Ingvar Torsholt (76):
– Orket ikke vente
Da Ingvar høsten 2004 skulle undersøkes av offentlige spanske spesialister, fikk han ikke noe svar på når han kunne regne med å få time. I frykt for å bli stående i den spanske helsekøen, reiste han heller hjem til Norge og fikk rask behandling for sine helseplager.
– Jeg har mye bra å si om spansk helsevesen med gratis legetimer og medisiner for oss pensjonister. Men det hjelper jo ikke når det er køer for å få behandling, sier Ingvar Torsholt som har feriert i Spania siden 1976 og vært resident i Spania siden 1999. Han deler året i to og bor i Spania seks måneder hver vinter.
– Jeg tror mange går til private klinikker og betaler for seg framfor å vente på behandling.

Rolf Berntsen (85):
– Veldig godt fornøyd
For tre år siden fikk Rolf et hjerteinfarkt mens han var her på kysten. Han ringte til det private Helicópteros Sanitarios (ambulanse) der han er medlem. De kom med egen lege. Fordi Rolf er resident i Spania, ble han kjørt rett til Costa del Sol-sykehuset.
– Jeg fikk svært rask og god behandling og bra tilbud om oppfølging på dette offentlige sykehuset og er veldig godt fornøyd med hjelpen jeg fikk, forteller Rolf Berntsen om sine erfaringer med det offentlige spanske helsevesenet.
Likevel har han litt blandede opplevelser når det gjelder pasientbehandlingen på spanske sykehus: – Servicen er bedre i Norge. Det virker som om det her til lands forventes at familiene til pasientene som er på sykehus skal stille opp og ta seg av stellet av pasientene.
Rolf Berntsen har de siste 25 årene bodd fast i Spania.
Foto: Rolf Berntsen (portrett)

Anbjørn Lindland (70):
– Imponert over helsetilbudet
Som resident i Spania gjennom fem år, har Anbjørn hatt flere møter med det offentlige spanske helsevesenet. – Da jeg fikk hjerteproblemer, ble jeg tatt godt hånd om på sykehuset Costa del Sol, sier han.
– Jeg ble fulgt tett opp med behandling og medisiner og etterpå ble jeg fulgt opp av fastlegen min. Språket var et problem i kommunikasjonen med min lege, men jeg fikk raskt byttet til en kvinnelig lege som snakket engelsk, og dermed var problemet løst.
Når han blir spurt om han har opplevd køer innenfor helsevesenet, svarer han:
– Nei, jeg er veldig godt fornøyd. Min erfaring er for eksempel at om du skal ta vaksine mot svineinfluensa og har time kl. 17:05, kommer du inn til legen kl. 17:05.
 

Av Arne Bjørndal, fotos: Arne Bjørndal, Ingvar Torsholt, Anbjørn Lindland

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.