Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mulighetenes boligmarked på Solkysten

Mulighetenes boligmarked på Solkysten

– Finanskrisen har i flere tilfeller ført til kraftige fall i boligprisene på Costa del Sol. I flere tilfeller har prisene falt med opptil 50 prosent. Men eiere med boliger med ”riktig adresse”, har liten grunn til bekymring, sier eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng. Det er et generelt fall i boligprisene på rundt 40 prosent langs Solkysten. Og i noen tilfeller er prisene halvert i forhold til situasjonen før den internasjonale finanskrisen satte inn. Dette opplyser Heidi Ch. Bråteng i eiendomsmeglerfirmaet Real Estate Segarra & Bråteng.

Riktig adresse
Likevel har de mest etablerte og best beliggende eiendomsprosjektene langs kysten opprettholdt god verdi selv gjennom finanskrisen, med unntak for såkalte ”hastesalg”.
– En eiendom som ligger flott og er attraktiv innenfor sin prisgruppe, er fortsatt etter min mening en svært god investering. Men man må gjøre de rette valgene. Det er helt avgjørende. Nordmenn er generelt kritiske og flinke til å velge riktig beliggende eiendommer og dermed gjør gode investeringer, mener Heidi Ch. Bråteng.

Større etterspørsel
– Det finnes også en del av markedet som synes helt uberørt av krisen, sier hun:
– Det gjelder særlig eiendommer med egen strandlinje, f.eks. boliger sentralt i Marbella eller eiendommer og boliger ved lystbåthavnen i Puerto Banús.
– Eiere av slike eiendommer har lite å frykte, mener Bråteng. Årsaken er at etterspørselen etter disse boligene fortsatt er langt større enn tallet boliger som legges ut for salg.
– Daglig får vi henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe denne typen eiendommer. Men potensielle kjøpere bør ikke regne med å finne slike boliger på billigsalg, sier hun.

Overproduksjon og krise
Da finanskrisen med full tyngde også traff markedet for hus og fritidsboliger på Costa del Sol, sto flere tusen nye boliger nesten klare for innflytting og overdragelse til solhungrige utlendinger og spanjoler.
Etter en rekke år med byggeboom og gode avkastninger på investert kapital i stadig nye boligprosjekter, satt hundrevis av entreprenører i fella da finanskrisen feide inn over Solkysten. Blant utbyggingsprosjektene som særlig fikk svi, var nye boliger som lå tett inntil golfbaner og oppe i høydedragene innenfor kyststripen. Her var det allerede en stor overproduksjon av nye boliger.
– Det er særlig disse eiendommene som har opplevd det største prisfallet, ofte mellom 40 og 50 prosent, sier Heidi Ch. Bråteng.

Hvor er det billigst?
– Hvor er det lettest å oppnå så høye prisavslag?
– I dag gjelder nok det områder som Manilva, Estepona, Calahonda, Riviera del Sol og La Cala, men først og fremst et stykke opp i høyden og inn fra kysten. Alt som er bygd på nedsiden av N-340 er alltid svært attraktivt. Her er etterspørselen etter eiendommer nokså konstant, også i dagens marked.

Litt bedre på bruktmarkedet
– Finanskrisen har gjort at store og små formuer har forsvunnet, eller i alle fall har de blitt kraftig redusert. For flere boligeiere har løsningen vært å selge ut fritidseiendommer og boliger for raskt å skaffe ny kapital, forklarer Bråteng.
Jo mer akutt behovet for kapital har vært, jo ivrigere har eierne med å selge unna til sterkt nedsatte priser.
– I vårt eiendomsmeglerforetak prioriterer vi de salgsoppdragene som har størst hastverk. I markedet søker vi etter de mest ettertraktede eiendommene til den best mulige prisen. Årsaken er at nye boligkjøpere er mer kritisk enn noensinne, blant annet for å sikre seg mot feilinvesteringer, sier Bråteng som har mer enn 20 års fartstid innenfor meglerbransjen på Costa del Sol.

I klemma
Flere nye urbanisasjoner og leilighetsanlegg i Marbella, de fleste med svært flott beliggenhet, er rammet av korrupsjonsskandalen i kommunen som ble avslørt før finanskrisen satte inn. Mange av disse tomtene lå på områder som var regulert og avsatt til grøntarealer eller lå nærmere strandlinjen enn det kommunen aksepterer.
– Disse problemene kommer på toppen av finanskrisen, forklarer Heidi Ch. Bråteng: – Det dreier seg om nesten 18.000 nye boliger som derfor ikke fikk utstedt ferdigstillelseslisenser.
Uten slike lisenser har ikke bankene villet finansiere kjøp av eiendommene. Problemet er ikke at det ikke finnes kjøpere. Utbygger og kjøper kan også gjerne være enige om prisen, men så lenge eiendommen ikke har papirene i orden og bankene ikke vil gi finansiering, blir det ikke noe salg.

Venter opptur
– Hvem vil kjøpe en eiendom som ikke kan finansieres? Forhåpentligvis blir det funnet en endelig en løsning på problemene innen kort tid, sier Bråteng:
– Marbella kommune har vedtatt at flertallet av disse eiendommene skal legaliseres snarest. Det vil gi en enorm opptur for dette markedet, selv om meningene er delte om hvordan disse eiendommene bare kan legaliseres og dermed bli fritt omsettelige på markedet.
Heidi Ch. Bråteng mener tiden er moden for å sikre seg gode fortjenester på sikt for dem som nå investerer i hus og fritidsboliger langs Costa del Sol. Hun tror også på bedre tider for eiendomsbransjen:
– Men det skjer neppe før om to til tre år.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.