Månedsmagasinet på Costa del Sol
Meglerspalten: Hvor lang tid tar det å selge? Hva er min bolig verdt?

Meglerspalten: Hvor lang tid tar det å selge? Hva er min bolig verdt?

Hvor lang tid tar det å selge? Hva er min bolig verdt?

Mange kunder lurer på hvor lang tid det tar å selge en bolig på Costa del Sol. Dette er selvsagt en av de første spørsmålene man stiller når man intervjuer forskjellige meglere når man vil selge sin bolig. Kundene forteller at de får helt forskjellige svar på det spørsmålet av forskjellige meglere. Like så varierende som de helt forskjellige vurderingene de kan få på en og samme bolig. En kunde fortalte at en megler sa at boligen var verdt 300 000€ og at de kunne selge den på en uke, mens en annen sa at den var verdt 275 000€ og att det kunne ta 3-6 måneder å selge den. Selvsagt er det kjempevanskelig å vite hvem som har rett! Hva baserer de så forskjellige svarene på?

Mine tips for å velge rett megler er følgende:

Undersøk først meglerfirmaet på Internett, deres hjemmeside, Facebook og Google plassering. Se om det finnes andre kunder som har kommentert om deres opplevelser.

Forsøk alltid å bruke en etablert megler med kontor og erfaring i området du skal selge. Du får oftest bedre svar og hjelp av en megler som har vært i ditt område i mange år, enn noen som jobber hjemmefra. 

Ikke vær redd for å stille spørsmål! Hva baserer de sin vurdering på? Hva har de solgt i nærheten tidligere? Hva kommer de til å gjøre for deg i form av markedsføring? Retter megleren seg til potensielle kjøpere i flere land? Hvilken type kontrakt inngår vi? Eksklusiv eller ikke-eksklusiv?

Og ha med honorar? De fleste meglere jobber med liknende honorarer. Spør hva som inngår. Hvis du inngår i en eksklusiv avtale – hva gjør megleren ekstra som de ikke gjør ellers? 

Personlig synes jeg at megleren må kunne gi kunden et godt grunnlag for sin vurdering. Vi gir alltid en skriftlig rapport basert på tre grunnlag; hva som ligger ute på markedet akkurat nå, hva vi selv har solgt i området og alt som faktisk har blitt solgt i nabolaget i de siste 15 årene. Meglere med API-tittel kan gå inn i eiendomsregistret og se alle salg som har blitt gjort i en urbanisasjon, når de ble solgt, til hvilken pris, m2 etc. Dette er av stor interesse for vår statistikk, da vi kan kontrollere det mot den generelle statistikken i for eksempel provinsen.
  

Et fiktivt eksempel for å illustrere det hele: Vår takstmann Daniel treffer Juan, en selger som har hatt sin leilighet til privat salg på idealista.com for 200 000€ i ett år uten å ha fått den solgt. Hva er problemet? Trolig en av to ting. Enten er det markedsføringen det er feil på, eller så er det også feil pris. Eller en blanding av begge faktorene. Daniel ser i eiendomsregistret at fire leiligheter har blitt solgt i samme trappoppgang i de siste fem årene for mellom 160 000€ – 215 000€. Den som ble solgt for 215 000€ i år 2020 var dobbelt så stor som Juans leilighet. Den som ble solgt for 160 000€ var like stor, men det var i 2018 så prisene har gått opp siden. Vi ser også i vårt system at det ligger to andre leiligheter i samme komplekset for 195 000€ og 185 000€ og at disse har vært listet i flere måneder. I fjor ble det solgt en liknende leilighet for 180 000€. Disse redskapene gir oss et bedre bilde om prisnivået og Juan går med på å senke prisen til 189 000€. Etter at vi har markedsført leiligheten internasjonalt i to måneder, selger vi leiligheten for 185 000€ til en kunde fra Estland.

Så hvor lang tid tok det å selge boligen? Regner vi fra da Juan la den opp selv på idealista, eller fra da megleren tok hånd om salget?

Det hender også ofte at en selger vil prøve med en høyere pris enn det vi anbefaler for å se om de er heldige og får napp. Dette kan fungere i en marked hvor prisene er i oppgang og selgeren ikke har det travet. Noen ganger har denne typen selgere et altfor optimistisk bilde av verdien av akkurat deres leilighet. For å være ærlig kan vi vel si at vi alle har en tendens til å overvurdere våre egne eiendeler – det er bedre med en profesjonell vurdering for å få resultat.

Derfor er meglerens første arbeidsoppgave også en av de viktigste – å sette riktig pris. Bare deretter kommer riktig markedsføring som leder til visninger og siden salg, kontrakt, notarbesøk etc. 

Så når du skal selge er det lurt å få riktig grunnlag for å kunne engasjere den riktige megleren for deg. Mitt tips er å undersøke først på Internett de som du tror kan være aktuelle. Ta deretter kontakt med dem for et møte og vurdering av boligen. Siden er det opp til deg å velge den som du føler kommer til å gjøre den beste jobben for deg. Det finnes masser av gode meglere på Costa del Sol som jobber profesjonelt og godt. Det er verdt din tid å finne den riktige! 

Christofer Fogelberg har vært spansk megler siden 2001 og er medlem i meglerforbundene API, GIPE og AIPP. Han har drevet StartGroup Real Estate med kontor i Calahonda, La Cala de Mijas og i Torrequebrada, Benalmádena siden 2003. StartGroup jobber også som eksklusiv agent for et flertall nyproduksjoner. Personalet snakker ti språk og alle er utdannet og autoriserte i PBC, D.218/2005 og LOPD/GDPR. I november 2018 ble Fogelberg valgt som rådgivende direktør for det internasjonale bransjesambandet Association of International Property Professionals, AIPP. For mer informasjon:www.startgroup.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.