Månedsmagasinet på Costa del Sol
Boligkjøp i utlandet? Gode forberedelser gir best kundeopplevelse!

Boligkjøp i utlandet? Gode forberedelser gir best kundeopplevelse!

Tekst: Mona Eriksen

Er du en av de som går rundt med planer om å kjøpe bolig i Spania? Har du kommet til veikrysset mellom «Your Dream Street og Reality Avenue»? Da kan vi i DNB Luxembourg hjelpe deg videre i planleggingen for å realisere drømmen din!

Året har så vidt kommet i gang, og det blir spennede å se hva det vil bringe! Gjennom hele 2021 hatt vi hatt stor pågang av kunder som søker om finansieringsbevis i forbindelse med kjøp av bolig i utlandet. De starter der for å få noen tall på hvordan de kan komme videre i prosessen. Vi ser ofte at flere starter prosessen i feil ende, og istedenfor en spennende og interessant boligreise, ender det med frustrasjon og stress.

Siden 2008 har jeg jobbet med rådgivning av personer som skal kjøpe og finansierie et boligkjøp i Spania via oss. Med bakgrunn i dette har jeg satt opp en liste over «best practises» – den fremgangsmåten vi anbefaler deg å følge for best helhetsopplevelse og resultat.

1. Start med gjennomgang av din finansielle situasjon

Det vil selvsagt være avgjørende for prosjektet ditt at du enten har spart opp midler som kan dekke egenkapitalen, eller at du har mulighet til å låne opp med sikkerhet i egen primær/sekundær bolig i hjemlandet. Ifølge våre beregninger bør din totale belåning ligge innenfor maksimum fem ganger bruttoinntekt for låntaker(e), og i tillegg må din finansielle status tåle en renteøkning på 5 prosent. Det er også viktig å ta høyde for at du har «litt å gå på». Finn ut hvor mye du ønsker å kjøpe for, og hold deg til denne planen.

2. Søk om et finansieringsbevis

Dersom du ønsker å finansiere kjøpet med et lån i EURO, vil DNB Luxembourg kunne hjelpe deg å finne ut hvor mye du kan kjøpe for med utgangspunkt i den egenkapitalen du har til rådighet, samt din totale finansielle situasjon.

Det er flere fordeler med finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er et dokument som bekrefter bankens vilje til å låne deg en viss sum penger basert på opplysninger gitt av deg. For det første vil et finansieringsbevis gjøre deg i stand til å handle raskt når din drømmebolig dukker opp. En annen fordel er at et finansieringsbevis gjør at potensielle selgere/meglere er trygge på din evne til å gjennomføre kjøpet.

3. Det er dyrt å kjøpe feil!

Høye kjøpskostnader gjør det ekstra viktig å være 100 % sikker på hvor du ønsker å kjøpe. Før du går i gang med å søke etter DIN eiendom, vil det være klokt å sondere ut hvor eiendommen skal ligge – finn ditt favorittområde. Har du liten kunnskap eller preferanser, vil det være klokt å leie litt først, gjerne på den tiden av året som du har planer om å være der. Det kan være store sesongsvingninger.

4. Lag en kravspesifikasjon på din feriebolig

Det finnes et hav av ferieboliger å velge mellom. Det viktigste er at du skriver ned dine ønsker/behov og at du lager en prioritering mellom disse. Sannsynligvis vil du ikke få alle ønskene oppfylt, derfor er det så viktig å være klar over hva som er viktigst for deg. Du må også planlegge hvordan du skal eie eiendommen (særeie, felleseie, privat, eie den i et selskap).

5. Finn en profesjonell megler som du kan stole på!

Meglersystemet i Sør-Europa er annerledes enn i Skandinavia. Det er få eller ingen eksklusive salgsavtaler. Isteden deler meglerne alle boligene mellom seg via en boligportal, slik at alle meglerne kan selge alle boligene. Det er derfor ikke nødvendig å kontakte flere meglere. Meglerprovisjon deles og betales av selger. Når du finner DIN feriebolig, vil du måtte betale et reservasjonsbeløp slik at boligen ikke kan selges av en annen megler.

6. Du trenger en advokat som kan hjelpe deg i kjøpsprosessen

Jeg anbefaler sterkt at du engasjerer en advokat til å bistå deg i kjøpsprosessen. Det gjøres enkelt via en fullmakt. I Spania er ikke megleryrket lovregulert, og det er heller ikke kjøpsprosessen. Du trenger hjelp til å kvalitetssikre kontraktene som skal signeres (de er kanskje bare på spansk), hjelp til å sjekke boligens juridiske status, skattemessige- og kostnadsmessige spørsmål ved transaksjonen, hjelp til å finne hensiktsmessig eierstruktur etc. I tillegg vil advokaten sikre de økonomiske transaksjonene for kjøpet da midlene går via klientkonto. Tatt i betraktning at du kanskje gjør din viktigste økonomiske investering underlagt utenlandsk lovgivning, så er det ikke her du skal spare penger.  

Våre rådgivere snakker både norsk og svensk. Siden ikke alle er like stødig på engelsk, fransk eller spansk, så håper vi du vil oppleve dette som en merverdi når du benytter DNB Luxembourg som din finansieringspartner. Dette forenkler kommunikasjonen og bedrer totalopplevelsen.

Kontakte oss på www.dnb.no/lu eller per e-post boliglan@dnbgroup.lu.  
Velkommen til DNB Luxembourg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.