Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske skattemyndigheter sliper knivene

Spanske skattemyndigheter har det siste året utvist en aggressivitet vi ikke har sett maken til i de snart 19 år vi har vært virksomme i Marbella.

Det gjelder særlig

1. Gjennomgang av selvangivelser for utenlandske residenter i Spania (vi begrenser oss til å behandle situasjoner hvor nordmenn er skatteresidenter i Spania, men som mottar pensjon fra Norge og/eller har formue i Norge)
2. Kontroll av leieinntekter/fordelsbeskatning for selskap som eier fritidsbolig i Spania- det være seg gjennom spansk selskap (S.L.) eller utenlandske selskap
 
Ad 1. Det blir nå utført en nitid kontroll med at de opplysninger man oppgir på spansk selvangivelse er fullstendige og presise. Dette synes bl.a. å være forårsaket av fortsatt pengemangel i spanske kommuner. En viktigere årsak er nok den utveksling av informasjon mellom Spania og Norge som nå synes å virke meget effektivt. Det er verdt å merke seg at Norge ikke har hjemmel til å beskatte pensjon som utbetales fra Norge til nordmenn som er skatteresidenter i Spania. Denne rett tilligger eksklusivt Spania. Derfor må den norske skatteyter med residens i Spania være nøye med å rapportere pensjons-inntekt til Spanske skattemyndigheter.
 
Flere av våre klienter har informert oss om at de nå får tilleggsskatt for inntekt så langt tilbake som 2012, som er det seneste år skattemyndighetene kan endre ligningen. Dette fordi foreldelsesfristen er 4 år fra innsendelsen av selvangivelsen. For inntektsåret 2012 ble selvangivelsen innsendt i 2013.
Dersom skatteyter har «glemt» å oppgi inntekt eller ført opp fradrag ( f.eks. for betalt skatt i Norge) som ikke kan dokumenteres, blir det ilagt restskatt, renter og en administrativ bot på 26 % av restskatten.
 
Hvis du har mottatt restskatt for 2012, kan det hende at du slipper den administrative boten dersom du selv melder fra til skattevesenet at senere selvangivelser også er beheftet med feil.
 
Ad 2 – Leieinntekter for utleie av fast eiendom er klart nok skattepliktig og skal betales til Spania. Det er netto leieinntekt som kommer til beskatning, d.v.s. at man får fradrag for alle utgifter relatert til utleie (annonsering, meglerutgift, vask etc.).
 
Skattekontoret i Marbella har nå flere inspektører som foretar stikkprøver, om villaer/leiligheter er utleiet. Inspektørene har også tilgang til forbruk av vann, elektrisitet og gass og kan på den måten avsløre om eiendommen har vårt i bruk i større omfang enn eieren vedgår.
 
Ovennevnte har foregått en viss tid og representerer egentlig ikke noe nytt.
 
Den nye klare skjerpelse, er representert ved at eierselskapet vil bli ilagt en simulert fordelsbeskatning for å ha hatt en feriebolig til disposisjon gjennom året. Simuleringen foretas ved at boligen kunne vært utleiet til ca € 8 pr m2 pr måned (€ beløpet er stipulert av skattevesenet), dette representerer inntekt på selskapets hånd og skal beskattes deretter. Et eksempel: en villa på 250 m2 vil etter nevnte modell få et inntekts-påslag stort (€ 8 x 250 x 12) € 24 000. Dette vil bli beskattet med 25 % som utgjør € 6 000 per år. Dersom denne fordel ikke er oppgitt til beskatning kommer renter og administrativ bot i tillegg (26 % av skattebeløpet).
 
Dersom eier-selskapet har innkjøpt en bil til anvendelse for eierne under deres opphold, vil du kanskje bli overrasket at også denne blir gjenstand for fordelsbeskatning. Skattevesenet innhenter pris fra et bilutleie firma om hva leien for en slik bil vil være på årsbasis. Dette danner grunnlaget for det påslag selskapet får for dette aktivum. Igjen med renter og administrativ bot dersom fordelen ikke er oppgitt til beskatning.
 
Hva blir situasjonen dersom boligen er direkte eiet av et norsk A/S? Spania har normalt ikke anledning til å ilegge norske selskaper skatt. Vi har ikke erfaring med eksempler på denne problemstilling. Dog tilsier Dobbeltbeskatningsavtalen mellom Norge og Spania at fast eiendom skal beskattes i det land hvor eiendommen ligger (sk kildeskatt). Vi vil formode at dette vil kunne medføre at spanske skattemyndigheter vil kunne kreve fordelsbeskatning overfor eier som beskrevet ovenfor.
 
Spørsmålet er så; hvordan blir Ola Nordmann beskattet som eier feriebolig i Spania i sitt eget navn. Dersom boligen leies ut skal netto inntekten beskattes på eiers hånd med 19 % (altså lavere enn dersom den samme bolig var utleiet av et selskap).
 
Vesensforskjellen viser seg ved fordelsbeskatningen. Den personlige eier betaler kun 19 % skatt beregnet av 1.1 % av ferieboligens verdi.
 
Beregningsgrunnlaget er ikke markedsverdi, men en tilnærmet ligningsverdi. Eksempel: en leilighet som har en markedsverdi på € 500 000 vil neppe ha en ligningsverdi på mer enn € 350 000. Fordelsbeskatningen vil da bli (€350 000 x 1.1 % x 19 %) = € 731,50 pr år.
 
Konklusjon:
1. De fordeler som forelå for en del år siden ved å la en feriebolig bli eiet av et selskap eksisterer ikke lenger.
2. Vi anbefaler p.t. kjøpere å erverve feriebolig i Spania i eget navn, sammen med samboer/ektefelle og/eller sammen med barn.
 
Dersom du ønsker ytterligere opplysninger om spørsmål som denne artikkelen reiser kan du kontakte Vogt Lawfirm Espana S.L. – 952 77 67 07. Grønt nummer fra Norge 219 846 48.
 
Vogt Advokatfirma Espana SL
Einar Askvig – Advokat/Partner
Av Einar Askvig – Advokat/Partner

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.