Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Masser av pollen på vei 

Solen skinner, og dagene er blitt lengre. Våren har kommet. Og med vår følger pollenallergien som tyder på å bli særlig hard i Andalucía i år. Det er særlig pollentallene for oliven, gress og blomster som ekspertene mener blir høye i år. Beregningene ligger på mellom 6.000 og 8.900 gram pollen per kubikkmeter luft, noe som er to til tre ganger mer enn sist år som var et år med svært lave tall. Mengden nedbør i løpet av vinteren har vært mindre enn i fjor, men det har vært flere regnværsdager, og det er den primære årsaken til de høye pollentallene for gress og blomster. De høye pollentallene for oliven skyldes at høsten i år forventes å bli særlig stor. I fjor var avlingene svært små, men kvaliteten på de høstede olivenene var til gjengjeld meget høy. April, mai og første halvdel av juni måned blir derfor harde for allergikerne som anbefales å holde vinduer til hus og biler stengt og ikke gå utendørs tidlig og sent på dagen mens det er mest pollen i lufta. Tilsvarende anbefales det å gå med solbriller. Er ikke det tilstrekkelig, bør man oppsøke lege.

Torremolinos får Andalucías største kultur- og handelssenter

Byrådet i Torremolinos har nettopp godkjent det endelige prosjektet for byens nye kultur- og handelssenter som kommer til å ligge på områdene rundt byens kongressenter. Det samlede arealet er på 200.000 kvadratmeter. Av dette skal 54.750 kvadratmeter gå til selve kultur- og handelssentret som blant annet vil inneholde shoppingsenter, restauranter, forlystelser, kinoer og teater. På 80.000 kvadratmeter skal det bygges boliger. De resterende kvadratmeterne går til grønne områder. For Torremolinos blir prosjektet det største og mest ambisiøse på flere tiår. Og for Andalucía blir det regionens største kultur- og handelssenter som vil gi arbeid til mellom 3.000 og 4.000 personer. Prosjektet mangler endelig godkjenning fra Junta de Andalucía, men prosjektet er med i Junta’ens planer for områdeutvikling, så det burde være en ren formalitet. Går alt vel, kan første spadestikk tas neste år.

Kongens søster hadde konto i Panamas skatteparadis

Den negative omtalen av det spanske kongehuset fortsetter. Ikke nok med at prinsesse Cristina sitter på anklagebenken for omfattende økonomisk svindel i sine og mannens fond og selskaper. Nå har den avgåtte kongen Juan Carlos’ søster, Pilar de Borbón, også kommet i myndighetenes søkelys. Det er nemlig kommet fram at hun har hatt et selskap og bankkonto i Panama som er kjent for å være et attraktivt skatteparadis. Det er ikke noe ulovlig i det å ha et selskap og en bankkonto i Panama, bare man oppgir inntektene som faktureres via selskapet i Panama til det spanske skattevesenet. Det er nettopp dette som myndighetene nå undersøker. Tidligere i uka offentliggjorde spansk politi og skattevesen i fellesskap en liste på 200 skattepliktige personer som enten har eller har hatt aktiviteter i Panama. På listen figurerer en håndfull fotballspillere fra FC Barcelona, blant annet Lionel Messi som allerede blir rettsforfulgt i en annen skattesak. På listen står også den kjente filminstruktøren Pedro Almodóvar.

På Twitter blir de såkalte Panama-sakene også debattert flittig. Et søk på #PanamaPapers og #PanamaLeaks viser hvordan Twitter-brukere deler og kommenterer sine holdninger til sakene. Også spanske aviser, bl.a. Diario Sur, har gått inn i sakene. På sin Twitter-profil skriver Diario Sur: ” Kong Juan Carlos´søster, Messi og Almodóvar omtalt i en lekkasje av dokumenter fra oversjøiske selskaper.” El Español (@elespanolcom) følger også med på utviklingen, og tweeter om at bankene Santander, BBVA og Sabadell har hjulpet kunder med å opprette firmaer i Panamas skatteparadis.

Ny regjering: Klarhet rundt datoer og økonomi

I over 100 dager har Spania vært uten regjering. Det jevne valgresultatet og politikernes manglende evner til å danne en ny regjering har etterlatt befolkningen med to store og  ubesvarte spørsmål:

”Hvor lenge kan Spania fortsette uten regjering?,” og ”Hvor mye koster det landet å stå uten ledelse?” 3. mars sa parlamentet for første gang ’nei’ til innsettelsen av Pedro Sánchez fra PSOE som ny statsminister. Loven sier at politikerne etter dette har maksimalt to måneder på seg for å etablere en ny regjering. Lykkes ikke det, må den midlertidige statsministeren Mariano Rajoy fra PP, skrive ut valg. 3. mai er med andre ord siste frist for å danne regjering og unngå nyvalg. Et nytt valg må avvikles senest 54 dager etter utskrivelsen. Derfor er søndag 26. juni pekt ut som datoen for et nyvalg. Fram til da er det den ”gamle” regjeringen og dennes ministre som fungerer midlertidig, men uten mandat til å kunne vedta lover, budsjetter, osv. Og det kan koste dyrt å ha en handlingslammet regjering – eller gjør det?

Presidenten i landets største bank, Banco Santander, Ana Botín, beklager seg over fallende investeringslyst grunnet den politiske ustabiliteten. De økonomiske vismennene i EU uttrykker også bekymring og frykter at Spanias forventede økonomiske vekst blir mindre enn de tre prosentene man på begynnelsen av året ble forespeilet. Fallet i veksten anslår de likevel bare til å bli på 0,2 prosent. Andre bekymrer seg derimot ikke over den politiske situasjon og henviser til Belgia som klarte seg fint gjennom hele 500 dager uten regjering. De nye arbeidsløshetstallene gir i det minste ingen grunn til bekymring. Ledigheten falt med 58.000 i mars. Og enda bedre er det at antallet innmeldte i Seguridad Social økte med 138.000. Det betyr at det i mars ble skapt 138.000 nye arbeidsplasser, men ledigheten falt ”bare” med 58.000 fordi de resterende 80.000 er stillinger som ble besatt av folk som ikke kommer fra arbeidsløshet, men i stedet er for eksempel nyutdannede eller utlendinger. 

Turismen i Andalucía vokser

31 kulturelle monumenter i Andalucía med unntak av museer og Alhambra, mottok i 2015 samlet 2,2 millioner besøkende noe som er 11,5 prosent flere enn i 2014, mens turismen steg med 7,9 prosent i samme periode. Synagogen i Córdoba og Teatro Romano i Málaga (det eldste monumentet i byen, red.anm.) var de mest besøkte. 

Visse monumenter i Andalucía er for de fleste turister obligatoriske. Blant dem er Alhambra i Granada nummer én på listen. Og her var det mauriske slottet faktisk også det mest besøkte i Spania i 2015 med mere enn 2,4 millioner besøkende turister. Mezquita-katedralen i Córdoba mottok mer enn 1,6 millioner besøkende sist år, mens katedralen i Sevilla og Real Alcázar registrerte tre millioner inngangsbilletter. Sammenlagt er det mer enn sju millioner turister, noe som er tre ganger så mange registrerte besøkende for de tre monumentene enn for alle de resterende kulturelle monumentene i Andalucía som til sammen teller 31. De forvaltes alle av Junta de Andalucía.

Siestaen skal avskaffes 

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy vil prøve å skaffe flertall for å avskaffe den spanske tre timer lange middagspause. Nemlig siestaen. Han vil forkorte arbeidsdagen med to timer og dermed gjøre slutt på siestaen for at arbeidsdagen i Spania skal bli som i  andre europeiske land.

– Jeg vil finne konsensus for å avskaffe siestaen, og jeg vil sørge for at arbeidsdagen slutter klokken 18:00, sier Mariano Rajoy.

En gjennomsnittlig spansk arbeidsdag begynner klokken 10:00. Så må det arbeides fram til klokken 14:00. Klokken 14:00 må man forlate jobben for å avholde en tre timer lang lunsjpause, før man har fri klokken 20:00 eller 21:00.

Historisk ble siestaen faktisk innført med det formål å skåne landets landarbeidere for å hindre at de skulle brenne opp under middagsheten når solen står høyt på himmelen og dagen er på sitt varmeste. 

Men selv om spanjolene har lengre arbeidstid enn sin tyske kolleger, er den gjennomsnittlige spanske arbeidsproduktivitet langt lavere enn tyskernes.

I 2013 uttalte en parlamentarisk kommisjon: ”Vi trenger mer fleksible arbeidstider for å skjære ned på lunsjpausene, strømlinjeforme forretningsmøter ved å sette tidsfrister og praktisere og kreve punktlighet.”

En undersøkelse viser at fjerner man siestaen, vil det øke livskvaliteten, øke den lave fødselsraten og redusere antall skilsmisser i Spania. Man kan føle seg fristet til å tro at Mariano Rajoy støtter opp om denne avgjørelsen for å vinne stemmer ved det kommende parlamentsvalget i juni.

Dessuten vil statsministeren gjerne vende tilbake til den opprinnelige Greenwich Mean Time (GMT) i Spania som er en time tilbake i forhold til den nåværende. For øyeblikket er Spania en time foran London – det samme som andre europeiske land som Danmark, Sverige og Norge osv.. Det var Spanias tidligere fascistiske diktator Franco som bestemte at Spania skulle adoptere tysk tid for å vise støtte til Hitlers naziregime og dermed endre tidssonen til en time foran GMT. 

Nytt ITV-senter i Mijas

Etter et par år med forstudier og bygging åpner det i midten av april et splitter nytt ITV-senter for den obligatoriske bilinspeksjonen.

Det nye ITV-senteret ligger i Las Lagunas i Mijas Costa og har kostet Junta de Andalucia 1,6 mill. euro i byggeskostnader.

Det var først planlagt at det nye senteret for bilinspeksjon skulle stå klart i juli, men i løpet av et par uker vil man være klar til å ta imot de første av de 45.000-60.000 biler man forventer å kunne sjekke hvert år.

Tid kan bestilles på epost: www.itvcitaprevia.es eller på telefon: 902 70 27 27.

El Caminito del Rey skal driftes av privat firma

Fra 20. april vil firmaet Hermano Campano overta driften av El Caminito del Rey. Det har siden gjenåpningen av den berømte kongestien 28. mars i fjor vært myndighetene som har stått for forvaltningen av vandrestien, men denne rollen blir nå overdratt til Hermano Campano som allerede har erfaring med å drive en stor turistattraksjon. Den familieeide virksomheten forvalter nemlig fra før El Teatro Romano som er Málagas eldste monument.

Rammene for den videre driften av El Caminito del Rey ble bestemt på bakgrunn av en budrunde der interesserte virksomheter fritt kunne presentere sine tilbud for provinsrådet. Det ble Hermano Campano som stakk av med seieren med vinnerbudet på 1,6 millioner euro for den fire år lange perioden som virksomheten skal forvalte vandrestien. Dette innebærer bl.a. adgangskontroll, vedlikehold av stien og guidede turer. Reservasjonsportalen er midlertidig stengt, men det forventes at hjemmesiden for billettreservasjoner forblir den samme: www.caminitodelrey.com (www.caminitodelrey.info på engelsk). Billettprisen for besøkende blir 10 euro for voksne og 5 euro for barn. Reglene for driften var allerede, før budrunden ble avsluttet, fastlagt til minste detalje, bl.a. billettprisen. Åpningstidene skal være tirsdag til søndag med unntak av 24., 25. og 31. desember, samt 1. januar og med værforbehold. Dessuten må ikke besøkstallet overstige 1.100 besøkende om dagen for å unngå for stor belastning og slitasje på den naturskjønne vandrestien. Dessuten må Hermano Campano klare en årsomsetning på minst 750.000 euro, hvorav minst 1 % av inntektene skal gå til vedlikehold av stien. Driftsomkostningene av El Caminito del Rey er beregnet å beløpe seg til minst 75.000 euro i året.

Det siste året har mer enn 300.000 besøkende nytt godt av den vakre og imponerende naturen som El Caminito del Rey fører deg gjennom.

Billigere busspriser i Málaga

Mens Madrid, Alicante, Vigo og Barcelona er de byene i Spania der det er dyrest å kjøre buss, er Málaga en av de byene der billettprisene har falt i pris.

Det koster i gjennomsnitt 70 prosent mer enn i resten av Spania å kjøre buss i Madrid. Sammen med Madrid er også Coruña og Valencia byer der bussprisene har skutt i været.

En undersøkelse viser at 50 bussreiser koster 54,6 euro (1,09 euro per tur, red.anm.) i Madrid for en måned, og byen ligger dermed på topp over de absolutt dyreste. Måler man det opp mot Albacete som er billigst, koster det 15 euro (30 cent per tur, red.anm.). Altså kan du i Albacete reise nesten fire måneder med buss for det du kan en måned i hovedstaden.

Etter Madrid kommer Alicante med 43,5 euro, Vigo med 43 euro og Barcelona med 42,5 euro, mens byer som Lugo, Burgos og Salamanca ligger midt på skalaen med 22,5 euro per måned. Málaga er en av de byer som har falt i pris med en reduksjon på 27 prosent som følge av det nye årsabonnementet. Og så må det nevnes at Sevilla og Toledo gir gratis bussturer til arbeidsløse.

Likevel er ikke bussprisene noe særlig i forhold til det det i gjennomsnitt koster å ha bil i Spania over en 10 års periode. UOC (Universitat Oberta de Cataluña, red.anm.) har undersøkt og funnet at biler til en verdi av 20.000 euro og som kjører 10.000 km i året, vil gjennom et ti år ha en årlig utgift på 5.000 euro. I denne summen er forsikringsutgifter, ITV (sjekk), garasje, avgifter, drivstoff, vedlikehold og avskrivninger på bilen inkludert.

Flere fly til Málaga flyplass

Flyplassen i Málaga forventes å få 13 prosent flere flygninger denne sommeren.

Det vil være fly fra Málaga til 123 direktedestinasjoner, noe som er tre mer enn sist sommer, på grunn av den store mengden av europeere – og særlig briter som valfarter til Costa del Sol. 

Ifølge opplysninger fra den spanske flyplassmyndigheten, Aena, vil Málaga flyplass øke i sommersesongen – som begynte sist søndag og som varer fram til 29. oktober – med 13 prosent i antall flygninger. Denne sommeren opererer 51 flyselskaper på Málaga flyplass, åtte flere enn sist sommer og stiller i alt 14,6 prosent flere seter til rådighet for kundene. Det dreier seg om nesten 80.000 fly og 13,5 millioner passasjerer. Fjoråret var på forhånd et rekordår, men dette året ser ut til å bli enda bedre.  

Den beste påskeuken noensinne

Smilene sitter løst og bredt hos kystens hotell- og restaurasjonsfolk etter en fantastisk påskeuke. ”Det har vært den best besøkte påsken noensinne,” sier Manuel Villafaina som er formann for forbundet av restauratører. I påskeukens siste dager kom belegget på kystens hoteller helt opp i 84 prosent, mens den i Málaga by toppet på 95 prosent. ”Det er fortsatt den nasjonale turismen som er størst i påsken, men mengden utlendinger har steget i år,” forteller Francisco Moro fra Hotelleierforeningen i Málaga og peker særlig på et økende nederlandsk marked. ”40 prosent av alle bestillinger kommer fra englendere, tyskere og nederlendere.”  De mange tilreisende fra inn- og utland betød heftig aktivitet på flyplassen der det daglig landet eller lettet mellom 300 og 350 fly. På toppen kommer 35 daglige avganger med AVE-toget mellom Madrid og Málaga.   

211 cannabisplanter beslaglagt i Málaga

Det er ingen hemmelighet at vi alle før har kunnet lukte dunsten av marihuana i Spania. På stranden, på fotballkamper, og mange ganger blir den grønne planten også fyrt opp på gata, og lukten er ikke særlig diskret. Nå har nasjonalpolitiet beslaglagt 211 cannabisplanter fra to plantasjer og arrestert fire medlemmer fra samme familie i det nordlige Málaga. Politiet beslagla også forskjellige apparater til dyrking og distribusjon av cannabis. Og det er dermed også snakk om narkotikahandel.

Etterforskningen begynte etter at informasjon rundt en mulig eksistens av en gruppe personer som drev med dyrking, innsamling og salg av marihuana i en bydel i det nordlige Málaga dukket opp. Det opplyser Policia National i en pressemelding.

De som foretok etterforskningen etter indikasjonene lokaliserte to boliger der man muligens har dyrket marihuana med henblikk på videresalg. Etter å ha påvist virksomhetene og identifisert og lokalisert beboerne, arresterte agentene tre menn og en kvinne.

I tillegg lokaliserte og beslagla politiet 211 marihuanaplanter i forskjellige vekstfaser. Politiet har varetektsfengslet de pågrepne, og de vil nå bli stilt for retten.

Roca feirer 10 år bak lås og slå

Han betrodde sine nærmeste at han var forberedt på et par år i fengsel. Men det er nøyaktig ti år siden Juan Antonio Roca ble arrestert i sin bolig i Marbella, og det er fortsatt uvisst når han igjen blir en fri mann. Det ligger nemlig 20, kanskje 21 saker og venter i køen mot ham.

Roca var ansvarlig for by- og områdeutviklingen (Urbanismo, red.anm.) under GIL-bystyret fra 1991 til 2006 og en av bakmennene i den omfattende korrupsjonen i kommunen. I dag soner han blant annet sin straff for medvirkning i saken ”Caso Malaya” som er spansk histories største kommunale korrupsjonssak. Via utstedelse av tvilsomme byggetillatelser og oppkrevning av ulovlige returkommisjoner, fikk Roca bygd opp et kriminelt nettverk der de svarte pengene veltet inn over ham og partikameratene. I dag soner han fem dommer.

Ifølge loven kan man maksimalt sone 21 år for økonomisk kriminalitet, men Rocas sak er utradisjonell fordi han har så mange saker hengende over seg. Ingen vet derfor om den 62 år gamle Roca noensinne får nyte friheten igjen.

ETA gir lyd fra seg

Fem år etter å ha lagt ned våpnene ga den tidligere så fryktede terrororganisasjonen tidligere i uken lyd fra seg, noe som ikke har skjedd på fem år. Via den baskiske avisen Gara som har tradisjon for å være ETAs talerør, publiserte gruppen en artikkel som skarpt kritiserte regionalpartiet PNV (Partido Nacional Vasco, red.anm.) for sin svake innsats i kampen for et selvstendig Baskerland. ”Vi la ned våre våpen i håp om å kunne finne en demokratisk løsning på konflikten, men ingenting har skjedd,” står det blant annet i meddelelsen. ETA beklager at de ikke er blitt tatt med i de politiske forhandlingene om løsrivelse fra Spania. ”Vi mener baskerne bør få mulighet for å bestemme sitt tilknytningsforhold,” skriver de. I samme artikkel fordømmer de terrorhandlingene i Brüssel, men ikke på samme måte de 800 drepte som ETA har på samvittigheten siden stiftelsen på begynnelsen av 1970-tallet. Terrorgruppen la ned sine våpen for fem år siden, men er aldri blitt offisielt oppløst. Selv om det spanske innenriksministerium i dag betrakter ETA som en svært liten og handlingslammet gruppe, skaper det likevel oppsikt at gruppen nå sender ut en offisiell beskjed til offentligheten.       

Tenk på privatlivet ditt: Slik beskytter du dine bilder på Facebook

De fleste av bildene våre er ikke lenger å finne i fotoalbum i bokhylla, men ligger derimot til skue for en masse mennesker på de sosiale mediene.

Dere har kommet hjem fra en deilig ferie, og det går ikke lang tid før du er i full gang med å legge ut feriebildene på Facebook. Men tenker du noensinne over hvor mange og hvem som kan se bildene dine? Det er ikke alle som holder styr på privatinnstillingene, og hvis ikke du har valgt at det bare er dine venner som kan se dine oppslag, så er det stor risiko for at bildene kan havne i hendene på folk du ikke kjenner.

IT-Sikkerhetsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com gir deg fem gode råd for å beskytte ditt privatliv og dine bilder på Facebook.

1. La ikke bildene dine være offentlig tilgjengelige

Sørg for at dine privatinnstillinger er innstilt slik at din tidslinje ikke er tilgjengelig for alle både på og utenfor Facebook. Klikk på den lille pilen øverst i høyre hjørne, deretter klikker du på ”Innstillinger”. Under ”Beskyttelse av personlige innstillinger” skal du under ”Hvem kan se mitt innhold?” sjekke om det står ”Offentlig” ved ”Hvem kan se dine framtidige oppslag?” Hvis det gjør det, så bytt det til ”Venner”. Samme sted kan du også begrense slik at dine tidligere oppslag heller ikke skal være offentlig tilgjengelige.

2. Opprett lister med dine venner

Vurder hvem du vil som skal se de bildene du laster opp på Facebook. Ved å opprette lister har du mulighet for selv å bestemme hvem av dine venner som skal ha adgang til det innholdet du deler. Du er kanskje venner med noen som du ikke nødvendigvis ønsker å dele alt med.

Gå inn på din personlige profil og klikk på ”Venner” for å få fram din liste over venner. Her kan du føye hver enkelt venn til en liste der du har valgmulighetene ”Nære venner” og ”Bekjente”. Men ved å klikke på ”Føy til en annen liste” kan du velge ”Ny liste” der du må taste inn et navn. Det kan for eksempel være Familie eller Håndballklubben.

3. Velg hvem som kan se dine bilder

Når du har inndelt dine venner i lister og vil legge et bilde eller et vanlig oppslag på Facebook, så klikker du på pilen som er til venstre for ”Slå opp”. Her velger du hvem du ønsker å dele ditt oppslag med. Det kan være ”Familie”, ”Nære venner” eller hvordan du velger å navngi dine egne lister. Det kan selvfølgelig være forskjellig hvem du vil dele ditt innhold med, men det endrer du enkelt og greit fra gang til gang. 

Her vil du ha mulighet for å dele bildene dine med dem du har lyst til, for eksempel bilder fra julelunsjen med kollegaer og feriebilder med familien.  

4. Godkjenn venners tagging før de sees på din tidslinje

Hvis du vil være sikker på ikke å bli tagget på upassende bilder av dine venner på Facebook, kan du endre det i dine privatinnstillinger. Du går inn i ”Tidslinje og tagging” deretter du kan redigere innstillingene og markere for at du gjerne vil se gjennom oppslag som du tagges i før de vises på din tidslinje. Heretter vil du få en beskjed hver gang dine venner tagger deg på Facebook, og så kan de selv velge om oppslaget skal vises på din tidslinje eller ikke, forklarer Janus R. Nielsen.

5. Tenk deg om en ekstra gang før du tagger andre

Det er ikke alle som ønsker å bli identifisert på sosiale medier. Så unnlat å legge ut opplysninger og bilder av andre på Facebook, medmindre de har gitt deg lov til det. Det er forøvrig en god idé regelmessig å slette bilder og informasjoner som ikke lenger er aktuelle.

Månedens Tweet

Hashtag #Últimahora viser de siste nyheter på Twitter. Denne uken er det kapringen av et egyptisk fly som preger hashtag´en.

EgyptAir meddelte på sin twitter-profil @EGYPTAIR at passasjerflyet MS181 var blitt kapret. Det dreide seg om et innenriksfly mellom Alexandria og Kairo med 81 om bord. Flyet var på vei til Kairo og antas kun å ha vært i luften i ca. 10 minutter før det ble kapret. Kapreren skal angivelig ha tvunget piloten til å lande på flyplassen i Lanarca på Kypros etter å ha truet med et selvmordbelte med sprengstoff. Klokken 08:50 lokal tid landet flyet på et avsides område, langt fra de vanlige terminalene på den kypriotiske flyplassen. Etterfølgende foregikk det forhandlinger med kapreren som startet med å løslate alle passasjerer, bortsett fra fire utlendinger. Politiet hadde møtt mannsterkt opp, og klokken 16:54 lokal tid, rapporterte EgyptAir på Twitter at alle gisler nå var frigitt og at kapreren var arrestert.

Denne mulige terrorhandlingen endte godt. Men det er langt fra alltid at det ender slik. Kapringen skjedde bare en uke etter et terrorangrep i Brüssel 22. mars der eksplosjoner fra selvmordsbombere rammet Zaventem flyplass og metrostasjonen Maelbeek i Brüssel. Eksplosjonene krevde mer enn 30 ofre, og minst 300 mennesker ble såret. En marsj gjennom Brüssels gater ble arrangert i dagene etterpå med det formål å vise at man ikke lar frykten overta og terroristene vinne. De belgiske myndighetene ba likevel innbyggerne i landet om ikke å delta i denne marsjen av sikkerhetsmessige årsaker. Det forferdelige terrorangrepet ble også markert på Twitter under hashtag´en #BruxellesAttacks der twitter-brukere viste sinn sympati og medfølelse for ofre og pårørende.

Også det spanske politiet Policía Nacional gjør bruk av Twitter for å kommunisere om faren for terror. I forbindelse med angrepene i Brüssel, var Policía Nacional raskt ute med å skrive på twitter-profilen @policia at politiet arbeider for borgernes sikkerhet: ”Denne kvelden, som alle andre, passer vi på deg. Hvis du trenger hjelp fra oss, så ring på 091, og vi kommer med det samme.”

Hashtag´en #Alerta brukes til å informere om beredskapsnivået som for øyeblikket er på nivå 4. Et uttrykk for et høyt nivå på den nasjonale beredskapen.
Sist het det på en Tweet fra Policía Nacional: ”Hvis du observerer noe ytterliggående eller #radikaliseret, fortell det da til oss anonymt og sikkert, så undersøker vi det nærmere.” Og i denne sammenheng også: ”Deres hjelp er svært viktig for å kunne beskytte de forsvarsløse. Hvis du vet noe, si noe.” Det er altså klart at politiet i Spania er svært oppmerksomme på sikkerheten i kjølvannet av de siste terrorangrepene. Det bør da heller ikke være noen grunn til tvil om det spansk politiets arbeid. Guardia Civil anses nemlig som å være det beste og mest effektive politiet i verden. Denne utnevnelsen er gitt av avisen TIME. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.