Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Torreblanca feiret seg selv
Lørdag 23. april arrangerte beboerforeningen ASTOR i Torreblanca vårfest for sine mange medlemmer, og mange mennesker hadde møtt opp for å smake på paella og tilhørende drikke.
Tradisjonen med en vårfest er tatt opp igjen etter et par års avbrekk. Nå håper ASTOR at det skal bli et årlig innslag i nærområdet.
Det var under et møte med ordfører i Fuengirola, Ana Mula, at kommunen meldte seg på og ville bli med å arranger årets fest. Dermed ble parken pyntet, mat, drikke, scene og underholdning ble fikset og vips kunne beboerne feste.

Nedtelling til nytt valg
De fire store partiene i spansk politikk har begynt å innstille seg på nyvalg. Særlig Partido Popular, PSOE og Podemos har de siste dagene ikke vært redd for å beskylde hverandre for de mislykkede regjeringsforhandlingene. Beskyldningene kan kun tolkes som første skritt i en ny valgkamp som offisielt først kan starte i begynnelsen av neste uke som er Pedro Sánchez fra PSOEs deadline for å samle ny regjering. Et nytt parlamentsvalg vil sannsynligvis måtte avvikles 26. juni. Før det avvikler sosialistpartiet en ekstraordinær kongress for bl.a. å vedta om Pedro Sánchez fortsatt skal være partiets fremste kandidat eller om nye krefter nå skal få slippe til. Alt tyder på at PP, Podemos og Ciudadanos holder fast på henholdsvis Mariano Rajoy, Pablo Iglesias og Albert Rivera som sine fremste kandidater. Alt tyder også på at et nyvalg ikke vil flytte på altfor mange stemmer. Flere mindre meningsmålinger viser nemlig at de fire store partiene bare vil få minimale endringer i oppslutningen i forhold til valgresultatet fra 20. desember.

Mijas’ ordfører bryter med PP
De interne problemene mellom Cuidadanos og Partido Popular i Mijas har lenge ulmet. Men nå ser det ut til å være slutt. Mijas’ ordfører Juan Carlos Maldonado fra Ciudadanos brøt pakten med PP og fratok partiets byrådsmedlemmer deres verv. Det antas at Cuidadanos i stedet inngår en pakt med PSOE og Podemos. Sammen vil de tre partiene ha flertall i byrådet. Pakten mellom Cuidadanos og PP i Mijas har fra begynnelsen av vært problematisk og ømtålig. Ciudadanos er med sine fem representanter i byrådet lillebroren i forholdet til PP, men partiet har siden kommunalvalget i mai sist år sittet på ordførerposten og hatt full støtte fra Partido Popular. Som ”motytelse” har Ciudadanos gitt sin støtte til PP i provinsrådet i Málaga der PP har hatt bruk for Ciudadanos’ to mandater for å samle flertall.

Flere Málaga-borgere må ha to jobber
Antallet mennesker som har flere jobber i Málaga har på fire år steget med 35 prosent.
Dermed er det i Málaga 17.244 personer med flere enn to hvite jobber og 518 personer med fire eller flere jobber.
Antallet personer som arbeider flere forskjellige steder på én gang har altså skutt i været. Og det er uansett lønn, som jo ellers har en tendens til å være lav i Málaga-provinsen. Det er nemlig et faktum at lønningene er lavere i Andalucía enn i resten av Spania, og det fører til at noen ikke bare er nødt til å ha to, men enda flere jobber for å kunne overleve.
Málaga er den andalusiske provinsen med nest flest personer som har flere forskjellige jobber – bare forbigått av Sevilla med 20.320 personer.

Spanjolene vil ha nettbank
39 prosent av spanjolene ordner i dag sine bankforretninger via nettbank. I 2007 var tallet bare 16 prosent. Riktignok ligger spanjolene litt under EU-gjennomsnittet på 46 prosent, men de nye tallene viser klart at spanjolene blir mere og mere fortrolige med bruken av nettbank. Utviklingen får – og har allerede fått – store konsekvenser for tallet på bankfilialer. Ifølge den spanske nasjonalbanken finnes det i dag 31.087 filialer. Det er 30 prosent færre enn for bare sju år siden. Nasjonalbanken antar at ytterligere ti prosent av landets bankfilialer vil stenge i løpet av de neste to årene. Bare Banco Santander vil stenge 450 filialer.

Politimann skjøt bilist i hodet
En helt vanlig rutinekontroll på A-3 motorveien i Valencia utviklet seg til et kaldblodig drap. En 31 år gammel Guardia Civil-betjent hadde stoppet en 39 år gammel marokkansk bilist. Deretter begynte de tilsynelatende en diskusjon, og øyenvitner ser bilisten stige ut og løpe bort fra bilen sin. Han kommer bare noen få meter vekk før betjenten trekker sitt våpen og skyter etter marokkaneren som faller om. Deretter skyter Guardia Civil-betjenten kaldblodig marokkaneren fem til seks ganger i hodet, noe han naturligvis dør av. Den unge betjenten ble kort tid etter arrestert av sine kollegaer. Vel var han påvirket av cannabis, men den voldsomme hendelse har likevel skapt voldsom sinne i hele landet.

Nadal offentliggjør dopingtests
Det har vært stort fokus på og spekulasjoner rundt doping i tennissporten etter at et av tennissportens største og mest kjente ansikter Maria Sharapova nylig ble tatt for doping. Nå har den spanske tennisstjernen Rafael Nadal sendt et offisielt brev til Den internasjonale tennisføderasjonen om at alle hans avlagte dopingkontroller skal offentliggjøres. Det skjer etter at den tidligere franske helseministeren Roselyne Bachelot for et par måneder siden i et tv-program anklaget Rafael Nadal for doping.

Angrep på homoseksuelle i Madrid
Madrid-regionen har opplevd en sterk økning i angrep på homofile siden årsskiftet. Ifølge organisasjonen Acrópoli er det registrert 52 angrep siden januar. Foreningen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle, LGBT, har bedt om øyeblikkelig handling, og regjeringen sier at de kjemper for deres sak på alle de måter de kan. Det siste voldelige angrepet skjedde etter mørkets frambrudd da to venner var på vei hjem etter å ha vært i kvarteret Chuvca i Madrid. Tre menn begynte å skjelle dem ut, og deretter kastet de tomme ølbokser etter venneparet, og til sist gikk de så langt som til å gi dem spark og knyttneveslag. 24 timer senere ble et annet par angrepet da de gikk ut av metroen. Paret mottok både tilrop og slag mot kroppen.

Mercadona ansetter 5.000 i sommerperioden 

Mercadona lover 5.000 nye ansettelser. Supermarkedkjeden forbereder seg som aldri før på en travel sommer. Det betyr at man har valgt å innarbeide 5.000 nye ansatte i løpet av sommeren som velges ut i mai. Her skal det nye personalet blant annet erstatte det allerede ansatte personalet som skal på ferie, samt imøtekomme de behovene som oppstår i supermarkedene i turistområdene der det blir mye å gjøre.
Juan Roig er Spanias tredje rikeste mann og sønn av stifterne til Mercadona som startet som en liten kjøpmannsbutikk i Valencia. Foreldrene åpnet etterhvert 11 små butikker i Valencia, men etter sønnens overtakelse av firmaet, har det de siste 20 årene skjedd en ekspansjon av den nå kjente supermarkedkjeden i Spania. I 2015 var det i alt 1.574 Mercadona’er i Spanien med 75.000 medarbeidere.
Mercadona omsatte i 2015 for 611 millioner euro. En økning på 12 prosent i forhold til 2014. Supermarkedkjeden vil fortsette sin ekspansjon i Spania, og ifølge Juan Roig har kjeden også planer om senere å ta et internasjonalt sprang. Inntil det kan vi glede oss over de 5.000 flere arbeidsplassene i sommer.

Nytt parlamentsvalg 26. juni
For første gang siden det første demokratiske valget i 1977, har det ikke lyktes spanske politikere å danne regjering etter et parlamentsvalg. Derfor må velgerne på nytt til valgurnene søndag 26. juni. Nyvalget ble skrevet ut i begynnelsen av uken av kongen og ikke av Mariano Rajoy, fordi sistnevnte siden siste valg har vært midlertidig og ikke sittende statsminister.
Valgkampanjen starter først offisielt 10. juni, men det synes klart at de fire store partiene i spansk politikk går til valg med de samme frontkandidatene som sist. Ingen har nemlig meldt seg som motkandidat til Pedro Sánchez foran sosialistpartiets ekstraordinære kongress. Susana Diáz fra Junta de Andalucía var ellers på tale – men det ble bare med praten. Mer enn prat blir det sannsynligvis hos Podemos og det lille venstrepartiet IU som slår seg sammen foran for det kommende valget.

Spanske ministre må stå skolerett i EU
Ser man bort fra Hellas, er Spania det eneste EU-landet som ikke klarer å etterleve EUs økonomiske krav. Det samlede målet om å få ned underskuddet på de offentlige budsjettene til under tre prosent, klarer ikke Spania i år. Og heller ikke neste år, mener økonomene i Brüssel som anslår budsjettunderskuddet til henholdsvis 3,9 og 3,1 prosent. De øvrige EU-landene ligger vanligvis på mellom én og to prosent i budsjettunderskudd. Saken er at staten bruker 40.000 millioner euro mer enn den er i stand til å generere. Derfor har skatteminister Cristóbal Montoro og økonomiminister Luis de Guindos, denne uka måttet stå skolerett i EU. De påpeker begge at de reformer som er nødvendige for å komme problemet til livs, ikke kan gjennomføres fordi den midlertidige regjeringen ikke har flertall i parlamentet. Men det forhindrer ikke at Spania får en bot for ikke å leve opp til EUs økonomiske krav. I Brüssel er man bekymret over den politiske situasjonen i landet, men også den dårlige evnen til å implementere tidligere reformer mellom sentralregjeringen og noen av de spanske regionene, bekymrer også de øvrige EU-landene.
Positivt for Spania er det likevel at arbeidsløsheten i april falt med 83.000 og med raske skritt nå nærmer seg skjæringspunktet på fire millioner arbeidsledige.

Kongestien skaper ikke sysselsetting
Besøkstallene på kongestien, El Caminito del Rey, har gått over all forventning, men effekten når det gjelder sysselsettingen innenfor det lokale næringslivet har vært lik null. Gjenåpningen av kongestien i mars i fjor ga store håp for næringslivet i de omkringliggende byene Álora, Ardales og Antequera. Men håpet har rent ut i sanden, for ledigheten i de tre byene er i dag like stor som tidligere. Områdets hoteller, restauranter og butikker melder ellers om økende aktivitet, men altså ikke nok til å foreta nyansettelser. Det antas at flertallet av de vandreglade som tar turen på kongestien, kommer fra Málaga-provinsen og dermed kjører tilbake samme dag. Dermed blir deres forbruk i området også minimalt.

10.000 kubikkmeter sand til San Pedro
Den voldsomme strømmen og vårens høye bølger har vært harde for strendene i San Pedro. Derfor har Marbella kommune bestilt 10.000 kubikkmeter sand som i disse dager legges ut på strendene i feriebyen. Det er den største mengden sand som noensinne er blitt bestilt til byen, og det vil ta nesten en uke å få den store mengden sand lagt ut på de kilometerlange strendene. ”Turistsesongen er like rundt hjørnet, og vi tror på at vi får den beste sesongen noensinne, og da må strendene naturligvis stå flotte fra første dag,” sier Rafael Piña fra byrådet.

Billigere å bruke mobilen i EU
Nå får mobilbrukerne bedre muligheter for å bruke mobilen på sine reiser i andre EU-land. Det blir nemlig markant billigere som reisende å bruke mobiltelefonen innad i EU. Ifølge Energiministeriet kan teleselskapene nå bare kreve et bestemte roaming-tillegg (dataroaming vil si at telefonen bruer et mobilnettverk som ikke eies av ens egen mobiloperatør i hjemlandet) ved bruk av mobiltelefonen i EU. Det dreier seg om maks 5 cent per minutt for utgående samtaler, maks 0,0114 cent per minutt for inngående samtaler, maks 2 cent per sms og maks 5 cent per MB data. Disse prisene er ekskl. de gjeldende takster for eget mobilabonnement. Altså faller roaming-takstene på tale, sms og data i EU med inntil 75 prosent. Samlet sett har EUs roaming-priser falt med over 90 prosent siden 2007 da reguleringen begynte. De nye prisene trådte i kraft 30. april 2016 og synes å falle ytterligere fram mot 2017. Her er det nemlig på tale at prisene skal falle så markant at det som utgangspunkt vil koste det samme å bruke mobilen på en ferie i et EU-land som i brukerens eget hjemland. Det skjer likevel først når EU har funnet en løsning for de avregningsprisene selskapene krever inn hos hverandre ved bruk av roaming.

Den røde løperen ble rullet ut i Málaga
Málaga har dedikert seg til å feire alt det bra rundt spansk film. Under filmfestivalen i byen har aktører og kinogjengere passert over den røde løperen blant noen av byens mest ikoniske monumenter som Teatro Cervantes i den gamle bydelen, tett ved Plaza de la Merced. Her deltok de i premierer på en masse filmer og arrangementer og var samtidig vitner til hvem som stakk av med hvilke priser. Én av dem som mottok en pris var den 40 år gamle spanske skuespillerinde Paz Vega. Den internasjonalkjente skuespillerinnen fra Sevilla stakk nemlig av med årets pris ’Premio Sur’ for filmen ’La noche que mi madre mató a mi padre’ (Den natten min mor drepte min far). I Teatro Cervantes presenterte flere instruktører sine filmer sammen med skuespillerne, og her var det til og med mulig for vanlige spanjoler å overvære dette og filmen for 10 euro. Deretter hyllet man instruktøren, skuespillerne og laget bak filmen for deres arbeid ved stående applaus i den knapt 150 år gamle bygning Teatro Cervantes. Dessuten hadde festivalen stilt tonnevis av splitter nye Audi’er til rådighet for de mange kjente personer som av private sjåfører ble kjørt fra sted til sted i byen.

Nå er Noruegos Solidarios i gang
– Endelig er vi offentlig godkjent og registrert som forening med egen bankkonto. Nå skal det bli fart på hjelpearbeidet, sier Lasse Mejländer Finstad i hjelpeorganisasjonen Noruegos Solidarions (Solidariske nordmenn). Sammen med Ingvild Tautra Vevatne, Tor Haug og advokat og revisor Cristbal Garre har de startet foreningen i Marbella kommune som har til hensikt å hjelpe trengende spanjoler. Foreningen tror det finnes mange glade norske givere rundt omkring i Spania. Mange kan nok også tenke seg å bidra med pengegaver, men ikke alle vet hvor og hvordan man går fram.
– Det er så lett å bli seg selv nok. Vi som er så privilegerte må ikke slutte å se utover oss selv. Når vi bor i Spania, er vi også en del av dette samfunnet, sier Lasse. Noruegos Solidarios´ mål er bidra til at fattige og nødstedte her i Málaga-provinsen får dekket sine grunnleggende behov. Den nye foreningen vil gi økonomisk støtte til foreninger, grupper, private og offentlige institusjoner som arbeider blant nødstedte spanske familier.
– Hvert år drar godt over én millioner nordmenn til Spania. Mange av dem vil nok gjerne være med å gi bidrag som takk for oppholdet, sier Lasse.
http://norskemagasinet.com/39-nyheder/kultur/4196-noden-i-spania-vil-oppleve-flere-solskinnshistorier

Vil du ha mer informasjon og komme i kontakt med foreningen, så send en mail til: solidarionord@gmail.com.

Noruegos Solidarios bankkonto:
IBAN: ES47 3058 0793 9727 2001 9499
BIC: CCRIESZAXXX

Månedens Tweet
I sin årlige rapport om besøkende på vingårder og vinmuseer som er en del av Rutas del Vino de España (Vinruter i Spania), slås det fast at antallet besøkende nok en gang viser framgang. Det tweeter Diario Gastronomía.
Det samlede antall besøkende nådde i 2015 opp i 2.242.941, noe som er 118.712 flere besøkende enn siste år, noe som tilsvarer en økning på 5,59 prosent. I front med flest besøkende ligger Ruta del Vino y el Cava del Penedès Enoturismo Penedès og Rutas del Vino y Brandy del Marco Jerez med henholdsvis 464.825 og 449.326 besøkende i 2015. Ronda utgjør også en vesentlig vinrute med en økning på mer enn 30 prosent i antall besøkende i forhold til sist år.
Rapporten har også for andre år på rad samlet informasjon om gjennomsnittspriser og – utgifter for et besøk på en vingård og vinmuseum som inngår i Rutas del Vino de España. Disse dataene viser at gjennomsnittsprisen for et besøk på en vingård er 7,01 euro inkl. guidet tur og vinsmaking. Utgiftene ved et slikt besøk er i gjennomsnitt 18,03 euro, når kjøp i butikken på vingården medregnes, ekskl. entré. Dette viser at utgiftene har steget med 13 prosent i forhold til i fjor, noe som indikerer at besøkende kjøper med seg mer vin hjem. For besøk på vinmuseer gjelder det at prisen i gjennomsnitt er 3,38 euro, mens utgiften (til kjøp av vin i museets butikk f.eks.) er 5,02 euro. Selv om dette beløpet ikke høres så mye ut, står det likevel for en økning på hele 69 prosent i forhold til data fra 2014-rapporten. Samlet peker disse tallene på at omsetningen oppnådd ved besøkende på vingårder og vinmuseer i Rutas del Vino de España-klubben kommer opp i hele 49.010.377,38 euro. En økning som tilsvarer 15,20 prosent siden i fjor.
Dermed viser tallene for vinturismen i Spania en viktig veksttendens for landet.
Rapporten for 2015 er den åttende i sitt slag utarbeidet av Asociación Española de Ciudades del Vino (Spansk organisasjon for vinbyer) som samler inn detaljer om vaner og interesser innenfor vinturismen i Spania.

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.