Månedsmagasinet på Costa del Sol
kn-selvmord
Til tross for økningen i selvmord, har Spania fortsatt en av de laveste selvmordsratene.
 
Tallet på selvmord i Spania har steget tre år på rad
I 2013 tok 3.870 spanjoler sitt eget liv, noe som er 22 prosent flere enn i 2010. Det var tredje år på rad at selvmordstallene økte og ble de hittil høyeste på 25 år. Det tilsvarer at det hver tiende dag var det 10 spanjoler som begikk selvmord. Av disse var 2.911 menn og 959 kvinner. Juni er den måneden da flest velger å ta sitt eget liv. Det er Spanias nasjonale statistiske institutt (INE) som tidligere i år offentliggjorde utviklingen i selvmord. Dataene viser at tallet på selvmord falt i begynnelsen av den økonomiske krisen, men siden 2010 har tallet igjen vokst. Det første året var økningen liten, men fra 2011 til 2012 steg antallet med 11 prosent, og fra 2012 til 2013 steg tallet med 9 prosent. Foruten trafikkulykker, er selvmord dermed den hyppigste årsaken til unaturlig død – for hver som døde i trafikken, er det én som begår selvmord. Ifølge José Torbio, formannen for den spanske delen av ”Psykologer uten grenser”, skyldes økningen i selvmord at det ikke er nok psykologer ansatt på offentlige sykehus. Til tross for at tallet på selvmord har økt, er Spania fortsatt et av landene med lavest selvmordsrate – åtte selvmord for hver 100.000 innbyggere.
 
kn-skat
Skatteminister Cristóbal Montoro er godt tilfreds.
 
Spansk skatteoppkreving sterkt forbedret
Regjeringens stramme økonomiske politikk og et økende forbruk legger grunnsteinene for at statens skatte- og momsinntekter for 2014 nesten er på samme nivå som i 2007, som var det siste ”gode” året før finanskrisen brøt ut i 2008. I 2014 fikk staten krevd inn knapt 175.000 millioner euro i skatter mot drøyt 200.000 millioner i 2007, men tallet for inneværende år forventes å tangere nivået fra 2007. Statens momsinntekter overstiger med sine ca. 56.000 millioner allerede nå inntektene fra 2007 med 0,5 prosent. Til gjengjeld går det fortsatt dårlig med skatteinnkrevingen fra landets virksomheter som slett ikke leverer samme overskudd og dermed overskuddsskatt som i 2007. Siste år fikk staten knapt inn 19.000 millioner i kassen, mot nesten 45.000 millioner i 2007. Den spanske skatteministeren ser likevel positivt på de nye tallene og håper at den positive utviklingen vil fortsette i 2015 – også for spansk næringsliv.
 
kn-loenninger
Spanjoler i Baskerland, Madrid, Navarra og Catalonia tjener mest. I Extremadura og på Kanariøyene er det helt omvendt.
 
Spanjolene tjener 1.634 euro i måneden
En ny rapport fra Eurostat som er EUs offisielle avdeling for statistikk over EU-borgernes lønnsnivå, vekker oppsikt. Rapporten viser at en spanjol i gjennomsnitt tjener 1.634 euro per måned, noe som er 432 euro mindre enn gjennomsnittet blant alle EU-borgere. På toppen av skalaen ligger danskene med 3.706 euro/måned, mens en svenske i snitt tjener 2.617 euro/måned. I bunnen av skalaen ligger Litauen, Romania og Bulgaria der de gjennomsnittlige månedslønningene ligger på henholdsvis 484, 467 og 376 euro.
 
kn-starbucks
Starbucks’ konsept er god kaffe – raskt levert.
 
Starbucks ekspanderer på Costa del Sol
For et halvt år siden ble den første Starbucks Café åpnet i Puerto Banús, Marbella. Og allerede i juli åpner den verdenskjente kafékjeden nok en kafé i Marbella. Den kommer til å ligge i samme bygning som El Corte Inglés, rett overfor kongressenteret. Starbucks har også sett dagens lys i Málaga der kaféen er blitt en del av El Corte Inglés i bysentrum.
”Vi fortsetter ekspanderingen i de større byene på Costa del Sol. Vi må bare finne den helt rette beliggenheten for våre kafeer,” sier Álvaro Salafranca som er administrerende direktør for Starbucks i Spania. Starbucks har på verdensplan over 20.000 kafeer.
 
kn-katedral
 
Se Málaga fra toppen av tårnet
Seks euro og 200 trappetrinn er hva det koster å komme opp på taket av Málagas katedral. Fra katedralens topp får du den best tenkelige utsikten over Málaga by – og fra flere vinkler. Åpningen av katedralens tak er nok et initiativ fra kommunens side for å gjøre byen så attraktiv som mulig for de mange besøkende. Katedralen kan også besøkes om kvelden, men da øker prisen til ti euro. Det er ikke nødvendig å bestille tid, og billetter selges i katedralen.
 
kn-wifi
Gratis, ubegrenset og raskt internett på Spanias flyplasser.
 
Gratis og ubegrenset wi-fi på alle spanske flyplasser
Senere i år kan du surfe gratis og ubegrenset på nettet på alle Spanias 46 flyplasser, offentliggjorde nylig Spanias nasjonale lufthavnautoritet, AENA. Ifølge AENA vil internett samtidig bli fire ganger raskere enn det er i dag. I oktober kan ulike internettleverandører levere inn anbud på de planlagte flyplassinstallasjonene. Når AENA har funnet vinneren, trår en to-årig kontrakt om gratis og ubegrenset wi-fi i kraft to måneder etter.
Hvis man vil ha enda raskere internett enn standardløsningen kan tilby, vil det sannsynligvis bli mulig å kjøpe en premium-pakke slik som i dag.
I mange spanske lufthavner som Barajas i Madrid og El Prat  i Barcelona kan man, inntil internettavtalen kommer i havn, bruke internett gratis i 30 minutter ved å knytte mobil, ipad eller datamaskin til Kubi Wireless trådløse internett. Hvis man ønsker mer internettkapasitet, kan det kjøpes online.
 
kn-palacio
Michel Neijmann i Málagas kongressenter.
 
Lys framtid for Málagas kongressenter
Store ord fra en stor mann. Formannen for IAPCO (International Association of Professional Congress Organisers), Michel Neijmann, besøkte nylig Málagas kongressenter for å se på installasjonene og mulighetene for framtidige messer. Og formannen var ytterst overrasket over kongressenterets fasiliteter og ikke minst Málagas infrastruktur og pulserende liv.
”Her er det langt større muligheter enn jeg hadde forventet, så jeg lurer på om ikke jeg og mine medlemmer på sikt får noen spennende kongresser til Málaga,” sa Michel Neijmann til pressen etter besøket. Málagas turistråd har de siste fem-ti årene gjort en aktiv innsats for å få store, internasjonale messer og kongresser til byen – og det begynner nå å gi resultater.
 
kn-101489Spanske strender i verdensklasse.
 
Spania med rekord i ”Blått flagg”
Spania har i år rekordmange strender med den internasjonale kvalitets- og miljøgarantien ”Blått flagg”, hele 577. Ingen andre land i verden har like mange kvalitetsstrender å tilby sine turister.
Det er Foundation for Environmental Education (FEE) som står bak utdelingen og kvalitetssikringen av strendene og fritidsbåthavner verden rundt som får sine ”Blå flagg”. For å få flagget, må en rekke krav til krav være innfridd, bl.a. vannkvalitet, tilgjengelighet, toaletter og søppeltømming.
På plassene bak Spania kommer Tyrkia (436), Hellas (395), Frankrike (379) og Portugal (299). Alicante med Costa Blanca er blant provinsene med flest godkjente strender, til sammen 59. I Norge er det til sammenlikning gitt Blått flagg til 12 strender og 5 fritidsbåthavner.
 
kn-sagradaFamilia
Mannen bak Barcelonas fantastiske kirkebygg, Sagrada Familia, arkitekten Antoni Gaudí kan bli katolsk helgen.
 
Antoni Gaudí som helgen?
En kampanje for å gjøre arkitekten Antoni Gaudí, mannen bak Sagrada Familia i Barcelona, til katolsk helgen ble lansert for mer enn tjue år siden. Etter det har det imidlertid skjedd lite. Sagrada Família ble påbegynt i 1882, og i 2010 ble kirken vigslet av pave Benedict XVI. Paven skal ved denne anledningen ha snakket varmt om Gaudí. Et av de viktigste dokumentene til forsvar for Gaudí som helgen er en bok av Josep Maria Tarragona. Han mener byggingen av Sagrada Familia i seg selv ikke holder til saligkåring, men at Gaudís liv som kristen gjør det. I et intervju peker Tarragona på at dersom Gaudí ”bare” skulle gjøres hellig for å ha tegnet Sagrada Familia, måtte man også ha saligkåret Michelangelo og Mozart. Men ifølge Tarragona handler ikke en eventuell helgenkåring bare om Sagrada Familia, men om livet Gaudí levde som en ”eksemplarisk kristen”. Gaudí skal i løpet av de førti årene han jobbet med kirken ha blitt stadig sterkere i egen tro og levde i perioder et nærmest asketisk liv.
kn-brasilien
Brasil er det nye markedet for Costa del Sol.
 
Costa del Sol satser på brasilianske turister    
Forrige uke ble det i den brasilianske storbyen São Paulo avholdt en viktig reiselivsmesse der også Costa del Sol var representert. Elias Bendodo, formann for rådet ”Turismo Costa del Sol”, har i den forbindelse uttalt at Brasil er en svært viktig aktør hva angår det å trekke nye turister til Sør-Spania. I samarbeid med Ministeriet for turisme og handel i Junta de Andalucía, arrangerte Costa del Sols representanter derfor 66 møter med brasilianske reiseledere, reiseagenter og reisearrangører av luksusreiser som alle endte med en avtale om et fremtidig samarbeid. Brasil er spesielt interessant fordi store deler av landets middelklasse har opplevd en økonomisk vekst de siste årene, og mange bruker de ekstra pengene på å reise – og de er mer enn villige til å bruke penger i de landene de besøker. I 2014 la 441.015 brasilianere veien forbi Costa del Sol noe som er 12, 4 prosent flere enn i 2013, og ifølge Turespaña bruker hver brasilianer i gjennomsnitt 273,77 euro på innkjøp, sportsaktiviteter og kulturelle tilbud. Det er mer enn den gjennomsnittlige amerikaner  som bruker 261 euro, svenskene som legger igjen 225 euro, nordmenn som legger igjen 203 euro og danskene som bruker drøyt 157 euro hver i gjennomsnitt. Tilsammen har brasilianerne brukt mer enn 106 millioner euro det siste året på den spanske Solkysten.
 
kn-mafia
Den kinesiske mafiaen har forbindelser i hele Europa.
 
Målrettet aksjon mot den kinesiske mafiaen i Madrid
Spania er som mange andre land, blitt hjemsted for organiserte kriminelle bander, som utnytter kontaktene i hjemlandet til å gjøre ”svart business” og unngå skattesystemet. Mafialignende grupper har inntatt deler av næringslivet i de større byene, og især den kinesiske mafiaen er dominerende. I Madrid har Guardia Civil kunngjort at de målrettet vil gå etter de asiatiske gruppene med ”episenter” i området Cobo Calleja, også kalt ”pequeño pekin”, et av Madrids største industrikvarterer der store deler av den kinesiske handelen foregår. Ifølge de ansvarlige for aksjonen som kalles ’Operación Snake’, kan 32 personer forvente å bli arrestert, cirka 70 personer vil bli innskrevet i politiets register og mange bankkonti vil bli blokkert som følge av omfattende skattesvindel. Hele 300 millioner euro er ikke oppgitt til skattevesenet, og dessuten har mafiafolkene svindlet for drøyt 14 millioner euro som må tilbakebetales – enten ved en tur bak lås og slå eller ved refundering av pengene. Bakmennene har etter sigende importert store mengder billig innkjøpte varer og solgt dem videre utenom skattesystemet. Dessuten anklages de involverte også for blant annet dokumentfalsk og brudd på menneskerettighetene hva angår arbeidsforholdene.
 
kn-arbejdsmarkedet
Arbeidsmarkedets partnere er raskt blitt enige om de nye lønnsøkningene.
 
Beskjedne lønnsøkninger på vei
De spanske fagforeningene og arbeidsgiverforeningene er blitt enige om en kollektiv lønnsøkning for sine medlemmer. Økningen er beskjeden, men har stor symbolsk betydning for utviklingen på arbeidsmarkedet og i landet generelt. Etter noen år med frosne lønninger, vil lønnen stige med 1 prosent i 2015 og 1,5 prosent i 2016.
 
kn-skopudser
Skopusseren Javier Castaño pusser fortsatt.
 
Málagas siste skopusser
For 15-20 år siden var de cirka ti. I dag er det bare én tilbake. Skopusserne i Málaga er en utdøende rase, men siste mann på skansen gjør alt for å holde det gamle yrket i live. Og Málagas siste skopusser har i det siste fått større oppmerksomhet enn noensinne. Tradisjonen tro holder han til på Plaza de la Constitución i Málaga sentrum. Akkurat som – og den gangen var de flere – han alltid har gjort. Men nylig ble han bortvist fra arbeidsplassen og til og med truet med bøter. Problematikken oppstod fordi skopusseren arbeider på en offentlig plass uten tillatelse og til og med yter en service som ikke lenger er registrert som yrke. Saken har i mediene fått så mye omtale at kommunen har gått inn i saken for å finne en lykkelig utgang på den triste historien. Málagas siste skopusser kan i dag fritt, ”ikke ulovlig”, og uten å forstyrre de forbipasserende pusse sine kunders sko i passasjen ”El Pasaje de Chinitas”, som er en liten sidegate til Plaza de la Constitución.
kn-benidorm
Nå vil Benidorm inn på Unescos verdensarvliste
 
Benidorm vil bli verdensarv
Den kjente feriebyen søker om å bli godtatt som verdensarvsted og dermed havne på Unescos berømte liste. Benidorm som ligger på Costa Blanca er et av Europas mest populære feriemål. Byen blir hvert år besøkt av mer enn fem millioner turister og er kjent for glitter og glamour, show, utesteder, nattklubber, høye hoteller og fine strender, skriver Dagbladet. Det er bystyret i Benidorm som har bestemt at byen skal søke om en plass blant de 1007 stedene jorda rundt som til nå er oppført på Unesco-lista. For at et sted skal komme inn under UNESCOs kategorier som verdensarv, må det representerer et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø som forteller om jordas eller menneskenes historie. Mer enn 250 millioner turister har til nå besøkt Benidorm, siden stedet var en liten fiskerlandsby for over 60 år siden.
Forskere fra University of Angers i Frankrike mener at Benidorm har et legitimt krav på status som verdensarvsted under kategorien kulturlandskap, fordi det er en pioner blant pakketurstedene ved Middelhavet. Den spanske sosiologen Mario Gavira, som har vunnet en miljøpris i Spania, støtter også UNESCO-søknaden, melder Visit Benidorm i Norge i en pressemelding.
 
kn-spanien
Vakre strender, god mat, kultur og opplevelser har gjort at Spania er kåret til verdens mest turistvennlige land.
 
Spania – verdens mest turistvennlige land
For første gang i historien troner Norgesfavoritten Spania på toppen av listen over verdens mest turistvennlige land. Norge havner på en 20. plass, best av de nordiske landene. Det er Verdens økonomiske forum (WEF) som står bak kåringen i ”The Travel and Tourism Competitiveness Index 2015”. På plassene bak følger Frankrike og Tyskland. WEF vurderer 141 land i 14 kategorier for å avgjøre hvor turistvennlige de ulike landene er. Ifølge kåringen er Spania best i verden på kultur, i tillegg til at de skårer godt på infrastruktur og digital tilrettelegging, skriver ABC nyheter.
Norge havner på en 20. plass foran de andre nordiske landene. Finland, Sverige og Danmark er rangert som henholdsvis 22, 23 og 27.
Finland er kåret til det tryggeste landet å reise i samt det beste landet på IKT. Østerrike og Tyskland er best på helse og hygiene, mens Malta, Mauritius og Kypros er det landene som prioriterer turisme og turister mest.
Den globale turistnæringen står i dag for ni prosent av verdens BNP. Det er ventet at næringen vil fortsette å vokse med opptil 5,2 prosent årlig de neste fem årene, ifølge Verdens turistorganisasjon, UNWTO.
 
Ti på topp
1. Spania
2. Frankrike
3. Tyskland
4. USA
5. Storbritannia
6. Sveits
7. Australia
8. Italia
9. Japan
10. Canada
 
kn-gameofthrones
Game of Thrones er en av verdens mest populære tv-serier.
 
Game of Thrones sesong 5 tatt opp i Spania
Store deler av den populære amerikanske tv-serien som følges av millioner av seere over hele verden, er tatt opp i Spania. Forfatteren bak Game of Thrones har alltid sett på Spania som en inspirasjonskilde takket være det tørre landskapet og den arabiskinspirerte kulturen. Riktignok er store deler av de fantastiske scenene i serien dataskapte, men tre berømte spanske bygningsverk danner også rammen for deler av hendelsene i serien. Det er blant annet festningen Real Alcázar i Sevilla som også kalles ”vannhagene” i Sevilla fordi det bak festningen, midt i Sevillas gamle bydel, gjemmer de vakreste hager og vannfall seg. Filmteamet har også vært i Córdoba der byens 2.000 år gamle romerske bro ved Guadalquivir-elven er Volantis´ bro i tv-serien. Det siste berømte bygningsverket som er brukt i innspillingene er tyrefekterarenaen i Osuna i Sevilla-provinsen – og her kommer en av seriens viktigste kampscener til å utspille seg. Game of Thrones teller blant annet skuespillere som danske Nikolaj Coster-Waldau som har oppnådd stor suksess etter sin medvirkning i den populære tv-serien.
 
kn-arbejdsloeshed
17 millioner spanjoler er i dag i arbeid og innmeldt i Seguridad Social.
 
Nye gode arbeidsløshetstall
Køen ved den spanske arbeidsformidlingen ble i april 118.923 personer kortere. Det er det største fallet i ledigheten i en april-måned siden 1996. Med unntak av én enkelt måned har arbeidsløsheten falt jevnt og konstant de siste 24 månedene, slik at den samlede ledigheten i dag er nede på 4.333.000. De nye arbeidsplassene er primært blitt skapt innenfor servicefagene, men også byggebransjen, landbruket og industrien har skapt nye arbeidsplasser. De gode tallene gjelder også for Málaga-provinsen der 3.446 arbeidsløse har rykket ut av arbeidsløshetskøen. Den samlede ledigheten i provinsen er i dag nede på 188.000.
 
kn-tvspot
Filmlaget antas å ha det nye reklamevideoen klar til juli.
 
Kjente Málaga-folk bak ny reklamefilm
”Somos Málaga” er navnet på en ny kampanje som skal være med på å skape enda mer oppmerksomhet og flere turister til byen. Siden påske har et profesjonelt tv-lag arbeidet med en ny reklamefilm som skal brukes til promotering av Málaga på kommende reise- og turistmesser i inn- og utland. I reklamefilmen medvirker nesten alle byens kjente sangere, skuespillere, dansere, kokker og sportsfolk, blant annet fotballspilleren Isco og Antonio Banderas. Reklamefilmen som er budsjettert til 50.000 euro, fokuserer på Málagas påskeuke, fritidsbåthavnen, Gibralfaro-borgen, festningen Alcazaba og Málaga-katedralen.
 

Gode veksttall for Spania, men…

EU-kommisjonen i Brussel deler nå den spanske regjeringens vekst-optimisme. Kommisjonen har nettopp oppgradert veksttallene for inneværende år til 2,8 prosent, nesten akkurat samme tall som spanske eksperter har (2,9%). Like lyst ser ikke Brussel på den spanske arbeidsløsheten. EU-kommisjonen antar at det vil ta nok et par år før ledigheten kommer under 20 prosent. Ved årets utgang vil den spanske ledigheten ifølge EU-kommisjonen falle til 22,4 prosent. Deretter til 20,5 prosent i 2016. Tilsvarende vurderer EU at det vil ta lenger tid enn først antatt for Spania å leve opp til kravene om en reduksjon av det offentlige underskuddet. Underskuddet vil i år antakelig ligge på 4,5 prosent, og i 2016 vil det falle til 3,5 prosent. Målsettingen for 2016 er å få underskuddet ned på 2,8 prosent.
 
kn-mekka
Muslimene ble kastet ut av Spania i 1492. Nå vil etterkommerne tilbake.
 
Muslimene krever rett til retur til Spania
500.000 muslimer måtte ufrivillig forlate landet da spanskekongen gjenerobret den iberiske halvøyen. Nå vil etterkommere tilbake. I mars godkjente Spania en lov som vil gi spansk statsborgerskap til etterkommere av jøder som ble utvist fra Spania i 1492. Jøder har allerede kunnet søke om statsborgerskap dersom de har bodd to år i landet og samtidig kan bevise slektskap med utviste jøder. Men den nye loven skal gjøre prosedyrene mye enklere, skriver avisen Dagen. En trenger blant annet ikke lenger bo i Spania for å få tak i passet som gir fri reise mellom de 28 EU-landene – og Norge. Godkjennelsen av loven er bakgrunnen for at muslimske grupper nå krever ”historisk rettferdighet” også for de mange millioner etterkommerne av muslimene som en gang bodde i Spania. En organisasjon som jobber for å bevare minnet om den muslimske tilstedeværelsen i Andalucía, The Association for the Historical Legacy of Al-Andalus, sier i en uttalelse at den spanske regjeringen bør behandle muslimer og jøder på samme måte. Hvis ikke vil muslimene bli utsatt for ”selektiv rasisme”.
 
 
 
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.