Månedsmagasinet på Costa del Sol
GARDERMOEN – et eventyr!
Jeg har passert 65 år, og er i den generasjonen som har fått oppleve den virkelige flyhistorien. Jeg vet jo at det fantes mange militære fly og noen sivile også før min tid, men i 50-årene begynte det å ta helt av, og jeg var ofte med min far ut til Fornebu, i forbindelse med at han hadde laget en liten campingvogn som het Lillebror. Han ble god venn med Viggo Widerøe, som i tillegg til å skape et flyselskap også lagde garasjer sammen med OBOS og Selvaag, og han ville gjerne få lage min fars utrolige oppfinnelse.
Jeg var helt oppslukt av alle inntrykkene, der mange små fly, enten med en propell foran, eller litt større og med en propell på hver vinge, som oftest da flyene til Widerøe, og det å kunne stå der å se på de virkelige store flyene som enten kom ned til Fornebu, eller tok av for avreise… Det var på mange måter så uvirkelig som liten guttunge å få stå der, så nært på denne nye teknologien, og oppleve disse store maskinene som løftet seg med en gedigen stil opp fra flyplassen og opp mot himmelen, vekk fra Fornebu, Oslo og fjordene omkring!
 
Utviklingen har bare gått videre i takt med utviklingen av nye fly, fra propell og over til jetmaskiner, selv om Widerøe fortsatt holder en varm hånd om propellflyene til innenlands flygninger, hvor det ikke er mulig å kunne lande med jetfly i mange av landets små flyplasser. Allikevel er det jetmaskinene som tar over det store markedet over hele verden.
 
Fornebu ble bygget ut og gjort større, både til beste for reisende og for shopping på taxfree, noe som ble veldig populært – og med noen gode serveringssteder for reisende.
 
Hvem husker ikke Caravellen Restaurant på Fornebu? En restaurant i særklasse, som lå helt øverst i bygningen, og som også lå slik til at den kunne holde åpent også for alle utenforstående som ville besøke restauranten. Med nydelig utsikt til rullebanen, og tenk deg; å kunne sitte der og se på fly med ankomst Oslo, og med avreise!
 
Men etterhvert som tiden gikk – og det gikk fort – ble Fornebu for liten, og det måtte komme en ny hovedflyplass i Norge.
Det ble snakket om Hurum-landet, Sandefjord, over Oslofjorden til Moss, Fredrikstad og Råde, med en gammel militær flyplass på Rygge, samt Gardermoen. Gardermoen gikk av med seieren, selv om det var stedet med mest tåke.

 
Inntil jeg flyttet til Spania bodde jeg 16 år i Bergen, og helt i begynnelsen var det dårlig med direkte fly fra Bergen til Malaga. Så da ble det mellomlanding i Oslo, noe som var helt forferdelig! Fly fra Malaga til Bergen, via Oslo, og med henting av bagasje i Oslo, gå gjennom tollen, og deretter sjekke inn alt på nytt til Bergen, ny sikkerhetskontroll (som alltid tok veldig lang tid), og det er mer enn en gang jeg har mistet videre fly grunnet sen ankomst og mye sommel i Oslo.
 
Men kjære leser, nå er alt så veldig annerledes!
 
Gardermoen har blitt en fantastisk flyplass, med et byggverk jeg som nordmann blir stolt av å presentere til mine utenlandske gjester. -Mye treverk, mye glass, og til og med gress på noen vegger, som skaper en utrolig trivsel. Alt virker levende, og alle kan puste godt i hele atmosfæren. Noen korridorer er kanskje i lengste laget når en skal raskt fra en gate til en annen gate. Kanskje da et lite hint til Avinor i Oslo, med tanke på flyplassen i København, som har «puste-stasjoner» inne i korridorene, med salg av deilige danske ølsorter og nydelige danske pølser. Bare som et lite hint…
 
Jeg var en snartur til Oslo for noen dager siden, og jeg hadde med meg en musiker fra Belgia som bor i Spania, Philip De Wachter, som ble stående å måpe ved ankomst Gardermoen, og han bare kunne si; «Dette er ikke som en flyplass, men som et gedigent shoppingsenter, med mange flotte restauranter og barer, et godt utvalg av butikker, og lekre omgivelser». – Og Philip har helt rett, for det er det Gardermoen har blitt, et trivelig sted å komme til, enten det er på slutten av din reise, eller som et sted du må vente på neste fly. Det mest fantastiske er at du slipper å hente bagasjen for å reise videre, da du nå sjekker inn din bagasje ved avreise til din endelige destinasjon, og på Gardermoen kan du bare slappe av, handle taxfree… det er bare å sjekke over til transfer, og nyte alle butikker, barer og restauranter. Endelig slipper jeg å reise via København, Stockholm eller London når jeg skal fly til et annet sted i Norge enn kun Oslo. Men, det er nå veldig koselig med et besøk til Gardermoen på min reise.
 
Skal jeg nevne noe negativt, så er det prisene, men det kan ikke Gardermoen gjøre noe med. Det er det samme over hele Norge, og prisene er slik de er… men de har veldig mye godt både å spise og drikke. Nyt opplevelsen på Gardermoen neste gang du kommer dit, og ta deg god tid!
 
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.