Månedsmagasinet på Costa del Sol

Sjokoladeprosjektet er et pilotprosjekt for tverrfaglig arbeid og dybdelæring på den Norske Skolen, Malaga. Den nye læreplanen, Fagfornyelsen, legger opp til at elevene skal se en større sammenheng mellom ulike fag, bli bedre på å finne løsninger selv og jobbe mot kompetansemålene gjennom tverrfaglig arbeid. -Verden er jo ikke delt opp i fag!

 
Den Norske Skolen, Malaga har satt igang dette arbeidet nå for å ruste lærerne til endringsprosessen alle norske skoler skal inn i når Fagfornyelsen trer i kraft i 2020. Gjennom dette første, store prosjektet skal elevene, men også lærerne, lære hvordan man må tenke nytt rundt undervisning og skolehverdag for å imøtekomme morgendagens skole. Det er åttendetrinnselevene som får gleden av sjokoladeprosjektet i år, men andre tverrfaglige læringsopplegg vil også bli utprøvd i flere klasser. Gevinsten som forventes er bedre dybdelæring, altså varig læring eleven ikke glemmer når de går ut av klasserommet.
 

Forankret i læringsmålene

Læringsmålene for trinnet er de viktigste komponentene når prosjektgruppa tilføyer oppgaver i prosjektet, som har en tidsramme inneværende skoleår. Alle aktiviteter som innbefattes inneholder reelle læringsmål fra et eller flere fag.
 
Eksempelvis jobber klassen nå med grafiske og arkitektoniske aspekter, logoutforming, emballasjedesign og tegning av drivhus i Kunst og Håndverkstimene i år, og de lærer om kakaoplantene i naturfag, koding, programmering og 3D-design i mattetimene.
 
-Drivhuset skal programmeres med automatisk vanning, luftfuktighetskontroll og temperaturkontroll med «Micro:bit» for å skape et kunstig tropisk klima, forteller pilotprosjektleder Kim F. Slaatsveen. -Kakaobønner krever andre forhold enn vi har her i Spania. Hele fjorten av trettiseks kompetansemål i naturfag for åttendetrinn dekkes via prosjektet, forteller han.
 
Prosjektet er en kreativ prosess, og drøftes ukentlig blant de involverte lærerne, slik at kompetansemål kan tilføyes fortløpende, og prosessene kvalitetssikres. I prosjektgruppa sitter kontaktlærer Marie Cygnel Sennerby, faglærerne Karethe Eide og Vibeke Kåbuland, og assisterende rektor Hilde Rasmussen.
 

Arkitektbesøk

For å gjøre undervisningen ekstra reell og spennende, drar prosjektgruppa inn eksterne personer og ekspertiser utenfra. Arkitekt Rune Tobiassen var på besøk denne uka for å fortelle om hva man må tenke på som arkitekt når man planlegger et bygg. Rune arbeider som arkitekt i Norge og Spania, og bringer dermed virkelighetens realiteter inn i klasserommet.
 
Arkitekten viste forskjellige hus han har planlagt og en litt annerledes linjal som han bruker for å forminske design på papir. Han viste frem og fortalte om både manuelle og digitale verktøy og arbeider han har laget. Etter høstferien skal elevene jobbe med og teste ut og gjøre drivhustegningene ferdig med 3D design og programmet «Fusion 360». -Neste ekspertise som gjester prosjektgruppa, har programmering som jobb, røper Kim.
 
Prosjektet skal leve videre gjennom flere år, og kanskje om noen år har skolen egne kakaoplanter som gir avling i drivhuset bak skolen? – Vi begynner smått og forsker på planter og plantestell, sier Kim. -Jeg er helt sikker på at elevene som jobber med dette prosjektet kommer til å oppsøke eller kontakte oss etter endt skolegang og spørre om hvordan det går med plantene.
 
I år skal vi lage sjokoladen av økologisk dyrkede kakaobønner importert via anerkjente leverandører. Vi skal teste ulike varianter i ukene som kommer, og vi skal vi besøke sjokoladefrabrikken i Mijas, avslutter den engasjerte prosjektlederen.

 

Egen Blogg

Vil du følge med på prosjektet? Elevene er i gang med å starte en egen blogg, der de gjennom språkfagene skal lage tekster og loggføre arbeidet sitt. Link kommer på skolens hjemmeside så snart bloggen er ferdig designet.
Av Nina C. Kaasin Simarud. Bilder: Nina C. Kaasin Simarud

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.