Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er sommer igjen – som alltid!

Det er sommer igjen – som alltid!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
Så er den her igjen, sommeren, som vi alle går og venter på hele høsten, vinteren og våren.

Selv om vinteren har vært rimelig regnfattig i år, så har det likevel vært vinter og vår, med ulikt vær. Noen flotte dager med sol fra skyfri himmel og med varighet på både en, to og tre uker, med godt og varmt vær på dagtid, men kaldt og surt på kveldstid og med høy fuktighet. Men slik er det på fastlandet av Spania, her på Solkysten, for selv om vi ikke har snø på bakken om morgenen når vi våkner, så kan vi se snø på fjelltoppene i både Estepona- og Marbella-fjellet.
Unntaket er selvfølgelig Sierra Nevada som ligger på toppen, forbi Granada, litt nordøst for Malaga, og som har en fantastisk vintersesong med flotte skimuligheter og hoteller som ser ut som de samme i Alpene.
Når det regner om vinteren på Solkysten, så «bøtter» det ned med vann fra himmelen. I begynnelsen av regntiden er det vann som drar med seg mye sand fra Marokko over til Spania, men etter en stund blir det mye renere vann rundt i områdene som også hjelper godt med på vannkarene rundt omkring i fjellene.
Så da er det bare å håpe på at det ikke blir vannrestriksjoner i år som følge av lite regn denne vinteren. Med restriksjoner er det ofte bare tillatt å vanne på helt spesielle tider av døgnet.

EM i fotball er ferdig, følges av sykkelløp og tennis
Vi har nå også tilbakelagt et spennende EM i fotball, og personlig syntes jeg det var fantastisk at Island klarte å komme så langt som de gjorde. Ute med alle de desidert største landene som var favoritter som England, Italia og Spania, men igjen står vi med land som imponerer fordi de spiller god fotball, er ydmyke, og tåler også et nederlag uten at det ødelegger nattesøvnen.
Sender mine beste gratulasjoner til Island for den innsatsen de gjorde og til alle de andre landene som klarte å få ut alle favorittlandene og gjorde dette Europamesterskapet til en folkefest. Veldig bra!
Og videre utover sommeren har vi nye sportslige arrangementer som hver dag sendes over nettet, med sykkelløp og tenniskamper. Inne på Bistroen min sender jeg dette hver dag på storskjerm, noe som trekker godt med gjester og er et godt alternativ til å ligge ute på solseng i varmen, og bli stekt til en farge veldig lik en nykokt hummer, selv om solkremen viser faktor 30.
Men det er jo også slik sommeren i Spania skal være. Alle skal kunne kose seg på sin egen måte, enten det er å ligge nede på stranden der folk ligger etter hverandre på solsenger eller rett ned på sanden, med hylende unger rundt omkring som også koser seg veldig i sommervarmen.
Eller holde seg ved bassenget der de bor, slik som hos meg i Bistro O Sole Mio, Elviria del Sol, der de kan smyge seg inn på bistroen for å få noe deilig leskende, med eller uten alkohol, men kald vin og sangria smaker deilig da. Eller is til barna og noe lett mat som kan spises i varmen.

«Den samme prosedyren som alle år»
Etter 10 års drift på Solkysten, kan jeg gjerne kalle min drift for «Den samme prosedyren som i fjor, den samme prosedyre som alle år!»
Stamgjester som kommer igjen år etter år, gjør veldig mye det samme hvert eneste år. Selv om jeg kjøper nye bord ute på terrassen, søker de til den samme plassen de alltid har sittet ved.
Hvis jeg forandrer menyen for drastisk, skriker noen gjester etter de faste rettene jeg MÅ ha hver eneste sommer, som for eksempel Club Sandwich med pommes frites, wraps av kylling eller laks med pommes frites, Cæsar-salat, toasted baguette med skinke og ost, og til barna pølse med pommes frites, hamburger med brød og pommes frites, spagetti Bolognese eller rett og slett bare pommes frites med masse ketsjup!
Både jeg og mine servitører vet også etter mange år med de samme sommer-gjestene, deres vaner og væremåte, og vi vet hvem som skal ha små øl eller store, glass med hvitvin eller rosévin, eller hvem som skal ha hele flasker, hvem som liker sangria eller hvem som skal ha sin gin and tonic på sin helt spesielle måte.
Og kjære leser, det er dette som gjør arbeidet i en restaurant så interessant, akkurat det å møte nye mennesker som er på ferie, som koser seg, slapper av, nyter sine gode vaner av godt drikke og god mat og som forteller oss i restauranten om sitt private liv, sitt arbeide og kanskje også til tider, sine egne problemer med arbeid eller i privatlivet.
Alle som arbeider i slike serviceyrker har en stående regel om å ha taushetsplikt også slik at gjester kan føle seg komfortable og avslappet.
Da jeg gikk i lære, fikk jeg høre av min lærer i psykologi at de beste psykologene er de profesjonelle barkeeperne. De som lærer seg å lytte, gjerne til en ensom sjel, som sitter ved bardisken og som legger ut om alle problemer eller alle lykkelige stunder.

shutterstock 315085664

Turmuligheter på sommeren – med bil
Jeg synes også det er veldig hyggelig at flere og flere gjester kommer og spør meg om muligheter for turer, enten rundt i hele Andalucia eller bare korte turer rundt på Solkysten.
I flere år har jeg anbefalt og oppfordret gjester til enten å leie seg en bil, for så å komme seg opp i fjellet, rett bak Solkysten, eller å benytte seg av arrangerte turer til ulike destinasjoner.
Bruker dere bil, er det lettere å komme i kontakt med spanjolene når dere kjører opp til småbyene bak fjellene som er utrolig fascinerende, og der tempoet er veldig slik vi alltid har hørt om Spania hjemme i fra Norge. Ikke prøv å stresse når dere besøker disse landsbyene eller gjør et hyggelig besøk til en venta som er en ekte spansk veikro. Må dere vente litt på service eller betjening, så ta det med et smil, for her ligger også mye av forskjellen mellom oss som er født i nord og spanjolene.
Kun 25 minutter fra Marbella, opp til den hvite byen Ojén og videre opp gjennom fjellet, kommer dere til byen Coín. En veldig spansk by, utrolig sjarmerende, så parker bilen og ta dere en vandretur rundt i byen og nyt atmosfæren av stillhet, forent med larm av høylytte spanjoler, kirkeklokker som ringer også på hverdager og duften av blomster og trær med et skue av appelsintrær over hele byen.
Med utgangspunkt i Coín ligger det mange små byer og tettsteder rundt omkring, og alle har sine særegenheter i forhold til bygninger, spisesteder og lokale innslag med kultur og underholdning, og det mest fantastiske, er at alle disse stedene kun ligger cirka en halv times kjøretur fra Solkysten.
Dere kan kjøre nordover fra Malaga og enten kjøre rundt hele byen og følge skiltene til byen Nerja som ligger ved havet, men som har noen utrolige klipper, og på fjellsiden kan dere komme opp til gedigne grotter.
Fra Malaga kan dere også kjøre opp fjellet i retning til Córdoba og kjøre gjennom de største olivenplantasjene i Spania eller svinge av øverst i fjellet og følge veien til noe av det flotteste innen kulturskatter av bygninger, byen Granada.
Følges «den ikke betalende motorveien» langs Solkysten, AutoVia nr. 7, kan dere svinge av opp mot «den hvite byen» Mijas, med sine esler og svært mange skinnbutikker, og ikke minst, alle sine koselige barer, venta´er og restauranter med nydelig utsikt over Middelhavet.
Fra Mijas kan dere kjøre videre over fjellet til Coín og igjen finne nye veier, enten mot Málaga eller til Marbella.
Etter å ha passert Marbella på Autoviaen, kjører dere i retning Algeciras, og før dere kommer til San Pedro, kan dere svinge av veien, opp i fjellene, og til fjellbyen Ronda.
Denne ekstremt sjarmerende byen, med sin gamle og nye del som henges sammen av en massiv steinbro, mange deilige restauranter og barer, gode hoteller, Spanias første tyrefekterarena, og klippene med nydelig utsikt.
Følges Autoviaen videre fra San Pedro, kommer dere til Estepona, hvor dere kan kjøre opp i fjellene og til byen Casares som også har et eget Ørnefjell.
Videre nedover Solkysten kommer dere til Algeciras der dere også kan svinge av opp gjennom fjellet til Jerez og der veien også fører til Cádiz og Sevilla.
Kjører dere bare videre nedover, kommer dere til Gibraltarstredet og videre til byen Tarifa, som er den sørligste byen i Europa, og dere er nå kommet over på Lyskysten, Costa del Luz.
For de av dere som ikke har bil, finnes det gode muligheter for turer. Et eget turselskap arrangerer bussturer som starter ved Alanda Hotel i Elviria, og gjør mange forskjellige turer, også med guider som hjelper til med det aller meste. Tre ganger i uken – tirsdag, torsdag og lørdag – arrangeres det dagsturer til Marokko som starter tidlig på morgenen, klokken 07.30, fra Alanda, og kommer tilbake sent på kvelden.
Hvis det ønskes overnatting, kan tur bestilles med overnatting i Tanger i Marokko.
En hel dagstur, med buss, guide, båtbillett, små måltider, koster € 72 per person.
Fra mandag til lørdag arrangeres det hver dag også turer til Gibraltar som starter fra Alanda klokken 08.50, og returnerer tidlig på kvelden. Denne turen har også med guide som ordner det meste, og denne turen koster € 42 per person.
Begge disse turene må dere huske på å ha med pass.
Samme selskap ordner også med spesiallagde turer for de som ønsker dette, blant annet med shoppingturer for de som virkelig ønsker å bruke ferien til shopping. Men husk også at svært mange butikker arrangerer sommersalg i juli og august, fordi dette er den beste tiden å bli kvitt forrige års kolleksjon.

shutterstock 244953838

Lunsj og middag – måltidene forandres i sommervarmen
Måltidene forandres veldig raskt når man er på sommerferie i Spania, noe som i stor grad skyldes varmen. Mange spanjoler spiser ikke frokost, men tar gjerne noe lett om morgenen med yoghurt og juice, frukter og kaffe.
Lunsj spises om sommeren klokken 14.30/15.00 som vanligvis også er lette måltider på grunn av varmen som salater, lett fisk, omeletter eller små tapasretter.
Deretter kommer middagen veldig sent, i alle fall i forhold til norske vaner. Mange spanjoler spiser middag om kvelden fra klokken 21.00 og utover til klokken 23.30, og disse måltidene er svært ofte tyngre, bestående av kjøttretter og gjerne også her, et utvalg av forskjellige tapas.
Jeg ser også i min egen bistro, at nordmenn forandrer sine spisevaner om sommeren på grunn av varmen.
Til lunsj blir det ofte omeletter, friterte fiskefileter, forskjellige ønsker på salater, og som jeg har nevnt tidligere i artikkelen, mengder av wraps og club sandwich.
Men på kvelden og til middag serverer vi gjerne tyngre retter, og da kommer det bestillinger på indrefilet av okse, lammecarrè, svinefilet og typiske fiskeretter er torsk og sjøtunge.
Selv om vi åpner dørene for middag fra klokken 19.30, kommer ikke hovedtyngden av gjester før cirka klokken 20.30/21.00, for det er på denne tiden temperaturen begynner å bli levelig, og da begynner alle å bli sultne igjen. Akkurat som spanjolene.
Det er fortsatt gjester som spør meg om spanjolene fortsatt har siesta, og det er det jo fortsatt, og igjen er det noe som skyldes varmen på sommeren.
Noen store shoppingsentra åpner gjerne klokken 10.00 og stenger først klokken 21.00 eller 22.00 på kvelden. De som arbeider her har skiftordning, og i tillegg har disse store shoppingsentrene stort sett store aircondition-anlegg som kjøler og svaler ned luften.
Andre butikker som ligger inne i byene eller på industrianlegg, har siesta fra ca. klokken 13.30/14.00 og fram til ca. klokken 16.30/17.00. Da reiser mange hjem til sin familie og spiser en lett lunsj og samtidig tar en liten blund på sofaen.
Butikkene er så åpne igjen frem til ca. klokken 21.00, og personlig synes jeg det er veldig behagelig å handle litt på kvelden når den verste varmen har gitt seg. Etter snart 11 år i Spania, er jeg vel kanskje blitt litt spansk, noe jeg synes bare er veldig hyggelig.
Mange butikker og markeder har salg av deilige frukter og grønnsaker her i Spania, og nå på sommeren er det viktig å smake på de rette fruktene fra sesongen.
Det er vel ingen lett lunsj som er så grei å lage som en salatlunsj, med sesongens frukter og grønnsaker og gjerne med tilsetninger av spansk skinke eller spansk ost og også med tilsetninger av lett fisk og skalldyr.

Mine enkle favoritt salater med friske frukter og grønnsaker
En av mine favoritter om sommeren er på kjøpe inn Avocado og bruke denne i salaten. Den første av disse som jeg vil anbefale, er å blande sammen avocado med paprika, squash og slangeagurk.
Skrell avocadoen og fjern stenen. Skjær deretter frukten i tynne skiver.
Bruk en hodesalat og riv den fra hverandre. Kutt opp både squash og agurk i biter.
Kutt opp paprika i tynne skiver, gjerne både grønn, rød og gul, for å få farge.
Bland alle disse ingrediensene sammen og press over det hele all saften fra en sitron.
For å få den perfekte smaken på dette, så lag en dressing av vineddik, litt salt, pepper og olje. Server den gjerne med ferskt brød og smør, eller med olivenolje som brødet dyppes i.
En annen salat med avocado, er å lage denne til en mousse og blande den med krabbe. Også her må du skrelle avocadoen og fjerne stenen og deretter legge frukten i en hurtigmikser og presse over en hel sitron. Kjør mikseren en liten stund til moussen er blitt luftig.
Hvis du ikke har hurtigmikser, kan du blande det sammen med en håndmikser.
Visp inn stivet eggehvite og vend denne forsiktig inn i massen. Smak til med salt og pepper. Hele massen skal avkjøles i kjøleskapet i cirka en time før du blander inn noen «pene» krabbebiter, men kan også være reker eller blåskjell, helt etter hva du selv liker.
Sett noen cocktailglass i fryseren og rett før servering, heller du massen over i cocktailglassene som blir fine og hvite på grunn av kulden fra fryseren og dekorér med noen krabbebiter og dill.
Personlig så elsker jeg ferskt brød også til denne retten med godt, norsk meierismør.

shutterstock 389819200

Spanske kjøtt tomater – tunfisk – oliven og ansjos
Når du kjøper frukter og grønnsaker nå i sommersesongen, så MÅ du se etter de store, spanske kjøtt-tomatene som bare er helt himmelske. De er enormt store, og når du skjærer disse i tynne skiver, kan du legge de rett ned på et fat, finkutte vanlig hvitløk i småbiter og drysse litt av dette over tomatene.
Helt til slutt heller du litt ekstra virgin olivenolje over det hele, og tomatsalaten er klar til å spises.
Hvis du ikke liker rå løk over tomaten og heller ikke olivenolje, så skjær deg et stykke godt og ferskt brød, skjær tomaten i tynne skiver og legg det opp på brødskiven, dryss over med litt svart pepper og deretter litt deilig majones (må veldig gjerne være fra Mills), og du får verdens deiligste og sunne sandwich.
Herlighet, godeste leser, det er SÅ mye å velge mellom av grønnsaker og frukt for å lage en deilig salat i sommervarmen, men jeg kan heller ikke komme bort fra bruken av tunfisk som det kan fås mange varianter av i Spania, på boks og med vann eller olje.
(Hjemme i Norge selges også tunfisk på boks i aspik, noe som er veldig godt, fordi aspiken setter en deilig smak på tunfisken mens den ligger på boks).
Bruk igjen hodesalat, ta ut tunfisken fra boksen og del denne opp i passende småbiter, tilsett litt oliven, grønne eller svarte, bland inn små salattomater, hvitløk skåret i tynne skiver, små biter av goudaost, fersk mais, små biter av slangeagurk, finhakket gressløk, rød og grønn paprika i tynne, små skiver, hardkokt egg skåret som båter, og til slutt, hvis du selv liker det, små ansjosfileter som dekorasjon.
Jeg ville ha servert denne salaten med en nydelig hvitløksdressing, ferskt brød og godt smør.
Til dressingen bruker du to fedd hvitløk som blir presset på en fjel, og dryss over med salt. Ha dette i en bolle og ha over noe finkuttet gressløk, finhakket hvitløk og finhakket grønn purre. Tilsett litt hvitvinseddik, ca. to spiseskjeer og deretter ca. seks spiseskjeer olje. Smak til med salt og pepper.
I stedet for hvitvinseddik og olje kan du bruke litt majones og rømme og smake til med hvitt pepper og salt. PS; Glem kyssing for resten av kvelden.
Når det gjelder salater, så vær aldri redd for å prøve noe nytt og ta sjansen på å sette sammen de frukter og grønnsaker som du selv liker og som du selv mener kan passe sammen og det samme for dressingen som utgjør en stor del av smaksopplevelsen for en god salat!
Lykke til med matlagingen og husk at ingredienser av både fisk og kjøtt er også med på å skape gode smaker for ganen og ikke minst hjertet, for dette er sunn og deilig sommermat.

Månedens sommerdikt

Jeg har flere yndlingsdiktere jeg så gjerne vil ha med i mine artikler, men så har jeg en dikter som jeg personlig mener klarer å gi sine budskap på en formidabel god måte, og det er den norske dikteren Halldor Skard. Myter kan være så mangt, men jeg synes at dette diktet om Mytenskap passer for denne sommeren som forhåpentligvis vil by på mange hyggelige opplevelser og overraskelser.
Ha en deilig sommer!

Mytenskap

Det glinser og spøker i vannspeilet.
Det klukker og risler i mytenes bekk.
En enkel dag med mystiske toner.
Et enkelt sted med insektdemoner.

Frosken er ingen slimete tosk.
Den er en vakker forvandlet prinsesse.
Den gjemmer seg med troll i blikket.
La deg ikke bli lurt av tricket.

Skiftende stemning uten forklaring.
Myter er rar og fantastisk erfaring.
Spennende bilder til de som hender.
Myter og eventyr er våre venner.

Har du hodet fullt av bur,
ser du ingen mytenskap på lur.
Kyss en frosk og finn prinsessen.
Fagervannet er adressen.

 

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet