Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ludderkvarter forvandlet til kreativt mekka

Ludderkvarter forvandlet til kreativt mekka

sjael og charme

”Sex Shop Amsterdam”. Det står det med store røde bokstaver ved enden av Boulevard Tomás Heredia i Málaga Soho. Tidligere var bydelen nemlig kjent for sine lettpåkledde damer og røde lys i vinduene, men i dag inntar vintagebutikker, latinamerikanske restauranter og et utall av street art-kunstverk, gatehjørnene og de antikke bygningene. Og området gir Málaga et streif av New York eller Berlins undergrunnskultur.

Kultur, kunst og kulinariske opplevelser er det som kjennetegner Málaga Soho. Her ligger arabiske og peruanske restauranter side om side med spanske tapasbarer og detaljerte gatekunstverker inviterer den forbipasserende innenfor i en fordreid, men vakker verden. De gamle, antikke bygningene, små erotiske butikker og sexshops skaper kontraster, og det er med Málaga Soho, som det er med kunst – bydelen må studeres og elskes for sine detaljer.

 Ønske om nytt image ble til Málaga Soho

Kunstkvarteret ligger mellom Alameda Principal og havnen og er en liten perle for kulturelskere. Her ligger både Teatro Alameda og Málagas senter for moderne kunst, CAC, og to høye bygninger dekorert av den berømte kunstneren og tøydesigneren Shepard Fairey, også kjent som Obey, hilser velkommen til Málaga Soho. Og det unike ved området er at mange steder er murstein og betong forvandlet til kunstverk som sprer budskap om kjærlighet, drømmer, krig, fred og frihet.

I slutten av 2010 fikk beboerne og butikkinnehaverne ideen om å skape en kultursone i Málaga. Området stod foran en renovering, og i den sammenhengen ble konseptet om en kunstnerisk bydel til. Málaga Soho skulle få et nytt image fordi stedet mest var kjent for sitt tilbud på seksuelle tjenester. Et samarbeid mellom Málagas senter for moderne kunst, rådhuset og områdets beboere ble derfor innledet og førte til prosjektet MAUS (Málaga Arte Urbano Soho) – og snart ble de gamle flisene skiftet ut med nye.  

Kunsten og atmosfæren er områdets hjerteblod

Málaga Soho var opprinnelig en utvidelse av bysentrum da borgerskapet ønsket lettere adgang til havet og havnen. Men i kjølvannet av utvidelsen og årene som gikk, ble området forvandlet til en bysone med mange sexforretninger fordi det var en gevinst å hente i de mange trengende sjøfolk som gikk i havn. I dag bærer stedet stadig preg av de mange nattlige aktivitetene, og både kunder og sexbutikker finnes fortsatt i et visst omfang i området. Men nå er det gatekunsten som fanger oppmerksomheten, og en gåtur på Calle Casas de Campos gir stoff til ettertanke med kunstverk som oppfordrer til å leve livet.

I dette området finnes flere verker, og deres kompleksitet bør utforskes både gjennom kameraets linse og med det blotte øyet. Zoom inn på detaljene og legg merke til symbolene, for street art skildrer ofte andre sider av samfunnet enn dem man kanskje er vant til å se. Også på Calle Martínez Campos skaper gatekunsten perspektiv. Tankene ledes automatisk mot kunstnernes liv og budskap, og forestillinger om personens bakgrunn, livsvilkår og opplevelser vekker nysgjerrigheten til live.

Street art er en kultur i seg selv

Gatekunst eller graffiti, som det også kalles, oppstod i USA på 1970-tallet da kunstformen raskt ble en del av New Yorks undergrunnsmiljø. Hip hop’ere, rappere, DJ’s og breakdancere tok sprayboksen til seg, og opp gjennom 1980- og 1990-tallet ble street art utbredt verden over som en systemkritisk uttrykksform. Og i mange år ble det kun forbundet med kriminalitet og ghettoer.

I dag har gatekunsten oppnådd kultstatus, og de ofte svært fargerike og store kunstverker utvikler seg i takt med kunstnernes ambisjoner og innbyrdes konkurranse. Oppfinnsomhet og kreativitet er derfor en viktig del av street art, og hver kunster utvikler sitt eget ’tag’ (signatur) som er med på å skape gjenkjennelse og respekt blant kjennere.

Det diskuteres stadig om graffiti er kunst eller ikke – men ikke i Málaga Soho. Her er gatekunsten nemlig bydelens ’tag’, og sammen med hyggelige tapasbarer, restauranter og designerforretninger er området i seg selv et kulturelt eventyr som bør oppleves.

Av Christine Petersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.