Månedsmagasinet på Costa del Sol

Vi vet ikke helt om vi skal tro det, men fra ulike hold kommer det nå forsiktige antydninger om at den økonomiske krisen i Spania kan gå mot slutten. I alle fall mener Spanias minister for offentlige budsjetter, Cristobal Montoro, at det finnes lyspunkter for spansk økonomi og at landet er i ferd med å nærme seg et vendepunkt. Også IMF, Det internasjonale pengefondet, tror Spanias resesjon kan gå mot slutten og at en forsiktig vekst kan komme allerede i år. Mens vi venter på at tidene skal snu til det bedre, kan det være god trøst i det å tenke positivt. Landets største avis, El País, så allerede i slutten av mars i år behovet for nettopp det. Dermed ga de likegodt ut en ekstrautgave av ukemagasinet El País Semanal. Her ble 124 sider fylt med fakta, reportasjer, intervjuer og artikler om nasjonale temaer som spente over alt fra verdispørsmål, via helse og sport, til kunst, kultur og litteratur. Et overbevisende journalistisk produkt med én klar oppgave: Å rette opp på Spanias litt slitne selvbilde. Her er litt fra skrytelisten:

• Arkitektur: Det spektakulære Guggenheimmuseet i Bilbao, designet av Frank Gehry, er på listen over verdens ti vakreste monumenter, ifølge reiseguiden Lonely Planet.
• Nydelig mat: Restaurantene i Baskerland har til sammen 28 Michelin-stjerner fordelt på 19 restauranter. Ifølge The Huffington Post er San Sebastián den byen i verden med nest flest Michelin-stjerner per 100.000 innbyggere.
• Populært drikke: Vinbodegaene i Rioja-distriktet satte i 2011 rekord i eksport av vin. Bare Kina, en tidligere ubetydelig mottaker av vin, fordoblet dette året importen av Rioja-vin til 1,5 millioner liter. Av de 100 beste vinene som det var mulig å kjøpe i China, var 21 spanske, ifølge Wine in China.
• Internasjonal spisskompetanse: Produsentene av det spanske høyhastighetsnettet – AVEtoget – fikk kjempekontrakten for å bygge den 450 kilometer lange høyhastighetsbanen mellom byene Mekka og Medina i Saudi-Arabia. Banen skal stå ferdig i 2016. Prisen ligger rundt 6,5 milliarder euro.
• Høy bilproduksjon: Spania er i dag Europas nest største bilprodusent og den niende største i hele verden. Landet produserer 35 modeller for 10 ulike bilmerker. I 2011 ble det produsert 2,3 millioner biler i Spania.
• Viktig jordbruksproduksjon: Spania er ledende i Europa på økologisk jordbruk og nummer fire når det gjelder den totale jordbruksproduksjonen i verdensdelen. Viktige museer: Prado-museet i Madrid er verdens 11. mest besøkte museum, ifølge The Art Newspaper.
• Størst på transplantasjoner: Med 35,3 donorer per én millioner mennesker og mer enn 4.200 gjennomførte transplantasjoner i året (2011), er Spania verdensledende på transplantasjoner.
• Stor på fornybar energi: I Sevilla finnes verdens ledende produsent av termisk solenergi. Også når det gjelder vanlig sol- og vindenergi ligger Spania helt i verdenstoppen. • Masse flytende gull: La fábrica de Deoleo i Almería er verdens nest største produsent av olivenolje og eksporterer til 120 land.
• Stor skotøy-produsent: Mellom Elda og Elche i Alicante ligger senteret for spansk skotøyproduksjon. I 2012 ble det produsert 127 millioner par sko her. Mens Italia eksporterte 5 millioner par sko til Spania, sendt Spania 14 millioner par sko motsatt vei.
• Populært reisemål: Spania er verdens fjerde mest populære turistdestinasjon, målt i antall turister, og nummer to når det gjelder inntekter fra dette området.
• Nest størst på språk: Med 495 millioner mennesker i hele verden som snakker spansk, er bare kinesisk språk større, ifølge Instituto Cervantes. Ingen grunn til å gå krumbøyd, altså! Skal vi ikke rette ryggen litt til?!

Av Arne Bjørndal, bjorndal.arne@gmail.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.