Månedsmagasinet på Costa del Sol

* Fobi; angst for og unngåelse av situasjoner, naturfenomener, gjenstander eller dyr. Det er en form for frykt som er overdreven i forhold til situasjonen, ikke minsker ved fornuftige forklaringer og overtalelser, er utenfor viljemessig kontroll og som fører til unngåelse av den fryktede situasjonen.
Store Norske Leksikon

Fobi* for fredag den 13.?

Frykt eller fobier er alvorlige saker og ikke noe man skal trekke på smilebåndet av. Det skal finnes rundt 600 ulike varianter av fobier. Noen er klaustrofobiske og er redd for å bli stengt inne i lukkede rom. Andre kan ha fobier for edderkopper, tannlegen, sprøytestikk eller kanskje tordenvær. Selv sliter jeg med høydeskrekk, men takker min skaper for at jeg ikke lider av paraskevidekatriafobi!

Mennesker med denne fobien har nemlig en så dyp redsel for fredag den 13. at de ikke klarer å fungere som vanlig denne dagen. I år har mennesker med paraskevidekatriafobi det særlig tøft, for i 2012 har vi fredag den 13. både i januar, nå i april og i juli. Vi er inne i et helt spesielt år, for vanligvis finnes fredag den 13. bare en til to ganger i året, – bare unntaksvis tre ganger i året!

Gammel overtro
Ta en kikk etter rad nummer 13 neste gang du skal ut og fly. I store flyselskaper som Ryanair, Emirates, Lufthansa og Singapore Airlines eksisterer nemlig ikke seterad nr. 13. Man hopper glatt fra rad 12 til rad 14.
På noen flyplasser eksisterer heller ikke utgang nr. 13, mens enkelte hoteller ikke har en etasje som heter nr. 13 og heller ikke rom nummer 13.
De fleste av oss har nok hørt at tallet ”13” blir forbundet med overtro og ulykke og at på ”fredager” er sjansene større for at man kan være uheldig. Dermed er det forsåvidt logisk at det blir dobbelt opp og at verden blir ekstra ille på ”fredag den 13." , – om man først tror på den slags!

13 til bords
Fra gammelt av har tallet 12 blitt sett på som noe fullkomment og komplett. Tenk bare på at i et dusin er det 12, at vi deler året inn i 12 måneder, at klokka har 12 timer.Går vi enda lenger tilbake snakker vi om Olympus´ 12 guder og Jesus´ 12 apostler.
Men med neste tall i rekken, nummer 13, er det motsatt; Ved Jesus´ siste måltid var det 13 til bords, medregnet Judas, og det gikk som kjent ikke så bra.
I norrøn mytologi og i historien om Balders død var 12 guder invitert til fest i Valhall. Loke som verken var invitert eller ble regnet som gud, snek seg inn på festen, og dermed var helvete i gang. Loke sørger nemlig for at Balder blir drept!
Samme oppfatning om tallet 13 skal eksistere i hinduistisk kultur. Er 13 tilstede i samme rom, samlet på samme sted eller sitter rundt samme bord, bringer det ulykke!

Internasjonal ulykkesdag?
Oppfatningen av fredag som en spesiell ulykkesdag lever i beste velgående flere steder i verden: Ifølge tradisjonen var det en fredag at Eva fikk Adam til å spise det berømmelige eplet fra kunnskapens tre. Vips bar det ut av paradiset!
Både syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel skjedde på en fredag, i tillegg til at gud stanset byggingen av Babels tårn på en fredag.
Men hvor kommer det fra at “fredag den 13.” er dagen som bringer mer ulykke og uflaks enn alle andre datoer og dager?
Forskere og historikere er enige om at det ikke finnes noen skriftlige bevis for at ”fredag den 13.” ble sett på som en spesiell uheldig dag før ut på 1800-tallet.
Dessuten er kombinasjonen av ”fredag” og tallet ”13” som en særlig uheldig dag, bare noe som finnes i nordeuropeisk og nordamerikansk kultur.
Her i Spania og i Hellas er det ”tirsdag den 13.” som blir regnet som en særlig uheldig og utsatt dag.

Spinnville amerikanere?
“Stress Management Center and Phobia Institute” i Asheville, North Carolina, anslår at mellom 17 og 21 millioner mennesker i USA ser på “fredag den 13.” som de dagene i året som de frykter mest.
Ifølge nettleksikonet Wikipedia er noen mennesker så paralyserte av frykt at de unngår vanlige forretningsrutiner og flyreiser disse dagene. Enkelte står rett og slett ikke opp av senga på fredag den 13.
Resultatet skal være tapte næringsinntekter på mellom 800 og 900 millioner dollar dagen når kalenderen viser fredag den 13.
Likevel avviser flyselskapene Delta Air Lines og Conitinental Airlines at de har merket noen påfallende nedgang i tallet på flypassasjerer disse dagene.

Mulig å bevise?
Flere har prøvd å undersøke om det finnes bevis for at det skjer flere ulykker ”fredag den 13.” enn andre dager. Resultatene er ikke overbevisende!
Det nederlandske senteret for forsikringsstatistikk (CVS) gjennomførte en undersøkelse i 2008 som konkluderte med at det faktisk skjer færre ulykker, branner og forbrytelser på fredager med datoen 13. enn på andre fredager!
Nederlenderne mener dette skyldes at folk flest er mer forsiktige på slike dager eller rett og slett holder seg hjemme.
Et stikk motsatt resultat ble offentliggjort i British Medical Journal i 1993. Forskerne sammenlignet tallet på trafikkulykker som skjedde på fredag den 6. og på fredag den 13. De konkluderte med at det var en klar økning i tallet på ulykker på fredag den 13!

Også i Norge
Mer enn hver tredje nordmann karakteriserer seg selv som overtroisk. Likevel er det liten grunn til å frykte fredag den 13., skriver Moss Avis og siterer pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i forsikringsselskapet Tryg Forsikring:
– Det skjer faktisk færre skader denne dagen enn hvilken som helst annen dag. Generelt skjer det flere trafikkuhell, reiseskader, tyveri og innbrudd på fredager enn på andre dager. Men dette har lite med magi og forbannelser å gjøre, men skyldes rett og slett at både trafikken og aktivitetsnivået er større på fredager enn på andre ukedager.
Ifølge Tryg Forsikring viser analysene at antall bilskader på fredag den 13. ligger 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader ligger 2,5 prosent under snittet. For de andre skadetypene finner ikke selskapet spesielle utslag. Ifølge pressetalskvinnen kan sammenhengen kanskje være at også nordmenn faktisk er litt mer forsiktige på denne spesielle dagen.
Mens mange mennesker innenfor vår nordeuropeiske og nordamerikanske kulturarv altså sliter med vår paraskevidekatriafobi, er italienerne heldige. Der til lands regnes nemlig fredag den 13. som en lykkedag!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.