Månedsmagasinet på Costa del Sol
En god historie kan ikke gjentas for ofte

En god historie kan ikke gjentas for ofte

Har du hørt om sjåføren som kom kjørte hjemom med betongbilen og fant kona i seng med naboen? Mannen ble så forbannet at han likegodt tømte hele ladningen med betong ned i naboens åpne sportsbil!
Sant eller ikke sant? Kanskje trekker vi på smilebåndet eller ler med litt skrekkblandet fryd. Og til tross for at mange har forsøkt å finne ut om dette virkelig kan ha skjedd, har ingen klart å finne ut om historien er sann. Forskerne derimot, er imidlertid ikke i tvil: Dette er en typisk vandrehistorie.

Stadig flere
Trolig blir det i dag spredd stadig flere slike vandrehistorier. I gamle dager ble historier spredt ved at folk fortalte dem videre. Vi kalte dem eventyr. I dag har vi fått internett som gir enda bedre muligheter for rask spredning av slike utrolige og fantastiske ”eventyr”. Historiene kan vandre uhemmet på tvers av alle landegrenser. Og som kjent, kan ofte en fjær bli til fem høns…
Selv om slike historier gjerne utgir seg for å være sanne, er det som oftest felles for vandrehistoriene at de er utrolig vanskelige å bekrefte, – eller avkrefte.

Den døde barnevakten
Så var det fortellingen om ekteparet som skulle på to ukers ferie til Mallorca. De hadde fått svigermor til å komme og passe babyen mens de var bortreist. På avreisedagen ble imidlertid mormor litt forsinket. Derfor satte foreldrene som hadde litt dårlig tid, barnet fast i barnestolen før de dro til flyplassen. Mormor skulle jo straks komme. Men da ekteparet kom hjem to uker senere, satt ungen ennå fast i barnestolen og var død. Mormor hadde nemlig vært ute for en trafikkulykke og lå bevisstløs på sykehus.
Dette er en historie som skal ha versert i Helsingfors-området i Finland på begynnelsen av 1970-tallet, og stedet der denne forferdelige historien skulle ha skjedd var et sted på Vestlandet i Norge.

Ingen bevis
Flere norske aviser undersøkte denne saken i fullt alvor, blant annet Rogalands Avis. De kunne høsten 1972 dementere at hendelsen skulle ha funnet sted i Stavanger.
Men historien spredte seg videre, og en knapp måned senere var det Bergens Tidendes tur til å gå ut og hevde at hele historien var en vandrehistorie og et resultat av fri fantasi. Selveste politimesteren i byen ble intervjuet og avviste påstandene om at det skulle være funnet et utsultet og dødt barn i en barnestol i hans politidistrikt.
Men tror du det hjalp? Neida, denne historien fortsatte å spre seg videre til andre land. I en samling vandrehistorier som engelskmannen Rodgey Dales utga i 1984, dukker historien om det norske ekteparet opp på nytt.
Av alle ting ble historien funnet igjen, riktignok i en litt annen variant, i en samling vandrehistorier som ble utgitt i Indiana, USA!

Smarte tjuver

Denne historien dreier seg om ekteparet i Oslo som en morgen da de skulle på jobb, finner ut at bilen er stjålet. De hadde parkert den kvelden før rett utenfor huset der de bodde. Nå var den altså søkk vekk.
Men da mannen og kona kom hjem fra jobben samme ettermiddag, var bilen – utrolig nok – tilbake på samme plass. Inne i bilen fant de et brev der tjuven fortalte at han måtte ”låne” bilen på grunn av et nødstilfelle. I brevet lå også to kinobilletter til en forestilling samme kveld.
Ekteparet tenkte at dette måtte dreie seg om en riktig ”gentlemanstyv”. Samme kveld dro de derfor fornøyd på kino, bare for å oppdage at da de kom hjem igjen, hadde det vært innbrudd i leiligheten. Alle verdisaker var borte!
Men altså, nok en vandrehistorie. Faktisk en av de mest fortalte vandrehistoriene som finnes om utspekulerte tyver, ifølge den norske folkloristen Inge Torstenson. Han kan vise til at denne historien, i litt forskjellige utgaver, er kjent fra en rekke europeiske land og fra USA.

Uheldig dykker
Vi tar med historien om mannen som ble funnet omkommet midt inne i et område der det nylig hadde vært en større skogbrann. Det pussigste med denne vandrehistorien var at mannen var iført fullt dykkerutstyr med svømmeføtter, dykkermaske og oksygenflaske på ryggen.
Og forklaringen? Undersøkelser skal senere ha vist at den omkomne mannen hadde dykket ute ved kysten, mer enn tre mil unna, da brannhelikopteret kom for å fylle vann for å slukke skogbrannen. Ved et uhell ble dykkeren tilfeldigvis med på lasset da flyet fylte opp vanntankene. Mannen ble dumpet over skogbrannen sammen med vannet!
Andre vandrehistorie kan for eksempel gå ut på at en velkjent restaurant serverer rotter i pizzaen, at en krokodille lever i kloakken i New York, at en turist blir lurt til å spise sovepiller og etterpå oppdager at den ene nyren er blitt fjernet, eller at en kvinne med fyldig frisyre blir drept av en edderkopp som har slått seg til i håret hennes.
Er du glad i flere gode – men usanne historier – ta en tur på internett!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.