Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Den skandinavisktalende gartneren Eutimio fra Zona Verde Lopez gir gode råd og tips om hva du kan gjøre akkurat nå i din spanske hage.

Det spanske klimaet og den spanske floraen er svært forskjellig fra det vi kjenner fra Norge og krever derfor annerledes stell – men det betyr ikke at vi må holde oss unna hagelivets gleder. Er du nybakt hageeier, eller har du bare ikke blitt dus med din spanske hage, så følg med på Det Norske Magasinets månedlige hagespalte. Her forklarer Eutimio hvordan du med enkle midler får det optimale ut av hagen som ligger rett utenfor døren din.
Hver måned får du en rekke årstidsrelevante råd, men du har også mulighet for å stille spørsmål om stell av hage og pool til eutimio@zona-verde-lopez.com, tlf.: 661 659 249.

Februar/mars
På denne tiden av året er temperaturene fortsatt for lave til at plantene i hagen kan fortsette utviklingen. Likevel begynner man å kunne se visse vårtegn.

Ting å gjøre i hagen:
• Beskjæring: Vi gjennomgår trærnes og buskenes tilstand, og fjerner de tørre grenene og det som er skadet. Dette fremmer veksten og gjør treet sterkt og sunt.
I slutten av februar kan man begynne å beskjære rosebusker.
• Planting: Hvis jorden ikke er frossen eller alt for våt, kan man starte med å plante store treer, busker og rosebusker.
• Jorden: Det anbefales å ventilerer/lufte jorden på en av de varmere dagene i måneden. Det gjør du ved å vende jorda med en spade. Det gjør at jorden får luft og hvile.
• Insektangrep: Hvis vi merker larvereder, fjernes de ved å klippe eller skjære av den infiserte grenen og brenne den.
Bruk et passende insektdrepende middel hvis røde edderkopper eller eller andre insekter finnes på drivhusplanter.
• Gress: Det anbefales å spre svovel i pulver, blandet med litt kiselsand ut over gresset for å forebygge sykdommer forårsaket av sopp.
• Hvis man har en kunstig sjø eller dam, er slutten av måneden den beste og riktige tiden for å tømme den og/eller rense den omhyggelig.


Månedens tre: Sitrontreet
Frukttrær er fantastiske til å dekorere hage. De gir alle et deilig Middelhavs-look og minner om de arabiske patioene som i århundrer har prydet Andalucías boliger.
I dag er hovedpersonen sitrontreet. Dens essensblomst, dens frukter og dens aroma sprer nytt liv i alle grønne kroker.
Det er mange forskjellige slags sitrontrær:
• “Verna”: Det er et tre med få torner og med en rynket bark. Det blomstrer om våren og om høsten. Fruktene er store, med mye juice og få steiner.
• “Eureka”: Det stammer fra California og det høstes fra oktober til februar. Selve treet og dets frukter er som hos “Verna´en”.
• “Fino” : Det er en spansk art, kraftig og med mange torner på grenene. Frukten er litt mindre, men gir mye juice, men også mange steiner. Barken er tynn og glatt.
• “Lisbon”: Fruktene er store, svært syrlige, og gir mye juice. Treet stammer fra Portugal og er svært kraftig og med mange torner.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet