Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kjære leser

For de fleste røykere var det en overraskelse at Spania skulle bli et av de første landene i Europa som innførte røykeforbud på restauranter over en viss størrelse, i offentlige bygninger og på alle arbeidsplasser. I år skulle det også innføres forbud mot røyking utendørs. Imidlertid har restaurantbransjen regnet ut at det ville bety at rundt 70.000 etablissementer ville bli nødt til å stenge, og dermed at det ble 200.000 flere arbeidsløse. Røykere kan i stedet for å drikke sin morgenkaffe og ettermiddags-copa på bar eller kafé heller bli nødt til å bli hjemme, det siste stedet der det fortsatt er lov å røyke.
For øyeblikket later det til at regjeringen kapitulerer overfor kravet om ikke å gjøre hele landet røykfritt. Er det fornuftig? Eller burde man stå fast på beslutningen som vil spare liv, i stedet for å tenke på arbeidsplasser? Er et forbud mot utendørsrøyking likevel ikke rendyrket formynderi? Har regjeringen rett til å blande seg inn i hva vi gjør utendørs der røyken tross alt ikke sjenerer andre? Og når vi først er inne på det, hadde regjeringen overhodet rett til f.eks. å bestemme hva en eier av en virksomhet gjør på sitt eget kontor? Kan de det fordi røyking medfører ekstra utgifter til helsebehandling og dermed gir økte utgifter for samfunnet?
Hvis ja, burde man da ikke straks også innføre en strengere lov mot alkohol som er langt mer skadelig enn røyking? I dag kan man jo drikke så mye man vil, bare man ikke setter seg bak rattet. Og hva med overvekt som resulterer i sukkersyke, hjerte- og karsykdommer og andre skadelige – og for samfunnet – høye utgifter? Burde man sette en øvre grense for hvor mye et menneske kan veie? Man kunne også undersøke om de som tar førerkort virkelig er i psykisk stand til å få kjøre på veiene.
Og hva med barn? Ikke alle er egnet til å bli foreldre, noe som fører til håpløse tilstander på skolene og dermed tærer ytterligere på samfunnet. Hva med en test av kommende foreldre som vil avgjøre hvor egnet de er for å bli foreldre?
Om regjeringen snur i røykespørsmålet for å redde arbeidsplasser, ville ikke det være et merkelig fenomen. Likevel skjedde det i fjor da man vedtok å utsette stengningen av atomkraftverket Garoña som PSOE foran to parlamentsvalg lovte å stenge når lisensene gikk ut. Atomkraftverket er fortsatt sikkert, mener det nukleære sikkerhetsrådet. Det sa man vel for øvrig også i Tsjernobyl?
Spania har hatt atomkraftverk siden 1960-tallet, men aldri noe lager for høyradioaktivt avfall. Avfallet blir i stedet sendt ut av landet til Frankrike og England. Dette problemet vil man nå løse, og industridepartementet har bedt landets kommuner søke om å få tildelt den nye avfallsplassen for høyradioaktivt avfall. Ikke akkurat et tegn på at man har tenkt å avskaffe atomkraften!
Ti kommuner hadde søkt da fristen gikk ut 1. februar. Vi ser i denne utgaven nærmere på hva som får kommunestyrene til å ønske seg et lager for radioaktivt avfall.
Endrede holdninger til røykeforbud og atomkraft skyldes kanskje at demokratiske krefter i siviliserte land fungerer? Det mener i hvert fall den spanske arkitekten Juan Herreros om kritikken han har fått etter å ha vunnet konkurransen om det nye Munch-museet i Oslo. Det Norske Magasinet har møtt ham i Madrid, og vi bringer her hans syn på de demokratiske prosessene og hans meninger om bygningen og museets beliggenhet.
Fra Oslo blar vi videre til Figueres der vi har besøkt Dalí-museet som i alle dimensjoner er en reise i surrealisme og pop art. Arne Bjørndal har reist tilbake i tiden i Itálica, den antikke byen nær Sevilla som fostret to romerske keisere. Han har også snakket med den norske forfatteren Vigdis L´Orsa som har utgitt en bok som handler om da vikingene herjet i Spania. Var vi virkelig så fæle?
Fælt kan det også være å lære spansk, mener John Einbu. Få gode råd om hvordan du kan komme videre i den tekst i den selvudnævnte ”tungnemmes” erkendelser.
Du får også nye oppskrifter fra tapasbaren. Serien fortsetter sikkert i det uendelige, men denne måneden spiser vi i tillegg også indisk.
I serien Ditt spanske liv er vi derimot kommet fram til siste avsnitt. Hva gjør man når man mister en av sine nære? Hvilke regler gjelder i Spania, og hvor henvender man seg? Prest ved Sjømannskirken Mette Buvik gir oss også sine tanker rundt døden. Apropos kirken så var vi selvsagt også til stede 6. februar da kirkens årlig og etter hvert så tradisjonsrike golfturneringen ble arrangert. Se alle bildene og resultatene på de følgende sider.

God lesning,

Jette
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.