Månedsmagasinet på Costa del Sol

Ilter kløe, sønderslikket hud med åpne, væskende sår, hårløse flekker og i stykker gnagde poter. En altfor kjent situasjon for mange dyreeiere.
Allergier og hudproblemer er vanlige. Problemene kan overvinnes med riktig stell, men er ofte en tålamodighetsprøve for eieren.
De allergiene som hos mennesker gir symptom som snue, rennende og irriterte øyne og astma, gir hos hunder helt andre symptomer som diaré og hudproblemer med kløe.
Hunden forsøker å lindre sine ubehag ved å slikke og ”tygge” på seg selv. Det fører ofte til store, infiserte, hårløse hudområder, hard hud og noen ganger væskende, svært ømme og åpne sår.

Årsaker
De vanligste årsakene til hudproblemer er loppebitt fordi hunden har utviklet en allergisk reaksjon mot væske fra loppen. Vanlige er også hudproblemer forårsaket av fôr- eller inhalasjonsallergier.
Huden reagerer alltid på samme måte ved allergier, og derfor kan det være vanskelig å finne ut hva årsaken til den allergiske reaksjonen er. Til å begynne med kan man kanskje ikke se noen hudendringer i det hele tatt. Hunden klør intensivt, ofte særlig om nettene, men snart kan hudforandringene sees.

Ørebetennelse
Kronisk ørebetennelse kan også være et tegn på allergi. Øregangen reagerer nemlig som all annen hud. De kjertlene som utsondrer talg aktiveres og fører raskt til hudinfeksjoner med sekretavsondring.
Dette sekretet som har en karakteristisk skarp lukt utgjør en god grobunn for både bakterier og sopp.
Allergisymptomer hos katter og hunder minner om hverandre. Vid mildere tilfeller forekommer ofte bare kløe, men noen ganger kan katten slikke seg så intensivt at store hårløse partier kan forekomme. Til forskjell fra hunden, kan katten også få astma.

Hva innebærer dette?
Forenklet sett innebærer en allergisk reaksjon at når allergenet, altså det man er allergisk mot, kommer i kontakt med kroppen, begynner immunforsvaret å produser kjemikalier som histamin. Egentlig er det dette forholdet og kroppens egne forsvarmekanismer som fører til kløe, og symptomene oppstår når histaminet blir produsert.

Test
Har man misstanke om allergi, kan man gjøre en test som viser om dyret er allergisk og i så fall hvilken type av allergi dyret har.

Medisiner
Den vanligste akutte behandlingen mot allergi er kortison. Dette er veldig effektivt og har en umiddelbar virkning på betennelser og demper kløen. Kortisonet kan kombineres med andre medisiner, slik som antihistamin med essensielle fettsyrer (omega 3 og 6), samt med medisinske kløelindrende sjamponeringer.
Ved misstanke om fôrallergier kan spesielt fôr prøves ut, oftest med gode resultater.
Lokalt kan kortisonsalver benyttes. De suges raskt opp i blodomløpet og derfor blir bieffektene små, forutsatt at dyret ikke slikker dette i seg.
For å forhindre dette og alvorlige slikkskader, kan man setta krage på hunden, den s.k. lampeskjermen. Hunden venner seg oftest raskt til denne. Det er verre for hundeeieren.

 

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik Autorisert dyrlege, D.V.M contact@petvetkamu.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.