Månedsmagasinet på Costa del Sol
Den Norske Skolen december 2009

Den Norske Skolen december 2009

Fikk 3 fotballdrakter – mangler 1.560
– Supert! Da har jeg allerede til sammen fått inn 453 drakter, takket Bjørn Heidenstam da han kunne motta tre fotballdrakter fra elever og lærere ved Den norske skolen i Málaga.

Tenk deg en fotballdrakt som dekker en tredel av en fotballbane. Det har nordmannen Bjørn Heidenstrøm satt seg som mål for sitt store prosjekt, sykkelturen fra Oslo til Sør-Afrika. Underveis samler han inn drakter som skal monteres sammen til verdens største fotballdrakt under sommerens sluttspill i fotball-VM. Målet er også, i samarbeid med den norske Flyktningehjelpen (NRC), å skape blest om 42 millioner flyktninger rundt om i verden.
20. juni syklet Bjørn Heidenstrøm ut fra Oslo med kurs for Cape Town i Sør-Afrika, i luftlinje mer enn 10.400 km lenger sør. Så langt har han tråkket seg gjennom deler av Sverige, Finland, Russland, de baltiske stater, Østerrike, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Nederland, Luxemburg, Frankrike og nå altså Spania. 26. november – mer enn fem måneder etter starten – tok han en stopp ved Den norske skolen for å informere om prosjektet.

– Skal samle inn 2010 drakter
Når Bjørn sykler rundt og treffer mennesker forklarer han dem om prosjektet og spør dem om de har noen fotballdrakter å unnvære. For når han i mai neste år – dersom alt går etter planen – kan svinge inn i Cape Town på tohjulingen sin, er målet å ha samlet inn hele 2010 fotballdrakter. De skal han sette sammen til verdens største fotballtrøye. Den blir på over 2.000 kvadratmeter, rundt 100 x 20 meter stor!
Anledningen er selvsagt sommerens 30 dager lange sluttspill i fotball-VM som jo nettopp skal arrangeres i Sør-Afrika. Bjørn Heidenstrøm har fått velsignelse fra det internasjonale fotballforbundet FIFA for sine planer.
Håpet er at verdens største fotballdrakt skal ha en sentral plassering i VM-byen Cape Town under det som regnes for å være verdens største arrangement. Mer enn en milliard mennesker verden rundt vil nemlig følge mesterskapet på fotballbaner, tv, internett, eller radio. Bjørn vil bruke sin gigantiske fotballdrakt til å skape blest om situasjonen for flyktninger verden rundt.
– Ikke glem at det finnes 42 millioner flyktninger på jorda. Vi kunne fylt opp Ullevål stadion mer enn 1.700 ganger med alle disse fortvilte menneskene, sier Bjørn.

Alle drakter teller!
Gammel eller ny, signert eller usignert klubbdrakt. Det spiller ingen rolle for Bjørn. Han tar i mot fotballdrakter overalt og fra alle og sender dem videre til Hurum utenfor Oslo. Her er det opprettet et eget draktlager. Når Bjørn kommer fram til Sør-Afrika, blir alle draktene som er samlet inn sendt videre med fly til Cape Town der monteringen av alle draktene skal skje.
– Jeg satser på en supereksponering under fotball-VM slik at folk forhåpentligvis vil gi penger til flyktningorganisasjoner, bli faddere til foreldreløse barn eller på annen måte hjelpe flyktningene. Selv tar jeg ikke imot penger. Jeg er en fattigfant, men betaler hele reisen min selv.
– Men når jeg underveis treffer folk som tilbyr meg mat eller overnatting, takker jeg ja. Da får jeg jo også mulighet til å fortelle dem om prosjektet mitt og om flyktningers vanskelige situasjon rundt om i verden.

Jula i Roma?
Fra Costa del Sol går veien ned til Gibraltar og deretter opp til Barcelona. Der venter mottakelse på Camp Nou – hjemmestadion til FC Barcelona. For mens fotballklubber verden rundt kjemper om å få de feteste og mest lønnsomme kontrakter om draktlogoer, har FC Barca spurt Unicef – FNs hjelpeorganisasjon for barn – om å få bruke deres logo på klubbens drakter. Helt i Bjørns ånd!
– Jeg regner med at jeg får overrakt en drakt med signaturen til lagets spillere, sier Bjørn Heidenstrøm.
Fra Barcelona skal Bjørn sykle østover og inn i Middelhavet. Kanskje feirer han jul i Roma, eller kanskje skjer det i et land på Balkan.
– Derfra går turen videre til Syria der jeg blant annet skal besøke en flyktningleir og så er det videre til Syria, Egypt, Sudan, Rwanda og ned til Sør-Afrika. Jeg dropper Kongo fordi dette landet i dag regnes for å være verdens farligste land. Jeg kommer til både å haike og bruke sykkelen gjennom Afrika.
– Er du redd for at du ikke skal nå målet om å samle inn 2010 drakter?
– Nei. Jeg har samlet inn 453 drakter siden juni. Nå begynner prosjektet å bli mer kjent. Det betyr også at det går mye lettere å få tak i fotballdrakter.

– Russland er favoritten
Når Bjørn blir spurt om hvilket land han til nå har likt best, svarer han Russland og Nord-Irland.
– De beste landene er de som har en spennende kultur å vise til og der du får flest venner, blir godt tatt i mot og får god behandling, sier Bjørn. Han har allerede mange gode minner fra møtet med mange fremmede språk, folk og kulturer.

Fakta om Bjørn Heidenstrøm
• Født 15. januar 1968 i Porsgrunn
• Som fotballspiller kjent under klengenavnet ”Heiden”
• Har spilt for Odd Grenland, Lillestrøm Sportsklubb, Sogndal Fotball, Drøbak/Frogn, Bærum Sportsklubb, Leyton Orient, Tollnes Ballklubb og Urædd, før han avsluttet karrieren i moderklubben Herøya I.F.
• Jobber i dag for Vålerenga Fotball og er aktiv i Vålerenga Mot Rasisme.
• 20. juni i år begynte Heidenstrøm sykkelturen til Sør-Afrika. Hensikten med turen er å vise at fotball kan brukes til å mobilisere mot rasisme og for verdens flyktninger.
Følg Bjørn på reisen

www.theshirt.no (norsk, svensk, dansk)

www.theshirt2010.net (engelsk, internasjonal)

www.theshirt2010.blogspot.com (media)

Twitter; www.twitter.com/heidenstrom

Facebookgruppen; "The Shirt forget me not 2009/10”

Av Den Norske Skolen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.