Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vinter OL – fire år til neste gang

Vinter OL – fire år til neste gang

shs35
 
Ja, så er det over for denne gang, like rolig etter avslutningen, som det var støy og mas før starten av lekene.
Og, om alt ble ferdig med nye bygninger, parker og lekeplasser, vet vi ikke sikkert, for ingen hadde fortalt om alle planene på forhånd som skulle gjøres i selve OL-byen Sotsji, men som vi har skjønt nå i ettertid, på utøvere og presse, så har alt virket veldig bra, og russerne får honnør for arbeidet.
Men, kjære leser, til hvilken pris, med en kostnad på langt over 300 milliarder kroner, og med en budsjettsprekk på ca. 70 %.
 
Olympiske Leker i fremtiden – ønsker vi dette?
Er det dette vi ønsker med Olympiske leker, hvor land etter land, skal overgå hverandre i flotte anlegg, hoteller og VIP-arrangementer.
Sør-Korea er neste land ut til å arrangere lekene, og de har sagt at de skal klare å holde kostnadene på ca. 50 milliarder kroner, mens Norge og Oslo som nå søker intenst etter å få arrangere lekene i 2022, mener at kostnadene ikke skal overgå 35 milliarder kroner.
 
Enorme budsjettsprekk
Ja, ja, tiden vil jo etter hvert vise om vi kan stole på disse budsjettene, men i erfaringer med bygging av store flotte hus, som Operaen i Oslo, nytt hovedbibliotek, som visst aldri kommer i gang, nytt museum til Edvard Munch som vi også venter veldig på, så klarer også Norge å gjøre store smell med utredninger og budsjetter.
Når så dette er sagt, må jeg jo innrømme, at det kunne ha vært flott med et nytt OL i Norge, for uansett syn på dette, så er det også en fantastisk markedsføring av det landet som gjennomfører lekene.
 
shs34
 
Norge med Olympiske Leker i 2022?
Og hvis OL legges til Oslo, vil også store områder rundt hovedstaden bli benyttet til arrangementene, som Vikersund og områder rundt Hønefoss, samt Hamar og Lillehammer.
I tillegg skal det lages videoer fra hele Norge, med Vestlandet, Trøndelag, Nord-Norge, helt opp mot Nordkapp-platået.
At det blir en flott markedsføring, er det ikke tvil om, men igjen; til hvilken pris?
Norge sier også at de skal benytte mange av de allerede eksisterende arenaer og anlegg, og at de kun skal «sminkes» litt før selve lekene.
Gode gamle Jordal Amfi i Oslo ble bygget til OL i Oslo i 1952, men eksisterer altså den dag i dag i beste velgående, ikke bare til sportslige arrangementer, men også til store konserter, så det er kanskje en mulighet for at OL-anlegg kan leve videre også etter et de Olympiske leker er avsluttet. Bevisene har vi jo.
 
IOC – klubb for eldre herrer?
Men, nå er vi akkurat ferdige med OL i Sotsji, og disse lekene vil nok også bli benyttet som evaluering for et eventuelt OL i Norge, og allerede nå i 2014 skal denne avgjørelsen tas, så det er bare «tiden av veien».
Det er ikke bare spørsmålet om selve gjennomføringen av OL og hvor dette skal ligge, men det har også etter årets Olympiske leker, dukket opp spørsmål om selve IOC, som står ansvarlig for gjennomføringen av alle Olympiader, både om sommeren og om vinteren, og om ledelsen i IOC slik den er i dag, som består stort sett av svært godt voksne (les; gamle) herrer, er i stand til å lede disse lekene i tiden fremover.
Det positive etter Sotsji er at det er valgt inn nye medlemmer til styre og stell i ledelsen, og en av de som er kommet inn nå, er vår egen skiskytterkonge Ole Einar Bjørndalen.
 
Vinter OL i Sør-Korea i 2018
Men i Sør-Korea er det allerede besluttet å lage lekene i 2018, og de er allerede i full gang med alle forberedelser, og fikk presentert seg under avslutningsseremonien i Sotsji.
De har allerede gått ut med at Olympiaden i Sør-Korea vil bli mye mere nøkternt arrangert enn i Russland, og at de ønsker å ta vare på den gamle tradisjonen i de Olympiske leker der menneskene (utøverne) står i fokus.
Men selvfølgelig også med en fest og glede som en Olympiade skal være, gjennom de 16 dagene selve lekene varer.
 
Norge med 26 medaljer i Russland
Norge klarte 26 medaljer i Sotsji, og det var faktisk det samme som enkelte «forstå seg på´ere» hadde tippet på forhånd, og vi gikk ut som det nest beste landet totalt i medaljefordelingen.
Jeg synes jo dette er helt fantastisk, men det er visst ikke alle som er enige med meg i dette, for, vi burde jo hatt mange flere GULL!?
Herlighet, kjære leser. Vi ble altså det nest beste landet med medaljer, og vi ledet denne listen helt frem til tre dager før slutt. Hvem var det vi konkurrerte mot? Jo, mot Russland. Dette landet som har ca. 150 millioner innbyggere å plukke av. Vi i lille Norge har ca. fem millioner innbyggere.
Skjønner du hva jeg mener – eller?
 
shs33
 
Nordmenn – alltid best – eller?
Ja, nordmenn er jo født med ski på beina. Det er i alle fall det som markedsføres om oss nordmenn. Men, jeg er nå ikke helt sikker på dette, jeg da.
Hvordan oppfører vi oss som ski- og skøytenasjon?
Men en ting er sikkert, og det er at vi alle har et eierfenomen til vintersport, og der skal vi være best i hele verden, om det er i langrenn, hopp, skiskyting, kombinert, slalåm og utfor, og selvfølgelig også skøyter.
Men, kjære leser, i lengdeløp på skøyter svikter alle løperne, i alle fall hvis du spør den vanlige nordmann på gaten.
Denne sportsgrenen som har lange tradisjoner i Norge der folk har gått mann av huse for å oppleve sine kjære idoler som har vunnet år etter år, laurbærkrans etter laurbærkrans. Plutselig ble det slutt!
Og hva gjør vi nordmenn da, joda, vi snur ryggen til, som fornærmede unger, og gidder ikke engang å møte opp på arrangementene.
Og kjære leser, de er ikke SÅ dårlige, og de ligger aldri helt nederst på resultatlistene, men de klarer altså ikke å få GULL, og da er det ikke så interessant lenger.
Men på langrenn?! Ja, der møter publikum opp. For der har vi mange enere, både på herresiden og damesiden, og vi er jo SÅ stolte.
 
Media og TV må ta noen av unnskyldningene
Før OL viste norske tv kanaler flere innslag av ulike skiløpere, noen ble dyrket enda mer enn andre, kalt for kronprinser og prinsesser, konger og dronninger. Jeg stiller meg selv spørsmålet; Er dette bra?
For, det kan jo diskuteres nå i ettertid om dette kan ha påvirket enkeltpersoner, i alle fall når vi ser på resultatene fra OL.
Men veldig mange gjorde det veldig bra, og det som gledet meg mest, var å se unge, delvis ukjente ansikter, løp seg opp i toppen av listene, og jeg kunne se den ekte gleden som disse ungdommene viste etter sine resultater.
Og, det er dette jeg også mener må være den rette innstillingen til slike sportslige arrangementer, nemlig den fantastiske gleden av å komme gjennom et løp, eller hopp, uansett plassering på pallen, eller ikke.
Skjønner godt at de som tas ut til å delta i en olympiade, ønsker å gjøre det aller beste, og da også motta en medalje, men det går an å få en fjerdeplass også, selv om den nok er litt «sur», eller en annen plassering.
De har jo tross alt deltatt i en olympisk gren, og bare det å komme frem til dette laget, må jo være fantastisk i seg selv.
Derfor blir jeg litt lei meg, når jeg hører reporterne intervjuer en deltager, som kom inn på en fjerdeplass, og første spørsmål lyder; «Hva var det som gikk galt i dag da, med denne kjempebommen»?
Til nevnte intervju, skal nevnes at denne personen kom inn kun noen sekunder bak vinneren, og egentlig var de nesten like gode, for det var jo ingen kjempebom!!!
 
Fantastiske utøvere
Det er mulig at jeg tenker litt annerledes, og jeg må få trekke frem Marit Bjørgen, som jeg synes er så flott i det hun gjør, og ikke minst, så deler hun ut gleden sin med alle de andre på laget.
Og selv om Bjørgen har mange medaljer, er hun like glad for hver gang hun klarer å ta en ny medalje, og det synes jeg at det står respekt av.
Det er flere som klarer å vise følelser på samme måte, og selv om Petter Nordtug er blitt skjøvet frem gjennom masse media, som kongen over alle konger i skisporet – før OL – så klarte han ikke i følge dette opp under selve arrangementet. Likevel må jeg fremheve han som en god taper i de siste intervjuene som ble gjort med ham rett før OL sluttet, og der han rettet fokus på fremtiden, og ikke på det som var passert.
 
La oss være stolte av norske utøvere
Norge gjorde et utmerket OL med sine 26 medaljer, og nordmenn skal være stolte av de utøverne som har gjort jobben for oss andre «sofaslitere».
Det kommer mange og nye utfordringer for utøvere av ulike sportsgrener, og som skinasjon skal vi fortsatt være stolte av det som presteres, og bare vent, lengdeløperne kommer snart på banen igjen med fantastiske resultater.
Sommer OL i 2016, og fire år til neste vinter-OL i Sør Korea.
Det er bare å glede seg!
 
MÅNEDENS DIKT BLIR TIL ORD FOR DAGEN;
Lasse Gustavson, ble som nyutdannet brannmann, utsatt for en forferdelig ulykke i en brann, og hele hans unge liv ble forandret.
Likeså hans utseende, hvor hele kroppen ble forbrent med tredjegrads forbrenninger.
På samme måte som en aktiv sportsmann ga han ikke opp, men slet seg tilbake til livet. Nå har han reist rundt og holdt mange foredrag om sitt liv.
Han har også gitt ut flere bøker, men jeg har hentet noen visdomsord fra en årskalender, som kalles «Ord for Dagen».
Siden magasinet kommer ut på den 15 i hver måned, har jeg valgt å bruke ordene fra 15. mars.
Lasse Gustavson skriver;
« Vi har alle fått livet i gave.
Hva vi gjør med gaven vi har fått, er opp til hver enkelt av oss.
Det er opp meg.
Det er opp til deg!
Jeg har et – for meg – meningsfylt liv, som jeg fyller
med det jeg opplever er min oppgave.
Hva er din oppgave?»
Det ordet som Lasse Gustavson har valgt som Dagens Ord for
15. mars, er skrevet av Isaac Newton;
«Gjør så godt du kan i dag.
I morgen kan du kanskje gjøre det enda bedre.»
Av Øystein Wiig Rambøll

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.