Månedsmagasinet på Costa del Sol
Zanahoria morá lilla gulrøtter – en arv fra Al-Ándalus

Zanahoria morá lilla gulrøtter - en arv fra Al-Ándalus

Den lilla gulroten, som utgjør basen for de produktene som Det Norske Magasinet presenterer i Sabor a Málaga-sortimentet denne måneden, kommer fra elvebreddene langs Río Genil. Markene ligger i den lille kommunen Cuevas Bajas (ca. 1.500 innbyggere) og normalt høstes her mellom 10.000 – 20.000 kg lilla gulrøtter årlig, avhengig av mengden regn.

Så frodig vokste gulrøttene i midten av november under fjorårets sesong.

Opprinnelse i sør-vestlige Asia

Selv om lilla gulrøtter blir stadig mer populære og lettere å finne på både markeder og i matbutikker, er gulerot (Daucus carota sativus var. autrorubens) fra Cuevas Bajas ganske spesielle og sære. Denne kom til den iberiske halvøyen fra Afghanistan med araberne, og er en av de mest opprinnelige sorter man kjenner til, og den trives altså i de frodige markene i området rundt Río Genil. 

Takket være jordbrukene i området ved Cuevas Bajas har det lykkes å bevare de spesielle egenskapene som denne meget opprinnelige, lilla gulroten har. Denne gulroten er mer nyttig enn andre gulrøtter. Faktisk har studier fra Málaga og Portos universitet vist at nettopp denne sortens næringsverdi og nivå av antioksidanter er seks ganger høyere sammenlignet med alminnelige oransje gulrøtter, samtidig som den har positive effekter på spesielt synet og nyrene. Og så er den ikke bare lilla, dens utseende er mer spesielt enn som så – skjæres den i stykker ses det tydelig at den er lilla i skallet og dens ytre del, hvorpå den har en gul ring for deretter å ha en lilla kjerne. Det handler altså om en unik gulrotsort og for at denne ikke skal gå tapt i mengden av konvensjonelle oransje, gule og andre lilla varianter, bruker bøndene i Cuevas Bajas et meget selektivt utvalg av frø.

Jorden som de dyrkes i er viktig

”Disse gulrøttene er meget spesielle og kan ikke dyrkes hvor som helst. Men de trives i Cuevas Bajas, hvor generasjoner etter generasjoner har dyrket den i kjøkkenhagene, og så finnes det noen andre lignende gulrøtter i Alicante-dalen også. Men det skal være de helt rette forutsetningene med varme, jord, fuktighet m.m. for at de kan vokse,” forteller Lucía Siles Cruz, markedsføringsansvarlig hos bedriften Esali Alimentación S.L., som blant annet jobber med merket Zanahoria morá, zanahoria de Cuevas Bajas (www.zanahoriamora.com). Lucía fortsetter å fortelle om den lilla gulroten, som blir mellom 30-40 cm lang: ”Denne gulroten trives altså kun i et visst miljø, og så er det en ytterligere faktor som gjør det vanskeligere å ivareta denne sorten i forhold til andre mer konvensjonelle sorter, nemlig holdbarheten. Såingen skjer i løpet av forsommeren, hvorpå den høstes i slutten av november og begynnelsen av desember. Når den er høstet skal den spises (rå er den ganske besk, men smaken blir søtere hvis den tilberedes) ganske kort tid etter innhøstingen for ikke å oksidere. Og det er nettopp på grunn av den korte holdbarheten at ideen til våre gulrotprodukter ble født,” sier Lucía, som tilføyer at all dyrking av gulrøttene til bedriftens produkter skjer økologisk. 

Det smakstilsatte saltet passer til både salater, kjøtt og fiskeretter, og mye annet. Kun fantasien setter grenser for produktutviklingen; chips, marmelade og eddik ses her. Til og med øl og gin fremstilles av den lilla gulroten.

Nyttige snacks og familieoppskrift

Bedriftens eiere heter Juan Francisco Pedrosa Ramírez og Enrique Cuberos Perea, og førstnevnte kommer fra nettopp Cuevas Bajas.

”Det første produktet som dukket opp var gulrotchipsen. Juan, vår far, har faktisk sin egen avling av nettopp disse gulrøttene, og Enrique ville bevare gulrotens egenskaper. Ideen til chips fikk de da de ville skape en næringsrik og nyttig snack til barn og sportsutøvere, som et alternativ til tørket frukt. Det andre produktet fra bedriften ble gulrotmarmeladen, som er en tradisjon i byen Cuevas Bajas,” forteller Lucía.

Gulrotprodukter

Siden har de to gode vennene, bedriftens grunnleggere som ble kjent med hverandre da de tok sin master i bedriftsøkonomi sammen, fortsatt med å presentere idéer til nye produkter. I sortimentet med produkter av gulrot fra Cuevas Bajas finnes i tillegg til chips og marmelade: eddik, karamellisert eddik, balsamico, puré, juice, pulver, smakstilsatt salt, creme samt også ølet La Cueveña de Zanahoria Morada og de to ginsortene Simbuya Classic og Purple de Zanahoria Morada.

”Juan og Enrique er to nysgjerrige personer, som i tillegg til å fremstille denne gulroten på den tradisjonelle måten, også eksperimenterer seg frem. Slik var det f.eks. med eddiken, som er resultatet av første mislykkede forsøk på å lage gulrotjuice. Selv det smakstilsatte saltet er et resultat av noe mislykket. De forsøkte nemlig å lage et gulrotkrydder, men denne oksiderte, så de brukte salt for å konservere krydderet – og så ble det i stedet et salt smaksstoff med den lilla gulroten,” forteller Lucía, innen hun tipser om at Det Norske Magasinets lesere kan få muligheten til å prøvesmake la zanahoria morá.*

Fest for gulrot

Hvert år, for å feire innhøstingen, holdes det stor fest i Cuevas Bajas for å feire dalens aldeles spesielle, lilla gulrot, nemlig Fiesta de Zanahoria Morá, (den lilla gulrotens fest), og alle er velkomne! La Fiesta de Zanahoria Morá innebærer ikke bare lilla gulrøtter og smaksprøver av dalens tradisjonelle spesialiteter, det er også underholdning for voksne og barn, samt marked.

Gulrotfesten feires første søndag i desember, og i år holdes festen for 15. gang.

*Produkter av den lilla gulroten kan om ikke så lenge kjøpes i bedriftens online-butikk (www.zanahoriamora.com) og når virksomheten deltar på Sabor a Málaga-messer, og når gulrøttene høstes kan de finnes i utvalgte grønnsaksbutikker i Antequera og Cuevas Bajas.

Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.