Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et ledd i distribusjonskjeden

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et ledd i distribusjonskjeden

Her i vår artikkelserie om Sabor a Málaga besøker vi ofte små gårdsbruk og produsenter av produkter som bærer merket Sabor a Málaga. En del av disse kan man kjøpe på markeder, i delikatessebutikker og i større matbutikker som Carrefour og el Corte Inglés, men det eksisterer også et marked som vi som forbrukere ikke ser i butikkhyllene. Det handler om råvarer og produkter som produseres og leveres til hoteller, restauranter, sykehus, skoler m.m., som serveres på hotellets og restaurantens førsteklasses meny, samt i kantiner på skoler og sykehus.
 
En av de virksomhetene som fungerer som et ledd i distribusjonskjeden er Grupo Gallego, som Det Norske Magasinet har besøkt. De tar imot leveranser av frukt og grønt fra produsenter, hvilket de forbereder og pakker slik at kjøkkenet på hotellene, restaurantene, sykehusene og skolene m.m. får det nøyaktig slik som de vil ha det for å kunne møte etterspørselen fra sine kunder.
 

Hardt arbeid og tidlige morgener

Grupe Gallego er en bedrift med røttene i Málaga, hvor de fortsatt er aktive som den største distributøren av frukt og grønnsaker i provinsen. Da Det Norske Magasinets journalist kommer inn på kontoret hilses hun velkommen av José Manuel Gallego, eier og direktør, som viser vei bak dørene til Grupo Gallego, som har sine lokaler i Alhaurín de la Torre.
 
”Akkurat nå (klokken er ca. 11 om formiddagen, red.) er det rolig her. Hadde du stått her ved 3 til 7-tiden om morgenen hadde det sett helt annerledes ut. Da er det fullt tempo. Våre kunder vil ha bestillingene sine når de starter dagen, hvilket innebærer at vi må forberede leveransene, slik at vi kan kjøre ut med dem i løpet av den tiden,” sier José Manuel Gallego og peker inn gjennom et vindu til et rom, hvor en kvinne spyler arbeidsredskaper og gulvet rent. Og han fortsetter: ”Se, hun vasker det siste etter forrige arbeidslag, så det er rent til neste. Det er kanskje lett for å tenke at det som vi leverer til våre kunder bare er frukt og grønt, men faktum er at vi leverer akkurat det som kunden etterspør. Kikker vi inn i kjøkkenet hos en kunde er tid det som koster dem mest, og det er her vi tilbyr dem produkter som gjør at de kan spare tid – og benytte tiden til noe annet, som for dem er mer produktivt. Det jeg mener er at vi tilbyr kunden nøyaktig det produktet de vil ha. Ta poteter f.eks.; kunden kan velge den potetsorten de ønsker, samt i hvilken form de ønsker den. Vi vasker, skreller, skjærer i skiver, terninger eller hva de nå enn vil ha, og så pakker vi det direkte i beskyttet miljø for å unngå kontaminering, og deretter kjøres det ut til kunden.
 
Vi er ekstremt nøye på at alt beskyttes og håndteres korrekt. Og vi er ikke bare omhyggelige med håndteringen av ferdigskårne produkter, det gjelder alt som kommer inn og går ut av våre lokaler, fra plastcontainere (alt som går ut herfra ligger i vaskede og desinfiserte plastcontainere), arbeidsrom og -overflater til lastebilene, og til og med oss som jobber her – alle skal være korrekt kledt. Alt holdes helt og rent, og for å opprettholde vår standard har vi en ekstern bedrift som kommer en gang i uken for å kontrollere at vi holder nivået oppe i følge vår standard.” Det som nettopp har blitt forklart stemmer. Det er rent over alt.
 
Groentsager
Alt leveres til kunden i rene, desinfiserte plastontainere; avocado, appelsin, ananas, vannmelon, sitron, persille, paprika, løk m.m.
 

Lokalprodusert prioriteres

Like omhyggelig er det med oppbevaringen av frukt og grønt – hvert produkt har sin bestemte plass i vel avmerkede store kjølerom, som avhengig av hvilke frukter og grønnsaker (eller urter og spiselige blomster for den saks skyld) som oppbevares har forskjellig temperatur og luftfuktighet. Men Grupo Gallego slutter ikke med å møte sine kunders etterspørsel der. José Manuel Gallego forklarer: ”Vi har også f.eks. appelsinjuice på både kartong og dunk – hoteller vil jo ikke ha 1-liters kartonger men dunker, og appelsinjuicen som vi presser er garantert 100 % nypresset appelsinjuice. Våre kunder finner alt de trenger her hos oss, de behøver ikke henvende seg til forskjellige leverandører.”
 
Grupo Gallego forsøker å kjøpe inn så mange produkter som mulig fra nærområdet, som avokado fra Axarquía og appelsiner fra Guadalhorce-dalen på denne tiden av året, men faktum er at kundene etterspør f.eks. appelsiner året rundt, og da kjøpes disse fra andre land i hele verden.
 

Begynte i landbruket

Grupo Gallego begynte som Hermanos Gallego i 1982 og var da bønder som solgte sine avlinger til sykehuset Carlos Haya i Málaga. Men deres gode forretningssans og streben etter å utvikle seg fikk dem til å skifte retning. I 1994 fokuserte bedriften, som nå het Hermanos (Hnos.) Gallego, på distribusjon, og siden år 2000 har de hatt navnet Grupe Hnos. Gallego. I år 2002 innviet Grupo Gallego (som de kalles i daglig tale) lokalene i Alhaurín de la Torre, og i dag har de lokaler på 4.000 m2, de håndterer 12 millioner kilo frukt og grønt årlig, og deres flåte, som består av 17 lastebiler samt mindre varebiler, kjører ut leveranser til kunder i hele Andalucía hver dag, året rundt.
 
”Grupe Gallego møter daglig ca. 300 kunder. Denne virksomheten er en pioner når det gjelder hvordan vi behandler frukt og grønt, hele veien fra vi mottar leveransene til vi overleverer produktene til våre kunder. Og så er det verdt å nevne – kvaliteten er Alfa og Omega. Det er vår stolthet. Våre lastebiler er utrustet som kjølerom og holder temperaturene like nøyaktig som våre lokaler, så kjølekjeden som holder produktene ferske brytes aldri. Derfor er vi også ISO-sertifiserte for kvalitet, miljøpåvirkning samt matvaresikkerhet. Ytterligere et sertifikat som er verdt å nevne er at vi er sertifiserte som økologiske produktdistributører, så hele kjeden er øko-sertifisert,” forteller José Manuel Gallego.
 

En Málaga-bedrift

Etter hvert kommer José Manuel Gallego inn på merket Sabor a Málaga, for som Det Norske Magasinet tidligere har nevnt – vi har før møtt bønder og produsenter, men nå sitter vi hos en distributør – hvorfor bærer de det blå merket, som ses både ved inngangen til kontoret og på alle deres varebiler?
”Vi er en virksomhet basert i Málaga, med røtter i Málaga. Utover det håndterer vi frukt og grønt som er dyrket i Málaga. Vi sørger for at produsentenes Sabor a Málaga-produkter kommer ut til kundene. Men det som vi kanskje er mest stolte over, er at vi skaper arbeidsplasser for mange i Málaga. Grupo Gallego er ikke bare en virksomhet som leverer førsteklasses frukt og grønt. Grupo Gallego består av en arbeidsstyrke på 70 personer som bor her i Málaga, og uten disse kunne vi ikke fungere. Vi er stolte over å kunne tilby jobb til disse menneskene. Vi har ikke oppnådd fremgang fordi én person hos oss er flittig. Vi har fremgang fordi vi verdsetter alle i vår bedrift, fordi vi tar vare på den kunnskapen som finnes her, og fordi vi lytter til våre kunder og tilpasser oss deres etterspørsel. I tillegg holder vi alltid et øye med våre konkurrenter og sørger for å gjøre alt det som de kan tilby, bare enda bedre,” avslutter José Manuel Gallego.
 
 
Jose Manuel
José Manuel Gallego og Det Norske Magasinets journalist.
 
 
 
 
 
 
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.