Månedsmagasinet på Costa del Sol
Verdens største lille museum i Mijas Pueblo

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

‘Carromato de Max’ står det med store bokstaver på siden av den gule vognen i Mijas Pueblo, som egentlig er en sirkusvogn. Det er dog ikke mye ‘max’ over miniatyrmuseet som vi nå skal besøke, ut over at de har ‘verdens største utstilling av små ting’, som brosjyren ved inngangen proklamerer. ‘Max’ henviser da heller ikke til størrelsen på museet, men til Professor Max, som grunnla museet i 1972.

I dag består det lille museet av ca. 360 miniatyr-ting, som er utstilt i små glasskupler inne i den gamle sirkusvognen. På glasskuplene er det tilkoblet sterke luper, så besøkende kan se de bittesmå kunstverkene og kuriositetene som befinner seg inni kuplene.


Professor Max — hypnose og miniatyr

De bittesmå kunstverkene er utrolig interessante å se på. Dog kan et kamera på ingen måte gjengi dem på rettferdig vis, eller demonstrere det arbeidet som for eksempel ligger bak ved å male Den Siste Nattverd på et riskorn. Leseren må dra innom museet og se verkene med egne øyne. La oss i stedet sette søkelys på mannen bak samlingen, Professor Max, hvis fulle navn var Juan Elegido Millán. På sin tid var han en av de mest kjente hypnotisørene i verden, hvilket også var årsaken til at Professor Max reiste over hele verden og til fjerne verdenshjørner. På sine reiser fikk han for vane å kjøpe miniatyr-ting med hjem, hvilket ble til en omfattende samling av gjenstander fra over 50 land. De gjenstandene som Professor Max kjøpte var gjerne bittesmå kunstverk malt på riskorn eller utskjæringer på en tannstikker, for bare å nevne noen få.

Detaljene er mange og imponerende. Her ses et sjakkspill som er mye mindre enn dukkehus-størrelse.

Enestående skrumpet eksemplar

Den mest eiendommelige gjenstanden i utstillingen i Mijas finnes bakerst i den gule sirkusvognen. Helt nede i den andre ende finner man utstillingens største lille ting. Inne fra glasskuppelen kikker et skrumpet hode ut på de forbipasserende. Over kuppelen forteller et skilt at skrumpehodet er verifisert av FBI som et ekte skrumpehode fra en kaukasisk mann. Hodet ble ervervet under Professor Max sin reise til Kongo, hvor han besøkte en stamme som praktiserte denne heksekunsten. Her hypnotiserte han flere av stammens medlemmer, og som takk ga stammens leder Professor Max et av de eneste skrumpehodene som finnes i verden av en kaukasisk person. Skrumpehodet er over hundre år gammelt, og kan være av en misjonær som gikk seg vill i stammens territorium, selv om det ikke vites med sikkerhet.

Professor Max døde i en alder av 63 år i en trafikkulykke i 1975. Han etterlot seg en samling på 65.000 gjenstander fra hele verden. I dag er samlingen fordelt på et museum i Alicante samt i sirkusvognen i Mijas Pueblo.

Sannsynligvis har en uheldig misjonær gått seg vill i Kongo for over 100 år siden. I dag henger hans innskrumpede hode på museet i Mijas Pueblo.

Inngangspengene til museet hjelper psykisk syke

Museet drives av en non-profit-organisasjon, Afesol, som hjelper psykisk syke eller personer med forskjellige mentale utfordringer. Mijas kommune stiller grunnen til rådighet, og Afesol ivaretar museets drift. Blant annet har organisasjonen arbeidstreningsprogram for personer som er psykisk utsatte, og på den dagen Det Norske Magasinet besøkte museet var det to kvinner i billettluken. Pilar Esteban, som har vært med siden organisasjonens start i 1999, samt en yngre kvinne som var under opplæring, og som smilende svarte på journalistens spørsmål.

Praktiske opplysninger

Du ser den gule sirkusvognen skrått oppe til venstre når du kommer opp fra den offentlige parkeringsplassen i Mijas Pueblo.

Avenida del Compás, s/n 29650 Mijas-Pueblo

Åpent 10:00 – 22:00 (sommer) og 10:00 – 18:00 (vinter)

Entre voksne: 3 euro.Entre barn (6-14 år): 1,5 euro.Personer over 65 år: 2 euro.

www.carromatodemijas.org


Dette kan du se på museet

  • Verdens syv underverk malt på en tannstikker.
  • Mijas-eselet malt på et riskorn.
  • President Lincoln malt på et knappenålshode.
  • Et ekte skrumpehode av en kaukasisk mann.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet