Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Espadriller

Det første par espadriller så dagens lys for mer enn 4.000 år siden. Den gang ble de håndlaget til bønder, soldater og gruvearbeidere. Men i dag har selv store motehus som YSL, Chanel og Christian Louboutin lansert eksklusive versjoner av den populære skoen som bæres av vakre, kjente kvinner (og menn) over hele kloden. Espadrillen har kommet for å bli.
 

Noen motetrender kommer og går. Andre blir. Espadriller, skoen i hamp, lær og gummi er én av dem. På det arkeologiske museet i Granada er det utstilt et par som regnes for å være et av verdens aller eldste. 4.000 år er de møllspiste sandalene som ble funnet i grotten Cueva de los murciélagos, 100 kilometer nord for Málaga. Espadrillen stammer opprinnelig fra området rundt den spansk/franske grensen. På katalansk heter fottøyet espardenya, på fransk espadrille, og navnet er avledet av det materialer som sålene i gamle dager ble flettet av; Esparto-gress. I dag blir sålen vanligvis laget av jutehamp som dyrkes i Sørøst-Asia og som har ekstremt sterke plantefibre, virker isolerende og er antistatisk.

 
shutterstock 44662042
 
Håndlaget allemannseie
Espadriller har blitt båret av alle slags mennesker gjennom tiden. Alt fra de egyptiske faraoer og aragonske soldater til prester, bønder og minearbeidere. Utbredelsen skjøt for alvor fart i det 13. århundret, og fordi skoen er håndlaget, skapte produksjonen mange arbeidsplasser, særlig for unge piker fra Aragón-provinsen. Helt frem til 1970-åra ble hampsålen fortsatt først og fremst laget for hånd på den spesielle benken; banco alpargateroI. Plantefibrene ble flettet til brede snorer som ble rullet sammen til avlange spiraler, der forstykket og ankelsnørene i lerret eller bomull ble sydd på. Først senere kom det gummi under sålen for å hindre at skoene ble oppløst i regnet eller lynraskt slitt ut på veien gjennom gater og streder. De mest tradisjonsrike, håndlagde espadrillene stammer fra den nordspanske byen La Rioja, og her kan man fortsatt skaffe seg et vaskekte, spansk par, selv om størstedelen av produksjonen i dag foregår i Bangladesh.
shutterstock 100382474
 
Fra flate tøfler til høyhælte motesko
Spania har hatt mange populære espadrille-fabrikanter, og i 1776 ble en av de mest suksessrike – Rafael Castañer – født. Næringen gikk i arv, og i 1927 åpnet hans etterkommer Luis Castañer og fetteren Tomàs Serra bedriftens første butikk. Men under den spanske borgerkrigen ble fabrikken nasjonalisert av den spanske regjeringen fordi espadrillen ble betraktet som et produkt av militær interesse fordi soldatene kjempet i de spesielle sjubånds-espadriller. På 1950-tallet begynte moten for alvor å utvikle seg. Skoene gikk fra primært å ha vært svarte for hverdagsbruk og lyse om søndagene, til nå plutselig å få mønstre, farger og forskjellige snitt. Og i begynnelsen av 1970-tallet skjedde det noe viktig på en messe i Paris. Lorenzo og Isabel Castañer fikk besøk på deres stand av tre franskmenn med svært søkende blikk. De lette etter espadriller med kilehæl, men hadde fram til da ikke hatt hellet med seg. Isabel gjenkjente likevel raskt den ene som Yves Saint Laurent, og da skal Lorenzo angivelig ha sagt;
«Hvis Yves Saint Laurent vil ha en høyhælt espadrille, skal han få en høyhælt espadrille.»
 
shutterstock 169617449
 
Uunnværlig i kvinnens (og mannens) klesskap
Møtet på den parisiske messen ble startskuddet til produksjonen av espadriller med kilehæl – ikke bare hos Castañer og YSL – men i samtlige motehus med respekt for seg selv. Merker som Louis Vuitton, Hermés, Giorgio Armani og Christian Louboutin har alle fortolket skoen som i dag fås i et hav av forskjellige modeller.
Med lærremmer, silkesnører, slingback, peeptoe eller helt lukket. Særlig Chanel har slått igjennom med en lukket lærversjon som blant andre Medina har blitt settt i. Og listen over kjent og kongelige, som sverger til det komfortable fottøyet, er lang. Særlig Beyoncé, Jennifer Aniston og Hertuginne Catherine blir ofte fotografert i den høyhælte versjonen. Men også prominente herrer som J.F. Kennedy, Pablo Picasso og Salvador Dali har iført seg espadrillen som heldigvis fortsatt kan fås fra 15 euro. Så dermed er det bare å komme seg av gårde og få skaffet seg et par av sommerens smarteste og mest behagelige fottøy.
For espadrillen har kommet for å bli!
 
Kilde: espadrilles.eu og castaner.com
Av Runa Louise Ammitzbøll Flügge, runa@norrbom.com. Foto: Alexis Lancien.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet