Månedsmagasinet på Costa del Sol
Her bodde en ukjent norsk prinsesse

Her bodde en ukjent norsk prinsesse

prinsesseKristine
Midt i en stor, vakker og tropisk hage, med nydelig utsikt over Middelhavet, med eget svømmebasseng og en stor og vakker patio godt skjermet for innsyn, bodde hun, den ukjente, norske prinsessen Kristine.
 
I 50 år var ”Villa Capricornio” i Benalmádena prinsesse Kristine Bernadottes hjem. I 2003 døde Carl (92 år gammel), – svenskekongens ukjente slektning – og prinsesse Kristine bodde deretter alene i den 300 kvadratmeter store villaen fram til sin død 4. november i fjor, 82 år gammel.
Nå er bare parets hund Chica tilbake i det store huset, sammen med et par fra tjenerstaben. Møbler, kunst og annet verdifullt arvegods er fordelt, merket og klart til å sendes bort. Noe skal til det kongelige slott i Stockholm, noe til London, Sveits og Belgia der hovedarvingene etter det norsk/svenske prinseparet bor. Eiendommen er lagt ut for salg.
 
– Generøs og flott
Eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng møtte prinsesse Kristine ved et par anledninger. Slik beskriver hun henne:
– En fantastisk kvinne! Kristine må ha gjort et enormt inntrykk på prins Carl Bernadotte da de første gang møttes da hun var 29 år. Prinsessen var generøs og svært glad i sin trofaste betjening. To av dem arbeidet for prinsessen gjennom mer enn 50 år.
Tilsynelatende levde ”prinsesse Kristine og prins Carl en tilbaketrukket tilværelse, men historien vil også ha det til at de også likte å omgås mange gjester til både lunsj og middag, blant dem også medlemmer av den norske kongefamilien.
 
Fra Eidsfoss i Vestfold
Prinsessens historie er som et eventyr. Kristine Rivelsrud ble født i Eidsfoss i 1932. Faren, 25 år gamle Johan, var gruvearbeider, mens mora var 24 og het Elna. I 1960 fikk Kristine jobben som sekretær for den svenske prinsen Carl Bernadotte som to år tidligere hadde slått seg ned her på Solkysten. Etter få år ble de to samboere, og i 1978 giftet de seg ved den svenske ambassaden i Rabat i Marokko. Dette var forøvrig Carls tredje ekteskap, og allerede ved det første mistet han prinsetittelen fordi han giftet seg med en kvinne uten kongelig byrd i 1937.
Når både Carl og Kristine likevel kunne pynte seg med rojale titler, skyldtes det at Carls svoger, kong Leopold III av Belgia, ga dem nye, belgiske prins- og prinsessetitler.
Gjennom ekteskapet med prins Carl Bernadotte, som var kong Oscar IIs sønnesønn og kronprinsesse Märthas bror, kom hun selv til å representere en slags svensk-norsk union.
 
prinsesseKristine2
Knyttet til det norske kongehuset
Prinsesse Kristine og prins Carl Bernadotte hadde nok de sterkeste båndene til den norske kongefamilien. Prinseparet fra Benalmádena feiret jul sammen med sine norske slektninger i en årrekke og gikk ellers sjelden glipp av familiebegivenheter i Norge. Dette fortsatt helt fram til 2013, året før prinsesse Kristine selv døde.
I Benalmádena bygde paret på sekstitallet sin egen villa og kalte den ”Villa Capriconio” (Villa Steinbukk), trolig fordi Carl var født 10. januar og i steinbukkens tegn. Selv om Kristine og Carl ikke hadde barn sammen, hadde Kristine et svært godt og nært forhold til Carls eneste barn, datteren Madeleine, fra sitt første ekteskap.
Kristine yngre bror Jan Rivelsrud startet og eide for øvrig hotellkjeden Rica sammen med svogeren prins Carl Bernadotte. Det forklarer navnet Rica.
 
Trivsel under Spanias sol
Ett par år før sin død, ble prins Carl Bernadotte og prinsesse Kristine intervjuet av svensk Aftonbladet. Her forteller prinsen at han aldri har angret på at han flyttet til Solkysten:
– Jeg har det bra her med min hustru Kristine, sa mannen hvis kongelige bakgrunn var godt kjent i nabolaget og i de skandinaviske miljøene på kysten. Han ble gjerne omtalt som Don Carlos og El Principe (prinsen).
– Vi var blant de første skandinavene som kom hit. Den gangen fantes det nesten bare små fiskelandsbyer her på kysten, forteller Carl og klemmer rundt sin 21 år yngre hustru: – At jeg trives så bra, skyldes min snille kone, uttalte prins Carl til den svenske avisen.
 
Nok av plass
Den kongelige eiendommen som nå er lagt ut til salgs for 750.000 €, byr på plass nok til mer enn 50 lunsj- og middagsgjester. Tomten ligger på en kolle og er på hele 2,6 mål.
– Hele eiendommen er bygd som en slag spansk herregård, cortijo, forklarer Heidi Ch. Bråteng. Bare i patioen er det tre sittegrupper, utebar, grill og springvann. På terrasser og plener rundt og nedenfor villaen finnes sittegrupper og solsenger. Eiendommen har sol fra morgen til kveld og flott utsikt i alle retninger, både mot hav og fjell. I tillegg finnes et eget lite gjestehus med stue, kjøkkenavdeling og soverom og en egen boligfløy for staben.
 
Aktuelle kjøpere?
Med sine nesten 30 år i det spanske eiendomsmarkedet ser Bråteng for seg to mulige kjøpere av den kongelige eiendommen:
– For familier som ønsker å trekke seg tilbake, leve et roligere liv, må dette være ideelt, mener hun. For selv om stedet er en fredelig og skjermet idyll, ligger stedet svært sentral til med bare 15 minutters kjøring til flyplassen, fem minutter til Fuengirola by og 20 minutter til Marbella. Alternativt mener Bråteng at eiendommen kan være aktuell til utleie til alle typer arrangementer, alt fra brylluper, fødselsdager til seminarer og firmatilstelninger.
– Her kan nye eiere bare ta med kofferten og flytte rett inn. Her er det ingenting som må ordnes på forhånd, avslutter Heidi Ch. Bråteng
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.