Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

online

Beskytt deg!

Et par råd for sikker online-handel

Online-shopping er enkelt, raskt og praktisk, men hva med sikkerheten? Hva må du gjøre for å føle deg trygg og sikker, og hvordan kan du vite at den online-butikken du benytter deg av, ikke er en svindel-forretning. Når du foretar en online-transaksjon, leverer du samtidig dine personlige og økonomiske opplysninger til en butikk – og alle der vet hvor de elektronisk kan avlytte deg.
Så det er viktig å beskytte seg. Heldigvis er sikkerhet ved online-betaling ikke komplisert når du bare kombinerer sunn fornuft med grunnleggende noen regler for hvordan du skal oppføre deg på nettet. Her er et par tips til sikker online-handel.

Ni tips til sikker online-handel

1. Bruk plastkort
Bruk kreditt- eller debetkort ved betaling online. Det har flere fordeler. Din transaksjon (din betaling) kan spores av utstederen av kredittkortet, og du kan annullerer kjøpet hvis du ikke har mottatt varen, hvis du angrer på kjøpet eller om det er trukket et høyere beløp enn du ventet.
 
2. SSL – Kryptert kommunikasjonen mellom deg og butikken
Har en webside ikke et SSL-sertifikat, er det svært enkelt for en lyssky person å få tak i dine kontoopplysninger. Det kalles sniffing og er barnelærdom for en hacker. Derfor skal websiden du kjøper hos ha en SSL-forbindelse. SSL er krypterte forbindelser og kan vel best beskrives som en mellommann som koder alle dine kontoopplysninger før de blir sendt videre til butikken. Dine kortopplysninger er krypterte og blir beskyttet mot tyver og hackere.
Nå sitter du kanskje og tenker at det her allerede holder på å bli altfor teknisk, og at dette finner du aldri ut av. Men bare rolig. Det er ikke så vanskelig.
I browseren skal du se efter om det er en låst nøkkellås ved siden av butikkens web-adresse, slik som vist i illustrasjonen. (ill. Nøglelås.png) Finnes låsen, befinner du deg på en sikker SSL-server.
Du kan også kjenne en SSL-forbindelse ved å se på selve internettadressen. Normalt starter den med http://www…, men heter den https://www… befinner du deg på en sikker server. Du kan klikke på låsen og lese mer om sikkerhetssertifikatet. På illustrasjonen kan du se hvor både ”nøkkellåsen” og ”https” befinner seg i browseren.
 
3. Falske sider
Noen virus sniker seg inn på datamaskinen din og gjør at selv om du skriver riktig adresse, vil du bli sendt til en side som ser ekte ut, men som faktisk er falsk. Det blir kalt pharming. Så hold øye med at du er på den korrekte internettadresse.
 
4. Kodeord
Skriv aldri enkle kodeord når du bliver bedt om det – og bruk ikke samme kodeord til eposten- og til dine shoppingkonti. Forsøk å bruke numre i stedet for bokstaver og skift mellom store og små bokstaver. Et godt eksempel kunne være: 2mat1ErGod; enkelt å huske, vanskelig å hacke.
 
5. Betalingsdelen og SSL
Når du har nådd til betalingsdelen og har tatt fram betalingskortet, så husk nok en gang å sjekke om den lille nøkkellås finnes på adressen. Det var den som viser at forbindelsen er kryptert.
 
6. Forhåndsbetalte betalingskort
Noen foretrekker å bruke forhåndsbetalte betalingskort som sikrer at bare det beløpet som står på kortet, kan bli brukt. Det er ingen kreditt- eller muligheter for overtrekk, og kortet har ingen av dine personlige detaljer. Med virtuelle kort sikrer man seg mot kortmisbruk.
 
7. Hvilke type betalingskort
Bruk ALLTID kredittkort ved betaling – ikke debetkort. De er nesten like, men forskjellige ved konkurser. Kjøper du for eksempel en flybillett, og går selskapet konkurs, har du kun sikkerhet for å få pengene tilbake med et kredittkort.
 
8. Kortleser eller lignende
Har du mottatt en kortleser eller annet utstyr fra banken, så bruk det. Så må du bruke en ny kode hver gang du logger deg inn i din bank.
 
9. Beskytt deg
Beskyt deg mot hackere, virus og spyware ved å installere et virusprogram og sørg for å holde programmene oppdatert.
To bonustriks ved online-handel
1. Betaling på etterskudd
Betal når du mottar varene. Selger skal levere dine varer før pengene kan bli krevd opp av UPS, TNT eller et annet fraktfirma. Det vil si at du er sikker på at du mottar en pakke. Om pakken inneholder de riktige varene, er en helt annen sak.
2. Henting
Bestill varene online og hent dem deretter i en butikk der du betaler kontant. Det er den mest sikre handelsformen, men også den mest upraktiske. Bor du for eksempel i London og har bestilt en original flamencodrakt, er det litt langt til Granada i Andalucía. Men ved henting er du sikker på at du mottar de bestilte varene.


 
Klage
Slik går du fram ved tull med online-betaling:

Henvend deg til banken og fortell dem at du har opplevd problemer med betalingen online.
Din bank skal deretter hjelpe deg med å fylle ut et klageskjema og deretter, uten å ta stilling til innsigelsen, tilbakeføre beløpet.
OBS:
Bankene har individuelle frister for når du kan klage. Kontakt derfor alltid banken din hurtigst mulig hvis du ønsker å gjøre innsigelse gjeldende.
Visste du…
… at hvis du overfører penger direkte til en forhandlers konto, kan du ikke bruke klageordningen for å få pengene tilbake.
 
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet