Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kunstprosjekt i toppklasse på Mulle Uno i Málaga

Kunstprosjekt i toppklasse på Mulle Uno i Málaga

pomppidou
 

Det nye Pompidou-senteret:

Rett før påsken begynte, fant det sted nok en stor begivenhet: Åpningen av det franske Pompidou-senteret i Málaga. I februar 2008 møtte Málagas ordfører Fransico De La Torre Frankrikes daværende ambassadør i Spania, Bruno Delaye, på en fotballkamp på La Roseleda, og idéen om å få det franske museet Pompidou til Malaga slo rot. Resultatet av dette uoffisielle møtet kan nå oppleves i bygningen El Cubo i havnen i Málaga, på den fornemme adressen Mulle Uno.

Franske Pompidou er et av de mest interessante kulturelle sentra i Europa der innholdet består av en kombinasjon av moderne og visuelle kunstverk og berømte malerier av for eksempel Pablo Picasso. Kunsten her kan også oppleves i barnehøyde, fordi mange av de interaktive verkene nettopp er rettet mot de små. Det gjelder for eksempel en rekke håndspeil, utstyrt med forskjellige detaljer som skjegg, øyenbryn, etc., noe som gir barna mulighet for å ”skifte” ansikt. Flere steder er det festet noe som minner om en dukke i taket, og ved hjelp av en lysprojeksjon av kunstnerens ansikt og videoklipp taler vedkommende til de besøkende. Planen er at Pompidou Málaga de neste fem år skal ha sitt hjemsted på havnen i Costa del Sols kulturby nummer én, deretter skal avtalen reforhandles. Inntil da har Málaga enerett i Spania på å promotere seg med navnet Pompidou. Etter avtalen om museet i Málaga har de franske arrangørene fått blod på tann og vil åpne flere lokale Pompidou-sentra rundt om i verden. Bl.a. nevnes México som én av flere mulige destinasjon for det populære museet.

Pompidou i Málaga går over to plan, foruten den store glasskulpturen på toppen med farget glass og utgjør til sammen 6.300 m2. Av dette er 2.000 m2 avsatt til tradisjonelle kunstverk, 1.665 m2 er reservert den permanente samlingen som består av tre avdelinger og har en sentral plassering i etasje 0. Dessuten har de midlertidige kunstverkene fått tildelt 365 m2 i underetasjen, og her finnes også et auditorium med plass til 128 personer, et undervisningslokale samt et kafeteria og den obligatoriske suvenirbutikken. Málaga kommune har satt av hele 4,2 millioner euro årlig til prosjektet fra ”La Agencia Pública” som nylig ble opprettet. Av dette går 2,07 millioner euro til Centro Pompidou, én million euro betales for lån av kunstverk og for å kunne promotere seg gjennom navnet, og 1,07 millioner euro går til utgifter forbundet med transport, forsikringer og teknisk personale. Bygget har kostet 6,7 millioner euro, noe som er 50 prosent mer enn det anslåtte beløpet da prosjektet ble påbegynt.

For å dekke de mange utgiftene forventer kommunen å tjene inn 990.000 euro årlig gjennom inngangsbilletter fra de de drøyt 250.000 besøkende som det anslås vil legge veien innom El Cubo i havnen. Dessuten har man kunngjort at inntil seks sponsorer vil bidra med tre millioner euro i løpet av de fem første årene, og forskjellen mellom inntekter og utgifter kommer dermed opp i drøyt 2,5 millioner euro. Om Pompidou, sammen med de andre store museene i byen, vil klare å få satt Málaga på det kulturelle verdenskartet og skape ny vekst i byen, vil framtiden vise. De neste fem årene kan byen i hvert fall skryte av å være hjemstedet for ett av Europas mest interessante museer.

Verker du ikke må gå glipp av:

Pablo Picasso: Le Chapeau á fleurs.

Frida Kahlo: The Frame

Eduardo Gonzáles: El Caballero español.

Ed Paschke: Joella.

Yoko Ono: Eye Blink.

Sigalit Landau: Barbed Hula.

Stravinsky.

Åpningstider: 9.30 – 20.00 onsdag til mandag med unntak av 15. juni og 15. september da museet er åpent fra 11.00 – 22.00.

Priser: Inngangsbillett (både den faste og den midlertidige utstillingen): 9 euro og 5,5 euro ved redusert pris.

Permanent utstilling: 7 euro og 4 euro ved redusert pris.

Midlertidig utstilling: 4 euro og 2,50 med redusert pris.

Av Christine Peterse

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.