Månedsmagasinet på Costa del Sol
Turistene – redningen for spansk økonomi
shutterstock 136980425
 
Endelig et lyspunkt: Det er all-time-high i spansk reiseliv. I fjor satte landet ny besøksrekord med 60,6 millioner utenlandske turister. Aldri tidligere har besøkende fra fjern og nær invadert Spania i slike strie strømmer, meldte nylig Málaga-avisen Diario Sur.
Rekorden har gjort at Spania plasserer seg på tredjeplassen over verdens mest populære turistland, bare slått av Frankrike og USA. På toppen av det hele kommer det innenlandske, spanske markedet med sine mange millioner mennesker.
Ifølge spanske turistmyndigheter brukte de utenlandske turistene nesten 60 milliarder euro på sine reiser og opphold i Spania i fjor, dvs. rundt 500 milliarder norske kroner! Dette er en økning på nesten 10 prosent i forhold til 2012.
De nye statistikkene viser også til at hver utenlandsk turist også brukte mer penger enn tidligere under Spania-oppholdet. I gjennomsnitt brukte hver turist daglig 109 euro, og gjennomsnittsforbruket for hele oppholdet lå på knapt 1.000 euro.
Det er de nordiske landene som samlet bidro mest til økningen i forbruket (knapt 19,4 prosent). På plassene bak følger Frankrike (17,9 prosent), Tyskland (7,9 prosent) og Storbritannia (7,8 prosent).
Markedene som for tiden likevel øker mest i Spania, er Russland og Kina. Men her er utgangspunktet fortsatt så lavt at det samlede forbruket ligger langt under andre utenlandske turisters forbruk.
Et annet forhold som særlig folk i Marbella bør merke seg, er at tiden da styrtrike russiske «oligarker» dro i flokk og følge for å kjøpe luksusvillaer i kommunen for å kunne skryte av en mest mulig eksklusiv adresse, nå synes å være over. For andelen russiske turister med høy kjøpekraft går nemlig ned, – igjen ifølge spanske turistmyndigheter.
Men om turistene fra de nordiske landene øker forbruket mest, er det fortsatt britene som samlet legger igjen mest penger i Spania. I 2013 endte summen samlet på 12 milliarder euro i fjor.
Nordiske turister stod for rundt halvparten så mye, knapt seks milliarder euro. Men målt i forbruk per hode, bruker nordiske turister mye penger, 123 euro i gjennomsnitt per dag og 1.175 euro i gjennomsnitt og samlet for Spania-oppholdet.
Blant de mest populære spanske turistområdene, var det i Katalonia de utenlandske besøkende i fjor la igjen mest penger; 14 milliarder euro. Kanariøyene fulgte på andreplass med drøyt 11 milliarder euro og Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza) kapret tredjeplassen med bare én milliard euro mindre.
Her i Andalucía brukte de utenlandske turistene drøyt åtte milliarder euro i 2013, mens i Valencia ble det omsatt for drøyt fem milliarder euro.
Det må være svært gledelig for Spanias hardt trengte økonomi at det i alle fall innenfor reiselivet nå finnes så gode og positive trender. Ingenting tyder nemlig på at Spanias popularitet som feriedestinasjon er truet. Derfor vil landet trolig også i år lokke til seg rekordmange turister.
Dermed vil alt fra badestrender, butikker, barer, restauranter og hotellrom fylles opp med glade, utenlandske feriegjester. Det er liten tvil om at det vil bety flere jobber, blant annet her i Costa del Sol-området hvor jo arbeidsledigheten nå ligger rundt 35 prosent!
Det er flere forklaringer på Spanias økte popularitet. Det handler om alt fra økt flytrafikk til og fra Spania, et rimelig spansk prisnivå, masse kulturtilbud og aktiviteter, et perfekt klima og høy grad av sikkerhet. For mens tidligere populære turistdestinasjoner i Tyrkia, Egypt, i deler av Asia og i enkelte land i Nord-Afrika opplever sosial og politisk uro, er Spania fortsatt en fredet perle innen internasjonal turisme. La oss håpe det fortsetter!
 
Av Arne Bjørndal arne.bjorndal@me.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.