Månedsmagasinet på Costa del Sol
IMG 1566
 
Så er den her igjen, våren. Denne vakre årstiden hvor det nærmest sprudler over av energi, etter at alle jule- og nyttårsfeiringer er tilbakelagt, og vi kan se fremover mot lysere tider, i ordets rette forstand.
Det herlige med å bo i Spania, er jo at vi nå allerede i februar kan oppleve våren gjennom sans og følelser, og helt spesielt i år, fordi vi i vinter har hatt mye sol og veldig lite regn. Allerede i slutten av januar måned kunne vi se mandeltrærne blomstre for fullt med sine vakre rosa blomster, og noen steder der jeg kjørte rundt, virket det nesten som å kjøre gjennom Hardanger i den flotteste fruktblomstringen.
 
Våren kommer senere i Norge
Men Norge må nok vente enda noen måneder før de får oppleve våren, i alle fall etter det som er vanlig og normalt. For også Norge har hatt en svært uvanlig vinter dette året med mye snø i enkelte områder, og overhodet ikke noe snø i deler av Norge hvor det skulle ha vært kaldt og snø oppe i fjellet, men hvor det i stedet har vært store lyngbranner med enorme skader.
Det er også litt merkelig å se på værmeldingene fra Norge hvor det enkelte steder i Finnmark faktisk er plussgrader i januar måned da det normalt skulle ha vært et sted mellom 15 og 20 minus grader. Eller, kanskje det ikke er noe som er normalt mer?
En ting er i alle fall sikkert, og det er at noe forandrer seg i vår atmosfære, noe som sikkert er helt forventet, men muligens går denne prosessen litt fortere enn enkelte forskere hadde trodd.
Jeg håper også derfor at miljøorganisasjoner som arbeider for et sunnere klima rundt i hele den globale verden, blir lyttet til når de legger fram sine tester og prøver gjort ulike steder rundt i verden.
Så kjære leser, jeg håper at de som kan sitt fag vedrørende den videre utvikling av kloden vår, gjør hva de kan for å sjekke ut forskjellen i de klimatiske forandringene, og disse må vi alle stole på. Og, som jeg begynte min historie med, så skal vi nå alle se framover mot lysere tider, med forventninger og glede.
 
Øystein mimrer – hmmm
Jeg kan ikke helt slippe taket i Norge ennå fordi jeg har mange utrolige minner om min barne- og ungdomstid. Det er noe merkelig ved akkurat årstiden våren, fordi det var en årstid som alltid ga meg ny og ekstra energi og lyst til prøve ut nye utfordringer, og ikke minst, lysten til å være glad.
Mulig at dette skyldes en lang og mørk vinter, men uansett, da vi var rundt påsketider i mars, april, kan jeg ikke glemme de dagene hvor solen skinte fra klar himmel, og vi kunne nærmest se forandringene i snøsmeltingen dag for dag, og istappene som ble hengende ned fra taket, og du kunne kjenne denne fantastiske duften av VÅR.
Det var da også på denne tiden av året at jeg fikk lov til å ta ut sykkelen igjen, men med mange formaninger av mor og far fordi på veiene rundt var det fortsatt mye sand og singel som lå igjen, etter all strøingen fra vinteren. Det var lett og skli på disse stenene og skade seg.
Men sykkelen ble vasket, girkasse oljet og luft i dekkene kontrollert, og ut bar det på den første sykkelturen det året, og mange, mange flere år deretter.
Men det er noe med denne helt spesielle duften jeg kan huske fra barne- og ungdomstiden som henger igjen inne i meg, og jeg prøver alltid å få til en tur til Norge om våren hvert år. Jeg kan garantere deg, kjære leser; jeg opplever det samme fortsatt, men helst en dag når solen skinner.
 
Vår i Spania
Men nå når jeg bor i Spania, blir denne vårfornemmelsen vesentlig annerledes ved at våren starter mye tidligere, men også her får jeg denne gode fornemmelsen av et nytt år som starter, alt med nye skudd, det være seg frukt, grønnsaker, oliven og vindruer.
Selv om det har vært lite regn så langt i vinter, er det fortsatt muligheter for en god del nedbør i februar og mars, og faktisk så trenger vi ekstra vann oppe i vanntankene, for de er rimelig tomme, etter årstiden å dømme, så det ideelle hadde vært noen dager med litt regn, og flere dager med nydelig solskinn, litt sånn om hverandre. Ikke sant!?
 
På biltur opp i fjellene bak Solkysten
Her forleden tok jeg meg en tur med min kabriolet med åpent tak og kjørte nedover Solkysten, helt ned til Algeciras før jeg svingte av hovedveien og kjørte opp mot fjellet, på den veien som kalles fjellveien mellom Algeciras og Malaga.
Det var ikke en sky på himmelen, og termostaten på bilen viste 19 grader ute. Og husk, kjære leser, dette er i januar måned! Helt utrolig!
Dette var en helt vanlig uke dag med veldig liten trafikk på denne veien. Det passet meg utmerket, fordi jeg kunne kjøre stille og rolig oppover i fjellene, nyte utsikten, suge inn duftene som passerte meg hele tiden, og ikke minst, blomstringen av mandeltrærne.
Denne veien går opp mot den idylliske, hvite byen Gauchin og videre over de høye fjellene til Ronda. Derfra kan man kjøre ned til Solkysten. Du kommer da ned til San Pedro, eller så kan du fortsette videre til Malaga via Coin.
Dette er en tur jeg vil anbefale dere alle å prøve, fordi du opplever Solkysten av Spania og fjellene like bak fra en helt ny side med en særdeles vakker natur.
Da jeg var kommet til et av de høyeste punktene på veien opp mot Gauchin, stoppet jeg bilen, fant meg en plass på en fjellknaus, og satte meg ned for å nyte utsikten nedover dalen og Middelhavet. Ikke nok med det, for denne dagen var det utrolig klart og fint, så jeg kunne sitte der oppe i fjellet og beskue Gibraltar og fjellene i Marokko.
Jeg er blitt så voksen at jeg har ingen problemer med å fortelle deg at jeg fikk tårer i øynene av å sitte der oppe av å se på det fantastiske som lå rett foran meg, for det var en sterk opplevelse. Jeg måtte der og da erkjenne for meg selv at dette var mitt nye liv. Selv om jeg elsker Norge som mitt fedreland, så er Spania blitt mitt nye hjemland, og jeg skal ha flere slike vårturer i årene fremover.
 
Dufter – inntrykk – natur og musikk i full harmoni
Jeg ble der oppe i fjellet, følelsesmessig engasjert av det jeg opplevde, og jeg kan tenke meg tilbake til komponisten Edvard Grieg som ved flere anledninger brukte sine inntrykk til sin musikk, med inntrykk fra både Bergen og Hardanger.
Da han var inne på Lofthus hos sine gode venner, familien Utne, som eier fortsatt den dag i dag Hotell Ullensvag, bodde han selv i sin komponisthytte som ble kalt for «Komposten».
Historien forteller at en dag det tordnet og lynte, og smellene ljomet mellom fjellene på hver side av fjorden, fikk Edvard Grieg ånden over seg til å komponere «Dovregubbens Hall». Senere da tordenværet skiftet over til solskinnsvær, skrev han den nydelige melodien «Morgenstemning».
Men våren for Grieg inne i Hardanger gjorde nok sterkest inntrykk, og med bakgrunn i vårens dufter og blomstring, skrev han sin vakre melodi «Våren».
Musikk og natur henger bra sammen, og etter at jeg hadde fått roet meg helt ned etter min store opplevelse, kjørte jeg videre til Gauchin for lunsj.
Deretter gikk ferden oppe på de høye fjellene, og jeg passerte tregrensen på vei til Ronda.
Jeg stanset flere ganger på turen og besøkte lokale butikker som solgte lokale frukter og grønnsaker. Og hvilket utvalg og størrelser på tomater, nærmest som en håndball, og masse andre fristende varer.
Jeg hadde brukt såpass lang tid på fjellveien, at jeg valgte å kjøre rett hjem etter å ha passert Ronda. Men hvilken vårfornemmelse denne turen ga meg, ja, det var en god inspirasjon, og den gjorde meg glad.
Det finnes helt sikkert mange forskjellige vårfornemmelser, og jeg tror at mange sitter inne med gode minner fra opplevelser og dufter. For all del, ta vare på disse, for de er utrolig verdifulle, særlig for deg selv, men del dem gjerne med andre.
 
Våres store vinmesse med Golf Y Vinos
Siden våren kommer tidligere her i Spania enn i Norge, har jeg fått meg to nye vårfornemmelser, som for meg, viser at nå er våren virkelig i anmarsj.
Den ene av disse er når jeg inviteres til den årlige vinmessen hos Golf y Vinos, der Lisbeth og Dan har med seg noen av de fremste vinprodusenter i Spania, som dekker nærmest alle de store regioner. Denne vinmessen er alltid i slutten av januar.
I tillegg til de spanske vinene, er det viner fra Australia, Italia og Frankrike, og selvfølgelig stiller nordmannen Jan Pettersen opp med sin bodega Fernando de Castillo, med sherryer og brandyer.
På denne messen inviteres alle som elsker vin, både profesjonelle restauratører, og alle andre, som vil se hva årets nye viner har å tilby.
Det mange var veldig spente på i år, var hvordan året 2013 ble for hvite og røde viner, særlig fordi våren 2013 jo var full av regnvær som ødela store områder med vinmarker.
Men, de fleste vindyrkerne var faktisk veldig positive til fjorårets avling, og de innrømmet at en del ble ødelagt på grunn av regnet, men store deler klarte seg bra. Med den flotte sommeren med mye sol, så ble året langt bedre enn forventet.
Og for de virkelig interesserte, så merk dere 2013 som et kvalitets år for røde viner i Spania.
 
Sjømannskirkens årlige Kirkegolf
Min andre store vårfornemmelse er når Den Norske Sjømannskirken inviterer til «Kirkegolf» på La Cala golfklubb som alltid er i månedsskiftet januar/februar.
Her stiller det opp mange personer, både residenter og andre som kommer ned fra Norge bare for denne golfen. Selv om kirken har valgt en bane som regnes for å være rimelig tøff, kommer de samme tilbake år etter år. I tillegg er det flere sponsorer som er med på dette, og det er viktig for kirken har fått nytt orgel, og det trengs mer penger.
Vårfornemmelser med dufter og opplevelser og noe vi med sikkerhet kan regne med kommer en gang utpå våren, og en annen ting, som spesielt mange diktere har tatt hensyn til i sine dikt om våren. Det er kjærligheten.
Månedens dikt – med ord om forventning
Dette emnet lar jeg ligge, for kjærligheten er en privatsak, men likevel; kjærligheten er noe vakkert.
Jeg har en god venn som bor på Nordic Royal Club, Inger Hansen, som kommer fra Haugesund. Da hun som lærer skulle si farvel til sine avgangselever i 1988, skrev hun et dikt til dem. I stedet for å si «ha det bra og lykke til», skrev hun;
 
KJÆRLIGHET
 
Jeg lurer på, hva er kjærlighet?
Er det når jeg er forelsket i HAN, er det kjærligheten til mor og far,
eller familien som jeg er knyttet til og er glad i…
Ute er det vår og sommer og naturen er full av liv.
Det spirer og det gror. Er det kjærlighet?
Samtidig er det så mye trist på jorden vår, der er sult, fattigdom og krig.
Og disse ungene som sulter. De er vel og født av kjærlighet?
Og modige menn, ja, til og med barn, er gått ut for å slåss for landet sitt.
Det MÅ være av kjærlighet!
Hva kan jeg gjøre og hva kan du gjøre?
Jo, kanskje vi kan gi hverandre litt av vår tid, litt omtanke. Det er vel kjærlighet?
 
Jeg synes det er vanskelig å få til det jeg har lyst til.
Forresten……..har jeg lyst til å ofre tid og krefter på noe som ikke nytter?
JO, vi MÅ prøve…… tenk om vi hadde hatt makt til å få slutt på denne krigen!
Og vi må tenke på jorden vår. Behandler vi den med kjærlighet når vi slipper ut all forurensning?
Det kan vel ikke være kjærlighet?
Så tenk……tenk alle sammen, svart og hvit, uansett tro, uansett politisk oppfatning.
Kunne danne en ring rundt jorden vår,
og at vi kunne stått hånd i hånd, og skrevet med store bokstaver, tvers over hele kloden;
KJÆRLIGHET!!!!
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.