Månedsmagasinet på Costa del Sol
Boken om Ronaldo – Mammas gutt

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Boken om Ronaldo
Peter Banke: Alt om Ronaldo. Oversatt av Jan Chr. Næss. Oslo: Gyldendal, 2012

Mammas gutt
Det sies at Ronaldo vokste opp med et evig smil på leppene, trygt omkranset av foreldrene og søsknene. Men det var et problem som kastet stadig lengre skygger over guttens lyse sinn. Faren var alkoholiker, og drikkingen hans begynte langsomt å ødelegge for den ellers så sammensveisede familien. Til slutt ble det for mye for Maria Dolores, og hun skilte seg fra José Dinis.
På det tidspunktet hadde Ronaldo flyttet fra Madeira og var i ferd med å ta de første skrittene mot en oppsiktsvekkende karriere i hovedstaden Lisboa. Flere ganger prøvde han å få faren til å la seg behandle, og senere, da Ronaldo ble overført til Manchester United, tilbød han seg å betale for hele behandlingen. Men faren hadde ikke overskudd til å jobbe seg ut av misbruket, som til slutt kostet ham livet da nyrene sviktet.

Ronaldo var bare 20 år gammel da faren døde.
«Det var en veldig vanskelig tid. Det er ikke vanlig å miste faren sin som tjueåring. Man lærer en del ting om seg selv. Man blir tvunget til å være sterk,» sa Ronaldo to år etter farens død.
Det ble moren alene som fikk ansvaret for oppmuntring, trøst og vennlige ord.
«Jeg har et spesielt forhold til moren min. Jeg har alltid vært gutten hennes, og hun behandler meg fortsatt som et barn. Det er mamma jeg henvender meg til når jeg ikke har andre å gå til. Av alle mennesker i verden er det hun som har størst rett til å fortelle meg hva hun synes og føler om meg.»

Jeg er ikke misunnelig på Messi
El Clásico, klassikeren, er det største og viktigste oppgjøret i spansk fotball. Barcelona er selve symbolet på katalansk stolthet, identitet og motstand mot sentralmakten i Madrid, kongenes by. Barcelonas grunnstamme består av katalanske spillere som Xavi, Bojan, Krkic, Victor Valdés, Carles Puyol, Sergio Busquets og Andrés Iniesta. Real Madrid, på den andre siden, har alltid satset på å hente inn store verdensstjerner til hjemmebanen Bernabéu.Så når Barcelona og Real Madrid møtes, er det i virkeligheten en kamp mellom en bestemt del av landet og resten av verden.Det er slikt som vekker både det beste og det verste i publikum og spillerne på banen.
I 2011 fikk publikum fire klassikere på 18 dager.

Når man så bort fra historien og storpolitikken, dreide det seg like mye om å vurdere de to beste spillerne i verden, Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, mot hverandre.
«Det er ingen direkte rivalisering mellom meg og Messi. Men én ting er sikkert: Jeg vil være best av alle. Jeg er ikke misunnelig på Messi. Mitt mål er å vinne eliteserien og Champions League med Real Madrid, ikke Gullballen,» sa Ronaldo i forkant av de fire klassikerne.
Den første klassikeren, en eliteseriekamp, endte 1-1 da Ronaldo sent, sent i kampen utliknet på et straffespark. Lionel Messi scoret Barcelonas mål.
Klassiker nummer to var finalen i kongepokalturneringen Copa del Rey. Det var en kamp med mye stygt spill. Av og til kunne det nesten minne mer om en borgerkrig enn en fotballkamp. På forlenget spilletid nikket Cristiano Ronaldo et innlegg fra Angel di Maria i mål, og dermed ble han kampens største helt. «Det var en hard kamp, men nå er alle glade,» sa en andpusten og lykkelig Ronaldo. Nå var Ronaldo og lagkameratene hans plutselig favoritter til å slå Barcelona ut av Champions League-semifinalene.
Det første oppgjøret, i Madrid, var nok en dramatisk affære. Det ble vanskelig for Real Madrid da forsvarsspilleren Pepe ble utvist. Mourinho var rasende. Og nå meldte Messi seg for alvor inn i kampen med to scoringer i kampens siste kvarter.
Returoppgjøret endte med 1–1, og dermed var det Barcelona som sikret seg billett til Champions League-finalen med et samlet resultat på 3-1.

Visste du at …?
SOM BARN BLE RONALDO KALT «DEN LILLE BIEN» FORDI HAN VAR SÅ VANSKELIG Å FANGE.
RONALDO DRØMMER OM Å BLI SKUESPILLER I HOLLYWOOD NÅR KARRIEREN SOM FOTBALLSPILLER ER OVER.
PÅ MADAME TUSSAUDS I LONDON ER RONALDO FOREVIGET I VOKS VED SIDEN AV FOTBALLSPILLERE SOM DAVID BECKHAM OG STEVEN GERRARD OG FILMSTJERNER SOM NICOLE KIDMAN, ROBERT PATTINSON OG ZAC EFRON.
FAREN TIL RONALDO OPPKALTE HAM ETTER USAS DAVÆRENDE PRESIDENT, RONALD REAGAN.
DEN 17. JUNI 2010 FIKK RONALDO EN SØNN, SOM HAN FORSØKER Å SKJERME FRA MEDIEPUBLISITET. RONALDO ER IKKE SAMMEN MED MOREN, OG
NAVNET HENNES ER HEMMELIG.
RONALDO HAR SIN EGEN MOTEBUTIKK I PORTUGAL, OG DEN HETER CR7.
RONALDO HAR MER ENN 32 MILLIONER FØLGERE PÅ FACEBOOK.
RONALDOS BILSAMLING BESTÅR AV FERRARI 599 GTB (2 STK.), PORSCHE 911 CARRERA TRITRONIC S, BENTLEY CONTINENTAL GTS, BUGATTI VEYRON, AUDI R8, ROLLS ROYCE PHANTOM, ASTON MARTIN DB9 OG EN BMW M6. DEN DYRESTE, ROLLS ROYCEN, KOSTER 2,5 MILLIONER KRONER.
ETTER EN SKADEPAUSE I 2011 TRENTE RONALDO 7 TIMER OM DAGEN FOR Å BLI KLAR TIL KVARTFINALENE I CHAMPIONS LEAGUE MOT TOTTENHAM.
DEN 29. OKTOBER 2005 SCORET RONALDO MANCHESTER UNITEDS MÅL NUMMER 1000 I PREMIER LEAGUE.
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet