Månedsmagasinet på Costa del Sol

Når var hunden din sist på tannkontroll? De fleste dyr har sunne og friske tenner når de er unge. Hos eldre dyr begynner tannstein å dannes og problemene kommer. Om hunden din er sur og grinete, kan det skyldes tannverk.
Mange dyreeiere synes ikke å være klar over at også hunder har tenner som må stelles. Det er ytterst uvanlig at mennesker over 50 år aldri har besøkt en tannlege. Men det er ikke uvanlig at hunder i tilsvarende alder aldri noensinne har fått kontrollert tennene. Selv om det er like viktig for hunden som for mennesker.
Lukter hunden din vondt i munnen? Har den vansker med å tygge, utsondrer den unormalt mye saliv? Dette er vanlige tegn på tannproblem. Over 80 prosent av alle hunder over tre år rammes. Oftest har de en begynnende tannløsning, paradontitt. Spesielt små hunder hører til høyrisikogruppen. Infeksjoner i munnhulen kan av og til spre seg til kroppen og forårsake skader på hjerteklaffer, lever og nyrer, samt føre til livstruende blodforgiftning.

Hva er tannløsning?
Tannløsning begynner med at det på tennene dannes myke bakteriebelegg. Dette kallas plakk og er enkelt uttrykt en sammensatt masse av bakterier, saliv og gamle celler. Massen sitter hardt fast og kan bare fjernes gjennom mekanisk rengjøring, med tannbørste eller en skrape.
Om plakken ikke fjernes, kan den forkalkes og føre til tannstein: et hardt, gulbrunt og illeluktende belegg. Den tannsteinen vi ser på tannen er ikke sykdomsframkallende i seg selv, med kan fungere som en ypperlig grobunn for et nytt og "dypere" plakk, som dannes langs eller under tannkjøttkanten. Nå kommer tannens normale bakterieflora til å endre karakter og kan bryte ned tannens støttevev, bl.a. på det omsluttende beinvevet som nesten synes å "smelte" bort. Om ikke noe gjøres for å stoppe prosessen, kommer tannen til å miste festet og løsne.

Har hunden din tannproblem?
Du kan selv lett kontrollere tennene hos hunden din. Løft opp leppen i overkanten slik at hjørne- og kinntenner blir synlige. Tennene skal være hvite og tannkjøttet friskt rosa. Rødt eller svulmende tannkjøtt med belegg eller missfarging betyr sykdom.

Behandling av tannproblem
Å ta bort tannstein er nøkkelen til god tannhygiene og innebærer fjerning av tannstein med ultralyd under bedøvelse. Deretter poleres tennene. Dette er et bra utgangspunkt for tannbørsting og en fortsatt god tannhygiene. Av og til bør løse tenner tas bort og skadede tannrøtter fylles. Etter en slik tannbehandling får betent tannkjøtt muligheten for å bli friskt og fortsatt tannløsning avverges.
Noen steg til bedre tannhygiene
Ettersom fraværet av tannstein ikke er permanent, er det viktig å fortsette helsepleien hjemme. I vanskelige tilfeller kan ny tannstein dannes allerede to måneder etter at hunden har blitt behandlet. Be veterinæren skreddersy en behandlingsplan for akkurat din hund. Her får du noen grunntips om hvordan du kan hindre at problemet gjenoppstår.
Regelmessig tannbørsting med spesialtannbørste er den mest effektive måten å forhindre at problemet oppstår. Det beste er å vende hunden din – alt fra valpestadiet – til å få tennene børstet. De fleste voksne dyr trenger tre til fire ukers tid for å akseptere en slik behandling. Tannkremen må være tilpasset dyr og må ikke skumme fordi dyr ikke liker at det skummer i munnen på dem. Hvordan og hvor ofte tennene bør børstes kan veterinæren din svare på.
De fleste hunder har godt av å tugge på tuggebein, margbein eller lignende. Dette gir tennene mosjon og hindrer dannelsen av ny tannstein. Det finnes også terapeutiske leker som fungerer som tannbørsting.
Riktig mat er grunnlaget for god tannhygiene. Det beste resultatet får du fôrer hunden din med tørrfôr av høy kvalitet. Tennene trenger arbeid, og derfor er tørrfôr det beste alternativet.

Av Susanne Kamu KamuVet S.L. Legaliserad veterinär, DVM www.petvetkamu.com contact@petvetkamu.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.