Månedsmagasinet på Costa del Sol

estosololoarreglamosentretodos.org (dette-kan-vi-bare-ordne-oss-imellom.org) heter en hjemmeside som en gruppe kjente spanjoler har startet og som store selskaper sponser. Det er det spanske handelskammeret som, etter åpenbart å ha gitt opp håpet om at regjeringen kan redde landet ut av den økonomiske nedturen, har startet initiativet for å spre optimisme og kreativitet og dermed skape en grasrotbevegelse. Målet er at gresset igjen skal bli grønt på denne siden av gjerdet. På hjemmesiden kan man lese om private initiativ, tips til å starte op som selvstendig og andre inspirerende og kloke ord som skal spre mot og lyst til å ta fatt i situasjonen og gjøre noe for å forbedre både egen og andres situasjon.
Spanias regjering har gjennom de siste månedene beilet til opposisjonspartiet, konservative PP, og alle andre for å få dem på å støtte kampen mot resesjonen. Sagt med andre ord: ”Hjelp!”
Først ville ikke PP dele av sine påståtte løsninger for krisen, de ville gjemme disse forslagene til det igjen blir valg, et valg de selv mener de vil vinne. Så snudde likevel PP, kanskje inspirert av ånden fra dette-kan-vi-bare-ordne-oss-imellom.org. Hvem vet? Uansett ble det avholdt politiske forhandlinger i begynnelsen av mars.
PP mente at noe av det viktigste var å sette en stopper for økningen av momsen, fordi man frykter ytterligere tilbakegang i forbruket. Men dette lyktes man ikke med å overbevise regjeringen om. Det var likevel plass til en viss enighet midt i all uenigheten.
Det dreier seg om støtten til mindre firmaer som lider fordi ubetalte fakturaer ikke blir betalt. Denne avtalen skal konkretiseres 23. mars. Forholdet gjelder myndighetene selv som betaler sine regninger til privat sektor altfor sent. Heretter settes betalingsfristen til maksimum 30 dager. Beckham-loven, en høyere skatt for de aller rikeste, innføres likevel ikke, men man holder fast på det generelle kuttet i skatterabatten på 400 euros.
Men kan man klandre den nåværende regjeringen for all elendighet? Ingen regjering kan alene ordne opp i alle problemer, og ingen har en tryllestav som plutselig kan forvandle en miserabel situasjon til fete tider. Og sant å si, så har noen av regjeringens minst økonomisk-vennlige initiativer ikke engang trådt i kraft ennå. Det gjelder for eksempel den før nevnte økningen i momsen. Den mener PSOE er nødvendig for å øke inntektene i statskassen.
Av punkter man ikke ble enige om, men som likevel fortsatt ligger på bordet, er en endring av lovgivningen rundt ansettelseskontrakter, innsparinger i offentlig ansatte (statsministeren mener at slike besparelser bare vil være av kosmetisk art og forstår åpenbart ikke symbolismen) og PPs ønske om forlengelse av atomkraftverket Garoñas produksjonslisens.
En forbedring av situasjonen må, olik alle i dette-kan-vi-bare-ordne-oss-imellom.org også mener, komme fra befolkningen som synes helt å ha mistet pusten. Hvor er de stolte spanjolene som alltid har satt sin ære i å kunne klare seg selv?
Akkurat nå får de meg til å minnes den gamle historien om pessimisten som sa til optimisten: ”Nå kan det da ikke bli verre”. ”Å jo,” svarte optimisten, ”det kan det helt sikkert.” Historien må bare ha motsatt fortegn. Og det er det handelskammeret forsøker. Initiativet som er upolitisk, støttes av frontfigurer som basketballspilleren Pau Gasol, kokken Ferran Adrià og fjellklatreren Edurne Pasabán, samt foreløpig 18 av landets største firmaer (Iberia, Telefónica, El Corte Inglés…). De har pumpet fire millioner euros i prosjektet. Gruppen vil også investere 600.000 euros i tiltak i utlandet, tiltak som skal forbedre Spanias image.
Det trengs forandring, og i stedet for den tidligere epidemien av pessimisme, er håpet at optimismen vil smitte. Jeg vedder på at et par dagers tørrvær også ville sette fart på både humøret og forbruket.
De neste sidene handler om regionenes selvstendighetstrang, spørsmålet om Guds eksistens, fjellturer, et besøk på Alcázares Reales i Sevilla, en svært kreativ norsk kokk og entreprenør, lovgivning, tapas og Tøffe tider, samt mye annet.

God, positiv lesning,

Jette

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.