Månedsmagasinet på Costa del Sol
Utstilling: Osbornetyren – en hyllest

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
De er fordelt over hele Spania, og på Costa del Sol har vi også noen av dem. Stolt og sterk troner den frem på bakketopper og landområder, og er blitt et vartegn for noe som er langt større enn den selv – den spanske ånden. Vi snakker om Osborne-tyren, de sorte metallkonstruksjonene, som figurerer i et utall av varianter i enhver turistkiosk.
”I min familie har tyren alltid hatt stor betydning og vært meget tilstedeværende nettopp på grunn av min far. Bare det å se tyren er å minnes ham. Det var min far som gav liv til tyren på landeveiene, når han fant de mest egnede men ofte også mest utilgjengelige steder å plassere figurene. Dog er han ikke særlig kjent for det. Derfor vil jeg gjerne sette fokus på min fars arbeid gjennom mitt eget håndverk, som er tekstildesign og haute couture,” forteller Rocío Tejada på telefon fra Cádiz og fortsetter: ”Min far, José Tejada, har i år vært død i 30 år. Nå synes jeg det er på tide å ære ham med en utstilling som setter fokus på hans arbeid med Osborne-tyren,” forteller Rocía Tejada, som stiller ut sine verk 15 – 30. juni i Osbornes bodega i Puerto de Santa María i Cádiz.
 
 

Om kjolene forklarer Rocío Tejada: 

 

Esencia

Denne kjolen er essensen av hva Osborne-tyren er. Tyre-motivet er også størst på denne kjolen, som er provoserende med sin åpne hals.
Model: Rocío Iglesias Tejada
Fotograf: Jaime Dominguez
Esencia
 
 
 
 

Recuerdos

Denne kjolen inneholder mine barndomsminner og er hvit som et symbol på uskyld. Tyren står under en bouganville, for jeg husker å ha kikket opp på min far med denne blomsten bak hans silhuett.
Model: Paloma Sanchez Tejada
Fotograf: Francisco Barcia
 
Recuerdos
 
 
 

Horisonte

Denne kjolen er blå akkurat som himmelen, og tyren er liten. Som når man ser en tyr på en bakketopp med himmelen bak seg når man kjører på de spanske landeveiene.
Model: Maria Calatayud
Fotograf: Juan Miguel Selma
 
Horisonte
 

 
 
 

Belleza

Denne kjolen har en stor tyr i bevegelse, fordi man især ser tyrens skjønnhet når den beveger seg.
Model: Natalia Neva
Fotograf: Paco Rosso
 
Belleza
 
 

La Raza, la Fuerza

Denne kjolen har to tyrer sammen. Den er matt i uttrykket og viser tyrens styrke.
Model: Silvia Salleras
Fotograf: Paco Navarro
 
La Raza
 

Historien bak Osborne-tyren

Historien om Osborne går tilbake til slutten av det 18. århundre, da en ung handelsmann ved navn Thomas Osborne Mann ankom til Cádiz for å kommersialisere områdets viner. Han etablerte sin vingård i Puerto de Santa María, og mer enn 200 år senere er det et stort foretak med internasjonal berømmelse og anerkjennelse.
 
I 1956 satte bodegaen Osborne sitt reklamebyrå til å finne et symbol for annonsering på landeveiene, som skulle representere deres brandy Veterano. Valget falt på silhuetten av en tyr, og i stedet for som på normalt vis bare å avbilde logoen på et stort skilt, foreslo kunstneren Manolo Prieto, som hadde tegnet skissen, at skiltet kunne ha form som en tyr. De første tyrene ble produsert i tre og var fire meter høye. Man forsøkte på forskjellige måter å dekorere tyren med hvite horn, brandyglass som øyne og langs tyren sto det ”Osborne Sherry & Brandy” med store bokstaver. I 1962 var over 500 tyrer plassert rundt omkring i landet. Disse ble nå fremstilt i metall og målte 7 meter. Fra 1962 vokste tyrene i høyden, de nådde opp til 12 meter, da det ble innført en lov om at reklameskilt i fremtiden skulle plasseres i større avstand fra landevei og motorvei.
I dag er der kun 90 tyrer igjen. De er å finne på de mest usannsynlige steder, og de utgjør et element som på én og samme tid både skiller seg ut fra og faller i et med naturen.
 

Besøk utstillingen og smak på Osborne

Bodega Osborne kan besøkes i El Puerto de Santa María i Cádiz. Utstillingen av kjolene finner sted fra 15. til 30. juni. Se hjemmesiden for mer informasjon: https://www.osborne.es/en 
 
 
 
 
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet