Månedsmagasinet på Costa del Sol
Iluminaciones Ximenez

Når vi står med strekte nakker og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som skaper en fargerik himmelhvelvning over Calle Larios i Málaga sentrum, tenker de færreste av oss over hvem som leverer julestemningen. De tusenvis av LED-pærene satt sammen i fantasifulle mønstre er ikke produsert på julenissens verksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftig Costa del Sol-firma som står bak.

Historien bak

I 1888 etablerte melfabrikken La Alianza i Puente Genil som ligger mellom Córdoba og Málaga, en turbin der vannet i elven kunne få møllen til å dreie rundt, og deretter ble det etablert en liten elektrisitetssentral. Puente Genil var dermed den første kommune i Spania, etter Barcelona, som fikk elektrisitet. Bysbarnet Francisco Jiménez Carmona, ansatt på La Alianza-fabrikken, begynte i 1945 å henge opp lyskjeder i gate der han bodde og til byens feria, og slik begynte den virksomheten vi i dag kjenner som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturlig i dag, men det var absolutt ikke vanlig med kulørte lamper hengende over hodet i datidens etterkrigsrammede Spania. Senere fikk Francisco Jiménez tilbudet om å stå for hele byens lysdekorasjon, og i dag kan man finne virksomhetens lyslenker over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke lenger, men arvtakerne fører virksomheten videre, og det er hans sønn Francisco Jiménez Rosales som i dag er leder av virksomheten som omsetter for 32 millioner euro i året. I tillegg til noen flere av grunnleggerens barn og barnebarn, sysselsetter Iluminaciones Ximénez 500 medarbeidere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke er i dag ikke bare avgrenset til Spania – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over, fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her er det selvsagt ikke julelys, men lysdekorasjoner til feiringen av Ramadan-festen, som selges.

Lysdekorasjon gir økonomisk akselerasjon

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende, og julebelysningen gir da også en økonomisk akselerasjon til Málaga som alltid har fullt trykk hva angår juledekorering. I kombinasjonen med butikker som klarer å dekorere vinduspartiene slik at julestemningen trenger helt ut på gaten, skapes den mest fantastiske julestemningen. Noe som er imponerende i en region som resten av året profilerer seg på å være Europas mest solfylte sted. Men det er ingen tvil – de glitrende juleornamentene og tusenvis av lyslenkene gir et løft for hotell- og restaurantbestillinger, og den urbane transporten, særlig taxinæringen, merker også en økende etterspørsel når lysene tennes. Men det må også gjerne få fart på hjulene i løpet av desember måned, for utgiftene til julebelysningen (installasjon, leie, etc.) kommer opp i 573.211€.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selv om firmaet i en årrekke bar familienavnet Jiménez, ble det et problem da firmaet kom opp i den størrelsen det har i dag der de er til stede på mange internasjonale scener. Derfor besluttede man å endre det spanske ’J’ som mange utlendinger ikke vet skal uttales gutturalt, til ’X’ som ligger mer rett ut for ikke-spansktalende personer. Ren og skjær marketing.
 
Ximénez’ varemerke er de helt store konstellasjoner der komplekse moduler av lys og farge vikles inn og ut av hverandre i fantasifulle former og mønstre. For den uvitende kan det virke som om at det har tatt det meste av året å sette opp det sinnrike systemet av lyslenker, men faktisk har Ximénez etter mange år på banen utviklet et smart system der lysene transporteres i moduler, slik at hver modul er klar til å klikkes sammen i det øyeblikket de rulles ut av transportvognen. Det er ikke bare raskt, det høyner også sikkerheten.
Ximénez har også utviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90% mindre i drift enn tradisjonelle pærer, og et juletre på 20 meters høyde koster dermed det samme å tenne som en hårtørrer. Faktisk er den samlede el-regning for Málaga sentrums julebelysning bare på rundt 1.500€.
 
Ximénez kan også det med å tiltrekke seg moteskapere som har lyst til å utfolde seg på en ny måte. Motestoff og skreddersaks skiftes ut med LED-pærer i tusenvis når internasjonale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos folder seg ut på det lerret som er den midnattsblåe nattehimmelen eller det pulserende bysentrum.
 
Når man beveger seg rundt under de fortryllende hvelvingene og Calle Larios dufter av ristede kastanjer og brente mandler, kan man fristes til å tro at Ximénez bare er beskjeftiget i vinterperioden, men det er langt fra tilfellet. Tenk bare på alle sommerens feria’er der lysdekorasjonen skaper kulissen for den magiske stemningen man finner her. Ximénez er derfor fullt beskjeftiget hele året – også i august. Så når du til sommeren beveger deg rundt mellom candyfloss og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra rankene som svever over feria-plassen, så er det med høy sannsynlighet en av Costa del Sols mest suksessrike virksomheter som står bak.

Europas største juletre

Det er også Ximénez som har skapt Europas største juletre som i år står i Granada og måler ikke mindre enn 55 meter.

Lysshow i Málaga – nå med lyd

Lysrankene i Málagas gater er i år krydret med et lysshow som involverer blinkende lys i fantasifulle formasjoner til musikk. Lysshowet begynner kl. 18:30 når lysene tennes og gjentas igjen kl. 21:00. Det varer bare to minutter, men er det eneste av sitt slag i Spania.
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.