Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler – Torid Hugsten
Norske ildsjeler Torid Hugsten

Torid Hugsten er en sann ’Norsk Ildsjel’ på Costa del Sol og har før vært i Det Norske Magasin pga. sin aktive rolle i beboerforeningen ASTOR, men siden den gangen har den 53 år gamle Torid på et personlig plan fått snudd opp-ned livet sitt på en slik måte t det er til inspirasjon for alle.
 
Jeg møter Torid foran urbanisasjonen hennes i Torreblanca der hun vennlig har stilt seg opp utfor og på det avtalte tidspunktet og står klar til å vinke meg inn til siden. En svært service med tanke på Torreblancas mange og enveiskjørte gater og veier. Og Torid er godt bevandret i Torreblancas gater og streder. Ikke bare fordi hun har bodd her i 14 år, hun har også gått turen fra hjemmet nær restauranten Montemar, ned til vannet og opp igjen hver dag siden januar. En tur på 4 km med en stigning som kan ta pusten fra de fleste, men Torid går den på 45 minutter og underveis på sine turer har hun etterlatt seg noe. Torid har nemlig gått ned hele 33 kg siden januar, og det sees absolutt på kroppen som har endret seg enormt siden Torid prydet sidene i Det Norske Magasins forrige gang.
”Jeg gikk til legen min i desember i fjor fordi jeg var så trett av å være plaget av leddgikt, og sa at nå måtte vi gjøre noe”, sier Torid. Legen lyttet og rådet henne til å kutte bort kullhydrater og svinekjøtt fra kosten.
”Jeg spiser bare grønnsaker, litt frukt, kylling og absolutt alt fra havet. Jeg kjørte også ned til min lokale helsebutikk og ba dem hjelpe meg med å få de naturlige matvarene som legen anbefalte meg. De var enormt flinke til å veilede meg, og siden da har de hjulpet meg mange ganger med å lindre alle mulige ubehag.”
 
Inne i leiligheten kommer Torids to guttunger oss entusiastisk i møte med langt svart hår og sikkel i munnvikene. Det er snakk om to Cockerspaniel–hunder hvis gråstenkte pels avslører at de ikke er unghunder lenger. Zorro og Osito er 14 år gamle og fra samme kull, forteller Torid og legger til at selv om det er nærliggende, går de ikke med henne på hennes daglige gåturer fordi de begge er plaget av gikt og er for gamle til at de synes at slik lang tur er behagelig. Guttungene tar derfor et hvil mens mor vandrer i Torreblanca.
Inne i stuen søker blikket automatisk utover den fantastisk flotte utsikten over Torreblanca med havet i bakgrunnen, og jeg legger nesten ikke merke til malerspannene og den dekktapen som fyller store deler av den nymalte stua. 
”Dette her er et nyt kapittel i mitt liv i en ny og sunn kropp, og når man selv endrer seg så mye som jeg har gjort, oppdager man ofte at det trengs fornyelse i de andre delene av livet,” sier Torid. Som den aktive kvinnen hun er, har hun gitt stuen nye lag med klær.

Forsatt en ildsjel i ASTOR

Beboerforeningen ASTOR er den eneste registrerte beboerforening i Fuengirola, og Torid som sitter i styret, har hjulpet en enorm mengde naboer med å gjøre Torreblanca til et deilig sted å være. Det siste tiltaket er busslinjen som går fra Los Boliches togstasjon til hotellet Gardenia park, opp gjennom Torreblanca og tilbake til togstasjonen. I tillegg til de stoppene som er langs kysten, har bussen (linje 6) 15 stopp i Torreblanca.
”Det har gjort en kjempeforskjell for beboerne i Torreblanca å kunne nå byen med buss. Mange av dem som bor her, er jo eldre mennesker og noen av dem har ikke bil lenger. Da bruker de bussen for å dra ned og handle i våre lokale supermarkeder eller til å kjøre til Los Boliches,” forklarer Torid som selvfølgelig er på fornavn med bussjåføren Toni.
 
Torid tar meg med på en sightseeing i Torreblanca. På turen vår passerer vi hotellet Gardenia Park som ligger helt nede ved vannet, og Torid forteller at det er hit ned hun går på sine morgenturer, før hun snur og går opp igjen en annen rute, og jeg må ta hatten av for at hun får gått denne turen hvis stigning på tilbakeveien kan ta pusten fra de fleste.
”Da jeg begynte, kunne jeg bare gå i 15 minutter og så hadde jeg ikke noen pust tilbake, men litt etter litt har jeg fått bygget opp en god kondisjon, og nå elsker jeg mine turer rundt i Torreblanca”, sier Torid som alltid møter noen hun kjenner, noe som ikke er overraskende når man tenker på at det etter hvert er 300 medlemmer i ASTOR. Det koster 5 € for et livslangt medlemskap i beboerforeningen som tar seg av alle slags saker – store som små – likevel ikke konflikter beboerne imellom.
 
27. desember er alle beboerne i Torreblanca invitert til julesamling i Park Europa kl. 17.00 av Fuengirola kommune.
”Vi har det alltid hyggelig på disse sammenkomstene med kommunen, og jeg personlig har absolutt ikke noe å utsette på dem. De siste månedene har vi også fått økt antallet ansatte som holder gater, parker og området her oppe rent. Det er imponerende hvor samarbeidsvillige de har vært, men vi har også rundet av mange møter med et ’por favor’,” som Torid mener er det man kommer lengst med i Spania.

Torids mål for 2017

Kroppen trenger ikke å bli trimmet enda mer, og Torid er da også fullt tilfreds med vekten slik den nå er. Men selv om vandringene ikke lenger har som formål å få tallene på badevekten ned, har Torid ikke tenkt å sette seg i sofaen foran tv´en.
”Mine ambisjoner her i livet har alltid vært å hjelpe andre. Etter nyttår begynte jeg et nytt kapittel i livet mitt med også å hjelpe meg selv helsemessig,” forteller Torid som har planer om en gåtur som strekker seg litt lenger en Torreblanca – hun har nemlig tenkt seg å gå pilegrimsruten ’Via de la Plata’ (sølvruten), som starter i Sevilla og slutter i Santiago de Compostela i Nord-Spania, og underveis passerer den byene Caceres, Salamanca og Zamorra.
”Det er en pilgrimsvandring som arrangeres av Sjømannskirken i Calahonda. Vandringen varer fra 6. – 15. mai 2017, og ruten starter i Almadén de la plata, som er der hvor laget av pilegrimer kom i 2016, og så vandrer vi så langt, vi kan nå på de ti dagene,” sier Torid som håper at andre nordmenn som bor i Spania vil med på vandringen som garantert blir en hyggelig og aktiv tur. Da er det bare å ønske Torid og alle andre som blir med på turen ’Buen camino’!
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.