Månedsmagasinet på Costa del Sol
Virksomhetsprofil BioNatura – pionérer i økologiens verden

Virksomhetsprofil BioNatura – pionérer i økologiens verden

BioNatura – pionérer i økologiens verden

Det økologiske supermarkedet BioNatura med eierne Pernille Krøyer Dynesen og Miguel Moreno, feirer 21 år i bransjen med å flytte sin Fuengirola-avdeling til nye, flotte lokaler i Los Boliches. I tillegg til denne forretningen har de også en avdeling i Marbella sentrum, og sammen utgjør de to butikkene flaggskipet i deres økologiske virksomhet som også består av import og eksport av økologiske varer. Begge butikker er sertifiserte økologiske, noe som sikrer at produktene som kommer inn i butikken har samme høye standard som dem Miguel og Pernille dyrker på sine egne marker.

Kjempeåpningsfest

Den nye butikken i Los Boliches ble innviet med en festlig mottakelse der den ellers så romslige butikken var fylt til randen med glade gjester, mens Pernille og Miguel sammen med resten av personalet sprang rundt for å sikre at de mange besøkende fikk smakt på de økologiske smaksprøvene som i rikt monn ble servert i anledningen åpningen. Nysgjerrige og forventningsfulle naboer, stamkunder og turister la veien innom åpningen, men også flere produsenter og leverandører kom innom for å se de lekre nye lokalene der varene nå skal presenteres og selges i.
Svært mange spanjoler stakk innom også, men slik har det ikke alltid vært. I dag er en stor del av spanjolene ganske visst blitt bevisste om økologi og fairtrade, og kundene er nå likt fordelt mellom spanjoler og utlendinger, men da Pernille og Miguel startet sitt foretak for mer enn to årtier siden, var det mest utlendinger som interesserte seg for økologiske varer.

Historien bak

BioNatura åpnet i 1995 som den første autoriserte økologiske butikken i Andalucía og nr. 2 i hele Spania. Det hele begynte med at en venn av Miguel fikk kreft. Det stedet i USA der vennen fikk behandling, anbefalte ham bare å spise økologisk frukt og grønt som en del av kuren. Miguel som har jorder og åkrer som aldri var blitt sprøytet, tilbød ham produkter derfra. Men det var ikke alle produkter som Miguel kunne skaffe fra sin egne marker, og i sin søken etter andre økologiske varer, gikk det opp for ham hvor vanskelig dette egentlig var å skaffe i Spania i begynnelsen av 90-tallet. Det var starten på det som noen år senere skulle bli til Andalucías første økologiske supermarked. Miguel ønsket å åpne en butikk der man som kunde kunne være helt sikker på at alt som fantes på hyllene var 100% økologisk. Mange av de kundene som handler i BioNatura i dag er nettopp cancerpasienter som vil unngå gifte, pesticider og andre ubehagelige ingredienser, forteller Miguel. Resten er friske mennesker som ikke vil utsette seg selv eller sine barn for unødige sprøytegifter og konserveringsmidler.

Fantastisk flotte lokaler

Der er ikke spart på noe i den nye butikken i Los Boliches der de store lyse vinduspartiene gjør det til en eksklusiv og behagelig opplevelse å shoppe i det som med rette kan betegnes som et øko-supermarked. Her finner man i kjøledisken alt som hjertet kan begjære av fersk, økologisk ost, kjøtt, melkeprodukter og pålegg. Til akkompagnement til de lekre matvarene har BioNatura også et imponerende utvalg av økologisk øl og vin. Bekymrer man seg for hvilke kjemikalier som kommer i kontakt med huden og kroppen, har de også en kosmetikkavdeling med økologisk makeup, hudpleieprodukter og hårfarge som er fri for skadelige kjemikalier og som ikke er testet på dyr. Det er faktisk tenkt på alles behov i det økologiske supermarkedet der man også finner økologisk babymat, rengjøringsmidler og fôr til firbeinte venner. De lekre parkettgulvene og de solide trereolene gjør det til en fornøyelse å gå på oppdagelsesjakt i butikken som inviterer til å dra på eventyr i økologiens verden.
På hyllene i BioNatura finner man flere enn 5.000 forskjellige produkter, og når man går rundt mellom reolene, dukker det stadig opp nye og spennende ting som gir en lyst til å være kreativ og nyskapende på kjøkkenet. Liker man søte ting, kan det på alle måter bli tilfredsstilt i det økologiske supermarkedet som har et overveldende utvalg av øko-godteri fri for E-nummer og fargestoffer. Som noe helt nytt har butikken fått en isbar der man kan nyte økologiske, veganvarianter av gamle kjenninger og nye spennende himmelriksmunnfuller av f.eks. sjokolade, jordbær, mynte, mango, epler, vanilje og kaffe. Sorbetise´ne er produsert av økologiske frukter, og ’fløteisen’ er laget på havremelk, så de er veganske og velegnede til laktoseintolerante kunder. De smakfulle iskulene kan nytes utenfor på BioNaturas lille, men hyggelige caféområde sammen med en kopp økologisk og fairtrade kaffe.

Fra jord til butikk på 10 minutter

Det man ikke kan se når man beveger seg rundt mellom trekasser fylt med grønnsaker, er at BioNatura faktisk produserer en stor del av sin egen frukt og grønt selv, særlig bladgrønt som spinat, kål, purrer og løk, men også squash, gresskar, auberginer og poteter høstes fra egne marker. For å dyrke et bredere sortiment i de kjøligere månedene, har Miguel bygget et drivhus der bl.a. tomater og jordbær får lov å boltre seg sammen med krydderurtene. Et lite hjørne av marken er avsatt til poteter – danske poteter.
”De er på prøve akkurat nå – og hvis de blir en suksess, høster vi dem til settepoteter og går så i gang med en egen produksjon.” forklarer Miguel som via sin danske kone har lært å like retter som stekte poteter.
Jorder og åkrer har vært i Miguels familie i generasjoner, og det er med stolthet at han viser dem fram. Miguel og generasjonene før ham har aldri brukt kunstgjødning eller gift på marken, og i 2013 ble gartneriet godkjent som økologisk, noe som er en litt langvarig prosess – fire år tar det.
I et annet hjørne av gartneriet ligger en stor overdekket haug der dunsten avslører at markene blir gjødslet med dyregjødning. Miguel mottar gjødningen fra en sauebonde som også har hesteoppdrett. ”Det skal være økologisk, men det skal også være bærekraftig – derfor får jeg kjørt et lass naturlig gjødning over en gang i mellom. Akkurat som man i generasjoner før meg har gjort det”, sier Miguel om den naturlige prosessen.
Markene ligger i Los Pacos, bare et steinkast fra butikken i Los Boliches, og det vil altså si at de ferske produktene kommer fra jorden til butikken på 10 minutter. Mer lokalt kan det ikke bli.
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.