Månedsmagasinet på Costa del Sol
Malegruppa i Norsk forening: ”Kom igjen! Vi vil bli flere”!

Malegruppa i Norsk forening: ”Kom igjen! Vi vil bli flere”!

Malegruppa i Norsk forening
Medlemmene i Malegruppa i Norsk forening er en sosial gjeng som koser seg i hverandres selskap og som gjerne vil bli flere. Nå arrangerer gruppa Åpen dag for å vise andre hva de går glipp av.

 
– Vi er en kjerne på 10 medlemmer, i tillegg til at 10 andre er litt til og fra, forklarer primus motor for Malegruppa, kunstmaler og kunstpedagog Knut Kraakevik. I rundt 10 årene drev gruppa på i lokalene til Norske forening rett ved Feriaplassen i Fuengirola. Men for tre år siden flyttet de ut og etablerte seg i egne lokaler – faktisk et gammel kunstgalleri – bare et par steinkast unna.
 

Når du selv vil

Her kan medlemmene fritt utfolde seg når de selv måtte ønske. Noen liker å male alene, og det er det god anledning til, for med egen nøkkel kan medlemmene komme og gå når de vil, natt som dag.
– Så har vi egne kursdager der medlemmene får opplæring og veiledning, særlig i akvarell og akrylmaling. Det foregår på tirsdager og torsdager. I tillegg har vi jevnlige kunstnertreff, legger Kraakevik til. Han har selv vært kunstner på heltid i 50 år og er den som står for maleundervisningen:
– For den som vil male i store format, er det plass nok til det også. Når medlemmene ikke maler, kan de fordype seg i kunstbøker og blad. Vi har en liten kjøkkenkrok der det er mulig få seg en kopp kaffe og av og til noe å bite i.

Åpen dag

Den dagen Det Norske Magasinet er på besøk, er ni av medlemmene på plass – sju kvinner og to menn – iherdig opptatt med sitt. De er dypt konsentrerte og engasjerte i arbeidene med maleriene sine. For flere av medlemmene arbeider med malerier der temaet er ”En del av Norge”. I mars skal nemlig Malegruppa stille ut resultatene i Sjømannskirken i Calahonda. Det er få begrensinger på motivvalget, men størrelsen på maleriene skal være 60 x 60 cm.
Torsdag 19. januar mellom klokka 11 og 14 arrangerer Malegruppa åpen dag i lokalene i Calle Miguel de Unamuno no. 3, et kvartal ovenfor ”jernbanegata” i Fuengirola.
– Da kan interesserte selv komme og oppleve hvordan vi har det og hvordan vi arbeider, sier Kraakevik: – Ta gjerne med eget malerutstyr, om du har. Hvis ikke kan du låne det her hos oss.

Sosialt og inspirerende

Malegruppa driver alt til selvkost, det vil si at medlemmene i gruppa betaler for seg etter bruk. Det er mulig å bli støttemedlem for 10 euro i året, mens aktive medlemmer betaler inntil 400 euro per år, 200 per halvår eller 70 euro per måned. Da er to dager med undervisning per uke inkludert.
– Jo flere som kommer, jo lettere er det å være sosiale og inspirere hverandre. Jeg blir rett og slett i godt humør av å komme hit, sier en av medlemmene som legger til at de fleste er innom lokalene minst to ganger i uka. De har tatt en liten pause fra malingen og nå sitter vi i sofagruppen og prater om løst og fast:
– Når jeg står sånn og maler, kobler jeg ut alt annet, kommer det fra et annet medlem.

Kvinner mer kunstinteresserte?

– Hvorfor er det alltid fleste kvinner i slike kunstnerklubber og foreninger?
Medlemmene drar litt på det: – Kanskje er kvinner generelt mer opptatt av kunst enn menn, kanskje er ikke menn så flinke til å åpne seg på samme måte som kvinner.
– Men hvorfor akkurat maling.
– Det gir gode muligheter for å bruke sine kreative evner, svar én.
– Jeg merker at malingen gjør at jeg er mye mer opptatt av detaljer og å observere ting, kommer det fra en annen.
– Vi inspirerer hverandre og så lærer vi stadig noe nytt. Det viktige er å støtte hverandre og gi positive innspill og kritikk, kommer det fra en tredje.
Malegruppa er åpen for alle, ikke bare nordmenn.
– Så lenge vi kan kommunisere, er hvem som helst velkommen, sier Kraakevik.
Selv om de fleste i gruppa har malt tidligere, er det å være ”fersking” ikke noe hinder, for ifølge sjefen sjøl, må man ikke nødvendigvis kunne tegne for å ha glede av å male: – Kom og prøv selv, oppfordrer han.
 
Malegruppa i Norsk forening Knut Kraakevik
Slik kan det gjøres, forklarer lederen for Malegruppa i Norsk forening, Knut Kraakevik og demonstrerer ulike teknikker for medlemmene.
Av Arne Bjørndal, arne@norrbom.com. Foto. Arne Bjørndal.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.