Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe tider – mai 2016

shutterstock 186295301

Stadig flere tigre i verden
For første gang på flere tiår har tallet på ville tigere i India, Russland og Nepal økt sterkt. Men i Sørøst-Asia fortsetter nedgangen i bestanden. Disse tallene ble lagt fram på en stor konferanse om tigre som nylig ble gjennomført i New Delhi. Ved forrige tigerkonferanse i St. Petersburg i 2010 var målet å fordoble antallet ville tigre innen 2022, fra ca. 3.200 til 6.000 individer. Etter seks år tyder alt på at målet er innen rekkevidde. I India har stammen økt fra 1.706 til 2.226 tigrer, i Russland fra 360 til 433, Nepals ville tigerstamme har økt fra 121 til 198, mens i Bhutan har tallet tigre økt fra 75 til 103. Derimot er det ingen lyspunkt i Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia og Indonesia. Tigerstammen i samtlige av disse landene minker eller stagnerer.

____

Rødhette avslørt
Eventyret om Rødhette og ulven er slett ikke noe norsk eller nordisk eventyr. Det blir fortalt over hele Europa, i tillegg at det finnes varianter av eventyret i både Asia og Afrika. I Asia er ulven gjerne byttet ut med en tiger, i Afrika med et uhyre. Dessuten har eventyret om Rødhette mange likhetstrekk med et annet eventyr ”Ulven og de sju geitekillingene” som finnes i mange andre land. Spørsmålet er om alle disse eventyr-variantene egentlig kan stamme fra samme eventyr. Engelske forskere sier nå ja og mener at opphavet til alle Rødhette-variantene er det 2000 år gamle eventyret i Europa om nettopp ”Ulven og de sju geitekillingene.” Så, en gang for ca. 1000 år siden ble geitekillingene byttet ut med den lille jenta vi kjenner, altså Rødhette.

___

Verdens største språk?
Nei, svaret er ikke engelsk og ikke spansk, men kinesisk. Det er nemlig språket som snakkes flytende av aller flest mennesker på jorda. Riktignok er ikke kinesisk ett enkelt språk. Alle som bor i Kina snakker kinesisk, men det er ikke alle som forstår hverandre. Kineserne bruker å si at de har forskjellige dialekter, akkurat som det norske språket har forskjellige dialekter.
Men alle i Kina bruker samme skriftsystem, nemlig kinesiske tegn. For å kunne lese en kinesisk avis må du kunne lese mellom 4.000 og 6.000 tegn, og hvis du vil bli student må du lære deg omtrent 8.000 tegn for å forstå alle de vanskeligste ordene. Det fins ordbøker med opp til 80.000 kinesiske tegn! Skriftsystemet har en standard uttale som brukes på tv, i radio og på skolen. Det kalles mandarin på norsk og engelsk, og på kinesisk heter det «putonghua». Det betyr standard tale.

____

Verdens raskeste fisk
Denne fisken er lynrask og kan svømme i 110 kilometer i timen. Ingen andre fisker slår den rekorden. Seilfisken kan bli hele tre meter lang og veie 90 kilogram. Det finnes to varianter av arten som trives best i de varme verdenshavene ved Mexico-kysten. Den kjappe fisken er blågrå i fargen og har en ryggfinne som ligner et seil og derfor navnet Seilfisk. Forskere har studert seilfisken med undervannskamera. Opptakene viser at seilfisken bruker den lange snuten sin til å fange andre raske fisker, blant annet sardiner. Fisken bretter som oftest ryggen ned til siden når den svømmer, men kan reise ryggen som et seil når den føler seg truet. Dermed er den klar for kamp viss det er fare på ferde.
Illustrasjon: En tiger

____

Storken blir hjemme
Før trakk storkene i Sør-Europa til Afrika for å finne mat om vinteren. Nå blir stadig flere av dem hjemme hele året. En fersk studie som britiske forskere står bak, viser at de store fuglene har god nok tilgang på ”søppelmat” året rundt. Storkene koser seg nemlig med det de finner på søppelfyllingene i land som Portugal, og så lenge søppelbergene vokser, ser de ingen grunn til å legge ut på langtur til Afrika. Tendensen har vært der siden midten av 1980-tallet. Det har blitt ti ganger så mange storker i Portugal de siste 20 årene. Nå er det hele 14.000 storker som overvintrer der. Og antallet vokser. Forskerne som overvåket storkene festet blant annet GPS´er på 17 fugler som de fanget på søppelfyllinger i Portugal. De oppdaget at fuglene er blitt ganske avhengige av søppelmaten, særlig utenfor hekkesesongen om vinteren når det er lite mat ellers. Men etegildet kan snart ta slutt, for EU har planer om å legge de portugisiske søppelfyllingene under tak.

____

Rushtidsavgift virker
Etter at Norges nest største by, Bergen, fikk rushtidsavgift, har i gjennomsnitt 20.000 færre biler passert gjennom bomringen i rushtiden hver morgen. Ifølge Bergen bompengeselskap er nedgangen i trafikken under morgenrushet mellom kl. 06:30 og 09:00 nærmere 14 prosent. Siden 1. februar har det kostet 45 kroner å passere i dette tidsrommet, samt mellom 14.30 og 16.30 – noe som er 26 kroner mer enn ellers i døgnet.
– Avgiften ser jo ut til å fungere etter hensikten, sier Kjell Werner Johansen, assisterende direktør ved Transportøkonomisk Institutt (TØI). Han mener imidlertid at klimaeffekten er usikker, ettersom det totale antall biler gjennom døgnet fortsatt er like høyt. Rushtidsavgiften i Bergen ble innført for å få bukt med høy luftforurensning og få bedre flyt i trafikken.

____

Kroppsholdning gir dating-suksess
Det holder ikke bare å smile og være pen på profilbildet ditt dersom du vil treffe en mulig, framtidig partner på Tinder eller andre dating-tjenester. For det er ikke likegyldig hvordan du viser deg fram på bildene du legger ut. Forskerne har undersøkt om som stillinger med utstrakte armer eller spredte bein – var mer attraktive i de to moderne dating-formene speed-dating og dating-tjenester du kan bruke med smarttelefonen. Forsøkspersonenes sannsynlighet for å få et ”ja” på en speed-date økte med 76 prosent dersom de viste en mer åpen og ”utvidet” kroppsholdning. Forskerne fant ut at når personene poserte med spredte lemmer fikk de 27 prosent flere matcher enn profilbilder der armer og bein var tett samlet. Resultatene gjaldt både for menn og kvinner.

 

Kilder: Nysgjerrigper.no, NTB, forskning.no, videnskab.dk, P4.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.