Månedsmagasinet på Costa del Sol
Klare for vårens vakreste eventyr på Solkysten

Klare for vårens vakreste eventyr på Solkysten

 
web60
 
Flere mennesker, mer musikk, enda bedre mat og drikke og mer penger til Røde Kors! Festgeneralene i den norske caseta´en under årets utgave av Internasjonale dager i Fuengirola, har klare mål for årets festligheter!
 
Det er jubileumssesong for FIP, Feria Internacionales de los Pueblos de Fuengirola. I år er det 20. gang Solkystens største internasjonale folkefest arrangeres, Norge har, inkludert årets arrangement, deltatt hele 19 ganger.
 
25 års erfaring
– Vi vil gjerne føre tradisjonen videre. Det er hyggelig å vise fram noe av det Norge har å by på og bidra med overfor et internasjonalt publikum. Vi deltar fordi dette er et fantastisk arrangement, og fordi det er så moro.
Willy Berg, Janne Hoel og Elisabeth Petterson er tre av medlemmene i årets norske arrangementskomite, men er også gode gjengangere på Feria´en.
Willy deltar i år for tolvte gang, Janne for sjette og Elisabeth for sjuende gang. Til sammen har de 25 års erfaring i å arrangere og drive «det norske huset» – caseta´en – under festlighetene som i år starter onsdag 30. april og går fram til og med søndag 4. mai.
Mens Willy titulerer seg som altmuligmann, er Janne økonomiansvarlig og Elisabeth øverste sjef for den norske deltakelsen; La Presidenta.
 
Alt går til Røde Kors
I fjor kom nettoinntektene fra den norske caseta´en opp i 3.600 euro. Alt gikk uavkortet videre til Cruz Roja (Røde Kors) i Fuengirola som har brukt pengene til lokalt arbeid blant nødstilte spanjoler. Også i år skal overskuddet gis bort til Cruz Roja, har den norske arrangementskomiteen bestemt.
– Hvor stort overskuddet blir, avhenger selvsagt av hvor mange som stikker innom vår caseta for en matbit, litt drikke og for å høre på god musikk. Jo mer penger folk bruker, jo større blir overskuddet til Røde Kors, sier de tre festgeneralene.
I den norske casetaen blir det i løpet av de fem dagene nedlagt et helt årsverk for å betjene kjøkken, bar, scene, salgs- og uteområdene og alt det andre som du kan oppleve i «det norske huset».
– Med stort og smått regner vi med at 40 mennesker vil delta som frivillige og ulønnede på caseta´en vår, forklarer Willy Berg.
 
Martine Kraft er tilbake
– Erfaringene fra Internasjonale dager i fjor var at musikken var helt avgjørende for hvor mange mennesker som fant veien inn i den norske caseta´en, sier Elisabeth Petterson.
Særlig populære var Martine Kraft og hennes band som med sin folkrock-musikk traff en nerve blant det spanske, norske og internasjonale publikumet som kjempet om plassene foran scenen.
Slik kommenterte Martine Kraft selv den voldsomme interessen for musikken hennes:
– Ja, jeg har hørt det før, sa hun og viste til at det går noen kulturelle kontaktflater mellom Norge, via Irland og Skottland til Galicia og Nord-Spania når det gjelder folkemusikken og Martines fiolin.
Etter fjorårets braksuksess sa Martine at hun gjerne vil komme tilbake. Noe av det første den norske arrangementskomiteen gjorde da det var klart for ny norsk deltakelse under FIP 2014, var nettopp å hyre inn Martine og bandet hennes.
 
Musikk fra morgen til kveld
Men musikktilbudet på den norske caseta´en blir mye mer enn Martine, for det blir mer folkemusikk med Lars Karlsson Band, i tillegg kommer trubadurene Kenneth Johansen og Anders Strøm, i tillegg blir det jazz med gruppa «Jazzt like this» og mer soulpreget musikk med gruppa OH!.
Hver kveld blir det som avslutning på kvelden dessuten jamsession med musikalske innslag av ymse slag.
– Vi legger opp til musikalske innslag gjennom hele dagen, fra åpningen kl. 13 og fram til over midnatt, sier Janne Hoel.
 
Populær laks
Norsk laks har vært en gjenganger i den norske caseta´en. I år blir det mulig å spise gravet laks med alt tilbehør. I tillegg disker den norske arrangementskomiteen opp med egenprodusert laksetapas og trolig også fiskeburgere, som var et populært innslag under fjorårets feria.
– Men vi holder også fast på andre tradisjonelle, norske retter og mat som lapskaus, pølser og vafler, sier Janne Hoel.
På spørsmålet om hva slags mat som er mest populær, kommer svaret uten betenkningstid:
– Uten tvil norsk laks, både gravet og røkt. I tillegg fikk norsk akevitt sitt store gjennombrudd under fjorårets Internasjonale dager. Og dette satser vi også sterkt på i år, sier Elisabeth Petterson.
 
Norsk øl og Nordsjøolje
Nytt av året er at du i den norske caseta´en får kjøpe norsk pilsnerøl fra Norges eldste bryggeri, Aass bryggeri. Som vanlig blir det også mulig å kjøpe vin og ulike drinker, og dessuten kaffe og et bredt utvalg alkoholfritt drikke.
– I tillegg holder vi fast på suksessen med vår egen og populære drikk, «Nordsjøolje». Ute serverer vi også smoothies basert på skogsbær, legger Janne Hoel til.
Inne i caseta´en kan du også oppleve både rosemaling og smykkeverksted, i tillegg til et stort lotteri.
– Vi har mange vi må takke, bl.a. Norsk sjømatråd i Madrid og Lerøy som stiller opp med både rund og røkt laks. Dessuten vil nok mange flere sponsorer og bidragsytere komme til underveis og fram mot åpningen av feria´en onsdag 30. april, legger Willy Berg til.
Bildetekster:
Internasjonale dager mars 2014 2.jpg/ Internasjonale dager mars 2014 3.jpg:
I år som i fjor holder «det norsk hus» til i casetaen El Cántaro på Feria-plassen i Fuengirola. – Vi satser på mer av alt i år, sier tre av deltakerne i den norske arrangementskomiteen, Elisabeth Pettersom (f.v.), Janne Hoel og Willy Berg. Foto: Arne Bjørndal
Laksetapas.jpg:
Her er årets nykommer på matfronten; Laksetapas. Den norske caseta´en satser på stor suksess med kombinasjonen norsk laks, norsk akevitt og norsk pilsnerøl fra Aass Bryggeri.
Martine Kraft:
I fjor var Martine Kraft Band det store trekkplasteret under Internasjonale dager. Klarer gruppa å gjenta suksessen i år?! Foto: Arne Bjørndal
 
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.