Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
web122
 
2014 er i gang med å skape begivenheter som vil bli sikret egne kapitler i historiebøkene. I Spania vil det blant annet handle om den tidligere statsminister Adolfo Suárez´ bortgang og avhøre av prinsesse Cristina. Hun var det første medlemmet av kongefamilien som har måttet møte opp ved en domstol, og globalt plan handler det om begivenheter som Russlands annektering av Krim og mysteriet rundt det forsvunne passasjerflyet MH370 fra Malaya Airlines.
2014 er også jubileumsåret for en usedvanlig lang rekke spanske og internasjonale begivenheter; se oversikten.
 
300 år
Den spanske arvefølgekrigen sluttet i 1714 etter 13 år. Det var Carlos IIIs død og dermed slutten på Habsburgernes monarki som utløste den europeiske storkrigen. Den resulterte i at den franske slekten Bourbon (Borbón) overtok Spanias trone, den første monarken ble Felipe V, men Frankrike måtte til gjengjeld avgi flere områder i Italia, mens det spanske Nederland gikk til Østerrike.
 
200 år
Spanias konge, Fernando VII, returnerte etter seks år i eksil hos Napoleon i Frankrike dit han hadde flyktet fordi hans far, Carlos IV, hadde gjeninntatt tronen. Det skjedde etter et opprør som resulterte i at Bonaparte ble regent, noe Fernando VII ble holdt ansvarlig for. 24. mars 1814 ble han overgitt til de spanske troppene ved Girona, og 4. mai beordret han grunnloven avskaffet.
Året 1814 er også interessant og spesielt for oss nordmenn fordi Norges union med Danmark ble oppløst ved Kielfreden. 17. mai ble Eidsvollforfatningen vedtatt, og Stortinget ble opprettet.
 
175 år
Den første Carlist-krigen ble avsluttet i 1839. Den startet i 1836, og den ble etterfulgt av ytterligere to Carlist-kriger, der flere, bl.a. tilhengere av Carlos V og hans etterkommere, kjempet om den spanske tronen. Den tredje og siste Carlist-krigen sluttet først i 1876 etter til sammen 13 års borgerkrig.
 
web142
 
150 år
1864. Chincha-krigen, en rekke kyst- og sjøslag mellom Spania, Peru og Chile varte fra 1864 til 1866, og den handlede om kontrollen med Islas de Chincha.
 
100 år
Første verdenskrig begynte 1. august 1914, offisielt etter mordet på den østerriksk-ungarske tronfølgeren Franz Ferdinand 28. juni i Sarajevo som var en katalysator for at krigserklæringene snart føyk over et spent Europa som var preget av innviklede allianser. I tiden fram til 11. november 1918 omkom ni millioner mennesker.
Krigens konsekvenser var også den russiske revolusjonen, slutten på det tyske keiserdømmet og en del ommøblering av de europeiske grensene.
Spania og Norge forholdt seg nøytrale.
 
75 år
1. april 1939 var den spanske borgerkrig over. Da hadde den herjet siden juli 1936; mange vil likevel mene at splittelsene startet lenge før det.
Men i 1939 var det offisielt forbi, Francisco Franco hadde vunnet; og El Generalísimo satte seg til rette i Madrid og enehersket over den spanske befolkning.
Året så samtidig starten på Andre verdenskrig. 1. september 1939 invaderte Tyskland naboen Polen, og det var startskuddet på krigen som fram til tyskernes overgivelse 8. mai 1945 fikk stor betydning i store deler av verden.
Spania forholdt seg offisielt også nøytrale under denne krigen, likevel med en vis støtte til Hitler som man bl.a. tillot å gjennomføre verdens første teppebombing; 26. april 1937 av den baskiske byen Guernika.
 
25 år
Berlinmuren falt 9. og 10. november 1989; og dermed startet Sovjetunionens sammenbrudd og avslutningen på den kalde krigen, mens Europa igjen ble samlet.
 
Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet