Månedsmagasinet på Costa del Sol
Henter inspirasjonen i spansk natur

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
web16
 
Ellen Eikenes arrangerer malerkurs i Axarquía:
 
– Jeg holder malerkurs for mennesker som er opptatt av å utvikle seg og få større selvtillit som kunstner, uansett om de er amatører eller viderekomne. Dette sier maleren Ellen Eikenes. Siden 2003 har hun jevnlig arrangert malerkurs på Costa del Sol
 
En halv times kjøring opp fra kysten, i 600-700 meters høyde og midt i det som mange mener representerer Solkystens flotteste natur. Her tett opp til fjellområdet
Sierra Almijara, blant palmer, oliventrær og vinbusker har Ellen Eikenes valgt å arrangere sine populære malerkurs.
Kloss innpå de tre hvitmalte og pittoreske – pueblos – landsbyene Canillas de Albaida, Archez og Competa ligger hotellet «Finca el Cerrillo» der Ellen to-tre ganger i året holder kurs. Det Norske Magasinet var på besøk da Ellen og hennes ni elever i begynnelsen av mai gjennomførte sitt ukelange kurs i komposisjonsanalyse.
 
Morsommere med kunnskap
– Ja, for det er slik at jo mer kunnskap man har, desto morsommere blir det å komponere bildene. Det er gjerne sånn at når noe ikke fungerer, er det fordi noe er galt med komposisjonen. Når det skapes bevissthet, blir ting mer moro, forklarer Ellen.
Vi er i det åpne atelieret der flesteparten av Ellens kursdeltakere står konsentrert og maler ved hvert sitt staffeli. Dagene starter med fire timer undervisning der Ellen underviser og deretter går mellom kursdeltakerne, diskuterer og gir sine råd:
– Se der! Ja, nå fungerer det. Dette ble mye bedre enn første forsøk, kommenterer Ellen.
Malingen pågår fram til lunsj klokken 13:30, og deretter er det fritt fram. Noen vil fortsette å male, mens andre foretrekker å legge seg i en solseng, bade i hotellets eget basseng eller kanskje lese en bok. Valget er fritt! På kveldstid arrangeres det gjerne små utflukter i nærområdet, gjerne med et innlagt kveldsmåltid på en lokal restaurant.
 
Tilfeldigheter
Det var tilfeldighetene som først førte Ellen til dette området av kysten.
– Vi dro ned for å kikke på forholdene og stortrivdes i dette miljøet, sier hun. I 2003 sto den 200 år gamle finca´en klar etter to års omfattende restaureringsarbeid, og Ellen var én av de aller første som arrangerte sine malerkurs her. Hver høst, i oktober eller september, har hun to ukeskurs på det idylliske hotellet. De siste årene er tilbudet utvidet til også å omfatte et vårkurs, rett etter påske.
 
 
web18
 
Hvorfor Spania?
– Jeg er glad i å reise og å komme bort meg ut. Jeg liker å ta med folk til stedene jeg selv er glad i, svarer Ellen. Tidligere holdt hun flere kurs i Norge, men det har hun kuttet ned på til fordel for Spania-kursene:
– Jeg må også passe på å sette av nok tid til min egen kunstneriske virksomhet.
På Ellens malerkurs deltar inntil ti personer. Ofte kan det være par der den ene vil male, mens den andre vil gå turer i den flotte spanske naturen. Her er det Ellens mann Birger kommer inn i bildet, for han guider turgåerne gjennom fjellandskapet.
– Malerkursene har blitt stadig mer populære og er stort sett fulltegnet, sier Ellen.
 
Profesjonell siden 1998
Ellen har hatt maling som sin store interesse i nærmere 35 år, men ble for alvor bitt av basillen på 1990-tallet. Hun er utdannet førskolelærer, men etter hvert som malingen ble en lidenskap, gikk hun først ned i halvtidsstilling. I 1995 startet hun sin treårige og profesjonelle kunstnerutdanning, og siden 1998 har hun vært profesjonell maler på heltid. Ellen som i dag bor på Ås utenfor Oslo, har deltatt på en rekke kollektivutstillinger og har hatt egne separatutstillinger
 
Maling – en kvinnegreie?
Hva er det med førskolelærere og kunst?
– Tja, vi er jo lært opp til å drive formidling, kanskje er førskolelærere flest kreative personer. I alle fall lærer vi mye om drama og kunst i løpet av utdanningen, svarer Ellen.
– Men hva er det med kvinner og maling, på kurset ditt er det jo bare kvinner?
– Flertallet på kursene er kvinner, men det er da også noen menn som vanligvis deltar. Men kanskje er kvinnene mer opptatt av estetikk? Farger og former er jo ofte en damegreie, bare tenk på innredninger… Eller kanskje er bare kvinnene flinkere til å kaste seg ut i ting. Nei, jeg vet forresten ikke.
 
Ellens bilder: musikk og dans
– Jeg er særlig fascinert av flamenco´en, lidenskapen og improvisasjonen i både -flamencodansen og –musikken, sier Ellen. At det stemmer, oppdager du fort om du tar en titt på Ellens bilder (www.elleneikenes.no).
I maleprosessen opplever Ellen det hun beskriver som «fri flyt», hun glemmer tid og sted og kobler ut verden:
– Det er min pasjon å være i denne prosessen, forklarer hun. At noen sitter og venter på inspirasjon for å male, blåser Ellen nærmest av: – Bare tull. Det er bare å sette i gang, sier hun.
Men det går selvsagt ikke bare å leve i denne situasjonen. Ellen trenger også avbrekk:
– Jeg må ha sosial kontakt, for det må være kommunikasjon mellom kunsten og livet. Musikk er en del av denne kommunikasjonen, og det er vel derfor det er så mye av det i mine bilder, kommenterer hun.
– Mine malerier befinner seg et sted midt mellom det naturalistiske og det nonfigurative, halvt abstrakt og halvt figurativt, avslutter Ellen Eikenes.
 
Av Arne Bjørndal (tekst & fotos)

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet