Månedsmagasinet på Costa del Sol
Blaløber
Málaga er Costa del Sols hovedstad og hjemsteder for kreative sjeler som gjennom tiden har satt Málaga i rampelyset. Denne gang er det likevel ikke malerier vi har fokus på, men snarere moter og stil. For februar er måneden da storbyer som New York, London, Paris og Milano setter fokus på mote. Men også i Málaga rører talentene på seg, og Det Norske Magasinet har møtt den lokale designeren Jesús Segado til en prat om Málaga som moteby og livet som designer i Sør-Spania.

De slanke, elegante lyktestolpene som omfavnes av en krans med røde blomster står side om side på Calle Marqués de Larios og skaper i seg selv den perfekte rammen for den begivenheten som finner sted i Málaga hvert år midt i september – Pasarela Larios Málaga Fashion Week. Med sin egen moteuke har Málaga trådt inn på den internasjonale catwalk´en som for øyeblikket domineres av byer som Milano, Paris, København og New York. Den «nye eleven» i klassen er underdog, men gjør seg likevel bemerket i forhold til det høye nivået innenfor design. Det eksisterer nemlig et stort motepotensiale i den sørspanske storbyen, forteller Jesús Segado som er en av de lokale designerne som selv viste fram sin kolleksjon under årets moteuke.

«Det er et blomstrende designermiljø i Málaga, og nivået på kolleksjonene er på høyde med det man ser i Paris under deres Fashion Week,» sier han.
I forhold til Málaga som moteby er det likevel lang vei igjen til den når samme status som de andre storbyene, men her – tre år etter den første Pasarela Larios Málaga Fashion Week – ser det ut til at byen vinner innpass med stadig flere besøkende som lar seg inspirere av det vakre stoffene og den glamorøse stemningen som eksisterer under hele event´en.
 
Byen fremmer kreativiteten
Jesús Segado, hvis egen kolleksjon er inspirert av sørspansk natur, mener at den spesielle atmosfæren i byen nettopp er én av grunnene til at så mange talentfulle designere finnes i Málaga.
«Det er noe spesielt med denne byen. Jeg vet ikke om det er lyset eller gleden som gjør at så mange mennesker finner inspirasjon her. Byen har alltid hatt et kreativt miljø der personligheter som kunstmalerne Picasso og Antonio Montiel begge er gode eksempler. Og det betyr helt sikkert noe,» forklarer han.
Men som spansk moteskaper er livet ikke alltid like enkelt. Den økonomiske krisen som har rammet Spania som en tsunami, har også rammet de små designerne som Segado som blir nødt til å selge klærne til lave priser. Men moteuken skaper gjenkjennelse og er med på å gi designerne i Málaga litt
vind i seilene.
«Det betyr mye at folk kan se våre ting, og de legger merke til hvem vi er,» sier Jesús Segado som kan fortelle at innbyggerne i Málaga er svært motebevisste og klare til å melde seg inn i kampen om å bli framtidens trendsettere.
 
 
Málaga skal være en motehovedstad
 
I tre år har Calle Marqués de Larios blitt betrådt av modeller i klær fra lokale designere, og direktøren for Málagas moteuke håper at den årlige event´en kan gi oppmerksomhet til Málagas potensiale som moteby.

I det fredagskvelden er på hell, senker sensommernatten seg over Calle Marqués de Larios der de svarte klappstolene er i ferd med å bli fylt av nysgjerrige tilskuere til moteshowet på Europas lengste catwalk. Mens designere får de siste tingene på plass, før musikken starter og modellene trer ut på løperen. En av de travle kvinnene er María José González som er direktør for hele begivenheten. Hun har vært hovedkvinnen bak Pasarela Larios Málaga Fashion Week – der likevel bare varer to dager – alle tre år. Hun så behovet for en moteuke på bakgrunn i sine 30 års erfaring i motebransjen.
«Både designere og virksomheter trenger et sted der de kan vise fram sine kolleksjoner til både folk fra Málaga og besøkende,» forteller María José González.

 
Málaga som moteby?
Moteuken har utviklet seg fra en endags-begivenhet med 8.000 tilskuere i 2011 til å bli overværet av mer enn 15.000, og i løpet av event´ens tre år har flere og flere virksomheter og designere kommet til. María José González mener at det er viktig at Pasarela Larios Málaga Fashion Week avholdes fordi den er kulturell, fremmer handel og turisme og skaper arbeidsplasser.
«Og så er det én av de mest imponerende og oppsiktsvekkende begivenhetene i byen,» sier hun.
Det var naturlig at Calle Marqués de Larios’ marmor skulle utgjøre «overflaten» for modellenes tårnhøye hæler fordi gaten er den vakreste og mest karakteristiske gaten i det historiske sentrum av Málaga. Det er slett ikke siste gang at moteuken Pasarela Larios avholdes, og María José González håper at begivenhetene i framtiden kan fremme oppfatningen av Málaga som en mote-hovedstad på linje med Paris, Milano og Berlin.
«De har alle et bredere utvalg i mote, men vi vil gradvis gjøre Málaga til noe synonymt med mote, både nasjonalt og internasjonalt,» forteller María José González.
 
 
Modeinteressen vokser, men Málaga er ikke Milano
 
Med det stigende fokus på Málaga som moteby er det ikke bare designere, modeller, og moteeksperter som merker forandringene. Costa del Sols hovedstad har fått en ny form for pulserende liv. Det Norske Magasinet var på gaten for å måle temperaturen på motefeberen blant de forbipasserende innbyggerne under den siste store moteuken.

På Plaza de la Constitución er en blå løper sirlig rullet ut og pryder de vakre marmorflisene. Den er plassert foran den hvite sponsorveggen som presenterer moteukens mange sponsorer. Fotografenes innbyrdes kamp om de beste plassene har begynt, forventningsfulle journalister står klar med sine notatblokker og kulepenner, og en økende mumling brer seg blant de forbipasserende som nysgjerrig stopper opp. Nå skjer det. Det er på tide med den obligatoriske presentasjonen av designere og andre VIP-er ved årets moteshow.
Menneskemengden på Plaza de la Constitución vokser, og det er tydelig at denne begivenheten samler et bredt publikum. Blant de 27 forbipasserende i alderen 20 – 60 år som Det Norske Magasinet spurte om deres syn på Málaga som moteby, har 21 personer merket seg en økende interesse for motenes rolle i Málagas byliv, og dessuten kan 18 av de spurte nikke gjenkjennende til det økte fokuset på lokale motedesignere, samt en økende interesse for mote. Dessuten vil 12 personer på det nåværende tidspunkt betegne Málaga som en betydningsfull motehovedstad i Spania. Likevel vil bare sju av de spurte på det nåværende tidspunkt anerkjenne Málaga som moteby på internasjonalt nivå med Milano, Paris, København og New York, men samtidig tror 16 personer likevel at Málaga med tiden kan oppnå internasjonal anerkjennelse på nivå med de før nevnte motehovedstedene.

 
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com, Lisa Nordbo Fiil, lisa@norrbom.com og Alexandra Stentoft, alexandra@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.