Månedsmagasinet på Costa del Sol
shutterstock 163067123
 
Futten har for lengst gått ut av nyttårsrakettene, og festtalene er glemt. Nå er det på tide å se med friske øyne på hva 2014 kan bety for Spania, spanjolene og for deg og meg.

Alt tyder på at én av de viktigste motorene i spansk økonomi, turismen, er i kraftig vekst. Ferske tall viser at fjoråret ble et svært godt år for turismen på Costa del Sol med 9,5 millioner turister, ¬– 5% mer enn i 2012. Trafikken over Málaga flyplass og på AVE-togene til og fra Málaga by øker.
 
I en pressemelding fra turistmyndighetene heter det at man forventer at 2014 vil gi like sterk økning som i 2013. Det skyldes at økonomien er på vei opp og at kommunikasjonen mot resten av verden er blitt bedre.
Et eksempel: Málaga lufthavn har kunngjort at kapasiteten i årets vintersesong – fra oktober 2013 til mars 2014 – vil være sterk. Det er snakk om totalt nesten 2,3 millioner flyseter, knapt 14 % økning i antall flyavganger og 25 nye ruter til og fra Málaga.
– I 2014 blir alt bedre, var også budskapet da Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy (PP) før nyttår trommet sammen til pressekonferanse for å oppsummere 2013 og snakke om framtiden. Bl.a. vil den dramatisk høye arbeidsledigheten bli litt mindre, hevder Rajoy.
 
Selvsagt er det en statsministers oppgave å peke på positive trekk, inngi tillit blant den hardt trengte spanske befolkningen og la optimismen få gode vekstvilkår.
Og det skal Rajoy ha, det går bedre. I alle fall litt. Bankene synes å være på beina igjen, og prisraset på boliger kan ha stanset. Likevel er det verdt å minne om at det Internasjonale pengefondet (IMF) i oktober i fjor slo fast at spansk arbeidsledighet vil ligge på 25% helt fram til 2018!
 
Verre er det at statsminister Rajoy fortsatt nekter å snakke om korrupsjonen, om den såkalte Bárcenas-saken (PPs tidligere partikasserer) og om millioner av svarte euro i hans eget parti.
Mens Andalucías nye president Suzana Díaz (PSOE) har gjort kampen mot korrupsjon til sin fanesak og har slått hardt ned på underslag av offentlige midler i landets største fagforening UGT og på korrupsjon og misbruk av millioner av euros i den såkalte ERE-saken, velger Spanias statsminister tausheten som viktigste strategi. Det lover ikke godt!
 
Det konservative regjeringspartiet kommer også snart til å tvinge gjennom en lov som gjør det kostbart å benytte dine demokratiske rettigheter. For når loven blir stemt igjennom i den spanske kongressen – regjeringspartiet PP har flertall både her og i senatet – kan det koste inntil 30.000 euro å fornærme eller foreta en «lovovertredelse mot Spania»! Det betyr at du kan bøtelegges for å rope eller bære plakater som skader eller håner Spania eller en region i landet under en demonstrasjon. Opposisjonen raser mot de den mener er en klar krenkelse av demokratiske rettigheter.
 
Men det er ikke alt: Den spanske regjeringen vil også endre landets liberale abortlov. Går det slik mange frykter, vil Spania ganske snart få en av Europas absolutt strengeste abortlover. Det kan bety at abort bare vil bli lovlig fram til 12. uke og bare dersom det er snakk om voldtekt eller om morens eller fosterets helse står i fare.
 
Det er neppe mange som er fornøyd med at det årlig blir foretatt godt over 100.000 abortinngrep i Spania, men derfra til det å nærmest forby abort, er et ganske langt steg å ta! I alle fall for likestillingen, vil mange hevde.
Spørsmålet om Katalonias framtid vil også bli et hett politisk tema i månedene framover. Som kjent har den katalanske presidenten Artur Mas krevd folkeavstemming om Katalonias uavhengighet fra Spania. Avstemmingen skal finne sted i november i år.
Statsminister Rajoy avviser kategorisk utspillet fra Mas og flertallet i det katalanske parlamentet: – Denne folkeavstemmingen er i strid med grunnloven, og dermed vil den ikke finne sted.
 
Og slik blir det nok, for Rajoy vet at han har det viktigste opposisjonspartiet i Spania i ryggen i denne saken, nemlig sosialdemokratene i PSOE. Dermed blir det ikke noe frislipp av Katalonia.
 
Og konklusjonen på alt dette? Jo, 2014 vil økonomisk sett trolig bli et bedre år for Spania enn 2013 var. Men regn likevel med mye politisk støy og uro i månedene framover!
Av Arne Bjørndal, arne.bjorndal@me.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.