Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kameleonen – et kjærkomment innslag i spansk natur

Kameleonen – et kjærkomment innslag i spansk natur

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Når det gjelder reptiler må kameleoner sies å være blant dyrene som fanger mest oppmerksomhet. Evnen til å skifte farge, den lange tungen som de fanger sin føde med, og det oppsiktsvekkende utseendet som mest av alt minner om en dinosaur i miniatyr, gjør at de fleste mennesker lar seg fascinere av kameleoner. Det finnes over 200 forskjellige arter av kameleoner i verden, helt nøyaktig 213 er i pr. i dag vitenskapelig beskrevet, men fremdeles oppdages det nye arter med jevne mellomrom.
 
 
Hovedsakelig er utbredelsesområdet til kameleonene å finne i Afrika, og spesielt Madagaskar har et stort antall arter. Her lever de i trærne, på bakken, i skog og på savanne, ja, noen arter har til og med spesialisert seg og overlever i ørkenområder. Størrelsesmessig varierer de fra ca. 3 cm til 70 cm i utvokst tilstand, og Madagaskar er hjemstedet for både verdens minste og verdens største art. Kun en enkelt art lever i Europa, den såkalte europeiske kameleonen, som også kalles «Vanlig Kameleon» eller simpelthen bare for «Kameleon». Et av de største og viktigste utbredelsesområdene for denne arten i Europa er nettopp Costa del Sol og Andalucía, og er man heldig har man kanskje kameleoner i sin egen hage her på solkysten.

Navngiving

Det var den svenske legen og taxonomiens far, Carl von Linné, som i 1758 gav kameleonen det vitenskapelige navnet Chamaeleo chamaeleon, noe som igjen førte til at hele gruppen av arter fikk populærbetegnelsen kameleoner. Kameleonen fra Europa var dermed den første arten av kameleoner som ble vitenskapelig beskrevet. Systemet som Carl von Linnè (eller Linnaeus som han også er kjent som) utviklet for å beskrive arter er fremdeles i bruk i dag, og har den fordel at det er universalt. Benytter man det vitenskapelige navnet unngår man altså forvirring rundt hvilken art det dreier seg om, uavhengig av språk og personlig bruk av populærnavn. Hvis man bruker en art med stort utbredelsesområde som eksempel, så har huggorm som vi kjenner den i Norge en hel rekke forskjellige populærnavn eller vanlige navn, på et utall av språk fra hele Europa over til Asia og Kina. Bruker man derimot det vitenskapelige navnet Vipera berus i stedet for huggorm som betegnelse, så er det ikke lenger noen tvil om hvilken art det dreier seg om, verken i Norge, Tyskland eller i Kina.
 

Stor utbredelse

Det er ikke stadfestet om den europeiske kameleonen alltid har hatt sitt naturlige tilholdssted i Europa, eller om den er innført fra Nord-Afrika, bl.a. av fønikerne. Derfor er det kanskje mer egnet å kalle arten for «Vanlig Kameleon» i dagligtale. Siden arten ikke bare finnes i Europa kan navnet «Europeisk Kameleon» også være misvisende. Sikkert er det i alle fall at utbredelsen er større og mer tallrik langs Middelhavets kyst i Nord-Afrika enn hva den er i Europa, samt i Midtøstens land som grenser til Middelhavet. I Europa har provinsene Málaga, Cadíz og Huelva populasjoner av kameleoner, samt Algarve i Portugal. Videre finner man kameleonen i svært begrensede områder i Italia, Hellas, Tyrkia og på øyene Malta og Kypros. Enkelte steder i Hellas finner man en art som er svært lik, nemlig Chamaeleo africanus, som er innført i nyere tid fra Egypt.

Lokale forekomster

Kameleonen er fredet i Europa, og må ikke fanges, skades eller forstyrres. Den er nokså vidt utbredt langs kysten i Andalucía, og kan påtreffes i områder hvor man minst av alt skulle tro man fant dem, bl.a. i Málaga by! De finnes inne i industriområdet Guadalhorce, og i skoglundene i nærheten av borgen i Málaga, samt de lavere strøkene av Montes de Málaga. I Alhaurín de la Torre og Alhaurin de Grande kan man iblant finne kameleoner i villastrøkenes hager, og de ses også hyppig i Manilva og Estepona, samt hele kysten i Cadís-provinsen. Ofte finner man dem blant frukttrær, da det er god tilgang på insekter der, men kameleoner kan man også treffe blant oliventrær og vinstokker. De er tilpasningsdyktige, og kan ofte leve nært mennesker.

Stoler på kamuflasjen

Kameleonen beveger seg meget tregt, så den setter sin lit til kamuflasjen for å unngå å bli oppdaget av predatorer. Er den først oppdaget er det som regel for sent, og den blir et lett bytte. Kameleonen tar farge og mønster etter omgivelsene, og når den sitter i ro på sitt sedvanlige vis kan den være utrolig vanskelig å få øye på! Den er normalt grønn med litt markeringer, og går dermed i ett med bladverket i trærne og buskene hvor den vanligvis oppholder seg. Imidlertid kan kameleonene også skifte farge etter sinnsstemningen, om den blir stresset vil den typisk være dekket av tydelige prikker. Dette kan man se hvis man plukker den opp med hendene, og selv om den ikke gjør noen tegn til å ville rømme dersom man lar den kravle rundt på kroppen, så kan man slutte av fergetegningen at den er allikevel stresset. Kameleonen vet at den ikke klarer å løpe hurtig nok til å komme seg bort, og vil instinktivt prøve å komme seg høyest mulig opp. – Så ikke fall for fristelsen til å plukke opp en kameleon, i motsetning til hva mange tror så liker den det slettes ikke. Kameleonen hører til blant de dagaktive reptilene, og om natten sover de, ofte helt ytterst på en grein, og nokså høyt over bakken. For mennesker er de faktisk lettest å se med lommelykt om natten, da kameleonen antar en lys farge over hele kroppen, slik at de er lett å se ved hjelp av lyset fra en lommelykt.

Oppdrettes i Málaga

Byrådet i Málaga har siden 2009 hatt et prosjekt gående for å kartlegge utbredelsen av kameleoner i provinsen, samt å oppdrette dem i kontrollerte omgivelser for utsetting i naturen. Mer enn 500 eksemplarer har blitt satt ut hittil, og med jevne mellomrom inviterer kommunen interesserte frivillige til å være med på å telle eksemplarer i områder med større populasjoner. Dette er et viktig engasjement for kommunen, da det er ønskelig at kameleonen forblir en del av den andalusiske faunaen.
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet