Månedsmagasinet på Costa del Sol
Føl historiens vingeslag på Granadas eldste tapasbar – den tredje eldste i Andalucía

Føl historiens vingeslag på Granadas eldste tapasbar - den tredje eldste i Andalucía

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er ingen tvil om at Granada er et Nirvana for tapaselskere. I motsetning til Costa del Sol lever tradisjonen at barer alltid serverer en tapa sammen med en drink fremdeles i Granada, hovedstaden i provinsen med samme navn. I Granada er tapas så populært at det finnes organiserte tapasturer som tar en fra bar til bar for at man sammen med et glass vin eller øl, får en munnfull eller to av det kjøkkenet har å by på. Når man går inn på en bar og bestiller et glass, serveres dette samtidig som det ropes «la primera» (den første) ut på kjøkkenet, og snart står det en liten tapa foran en. Velger man nå å bli på den samme baren i stedet for å gå videre til neste sted og bestiller enda et glass, ropes det «la seguna» (den andre) ut på kjøkkenet, hvoretter man serveres enda en liten tapa – men noe annet enn den første. Skulle man deretter fremdeles vœre tørst og bestiller enda et glass, serveres man snart la tercera (den tredje). Disse tapasene er ofte en aning mindre enn hvis man bestiller fra en tapasmeny, og det er kjøkkenet som velger hva som serveres.

En Suecos journalist Sara sammen med sin mann i baren hos Taberna Casa Enrique.
Skinker i taket som det bør være på en spansk bar.
Nesten som et museum.

Vil man selv velge sine tapas og få litt mer i magen enn bare den munnfullen som serveres med drikken, så er det bare å spørre om menyen. Men når man først har bestilt tapas eller større retter fra menyen, serveres vanligvis ingen flere tapas med drikken.

Et besøk hos Enrique

Uansett om du er ute på pub crawl eller vil besøke bare en eneste bar i Granada, er Taberna Casa Enrique et MUST. Dette er Granadas eldste bar som ble grunnlagt i 1870. Det er likevel ingen skrytende bar. I motsetning til mange andre barer som lokker til seg turister med skilt som skriker ut ”autentisk spansk” eller liknende, kan det til og med være vanskelig å få syn på Taberna Casa Enrique der den ligger nesten som et hull i veggen på byens hovedgate. Når dørene er stengte, ser den ut som hvilken som helst vakker port, og når de åpner, setter de ut to enkle bord mens en sort skifertavle med tapasalternativ henges på døren. Så det gjelder å kikke nøye mellom de moderne butikkene for å finne frem. Vel foran inngangen til det som ser ut som en minimal bar, kan man ikke annet å lokkes inn av historiens vingeslag.

Nesten som et museum.
Spisesalen er romslig, men bordene og krakkene er lave. Ved middagstid er salen full av spanjoler, men nesten ingen turister finner frem hit.

Kvalitet og mer enn man først ser …

Hos Taberna Casa Enrique skal du ikke forvente deg å få en caña (liten øl) servert med en tørr brødbit med en jamón serrano-flis på. Nei, hos Taberna Casa Enrique serveres det riktignok øl og vin, men spesielt vinene er av høy kvalitet, akkurat som deres tapas av nøye utvalgte råvarer, alt servert med stolthet. Tapasbaren har alltid hatt en Enrique ved roret. Den nåværende eieren heter Enrique, akkurat som generasjoner før ham av tidligere eiere av samme familie.

Hva som fra gaten ser ut som nesten et museum med en liten bar uten barstoler og skinker hengende fra taket og et lite kjøkken i den bortre enden, skjuler mer enn hva øyet først ser. Et tips er å først nyte et glass vin i baren, studere alle detaljer og historiske tilbehør – ikke minst bildene av kjente mennesker som for eksempel nobelprisvinneren José Saramago og Ernest Hemingway som besøkte Taberna Casa Enrique. Be deretter om å få sette deg ned. Da får du nemlig gå igjennom kjøkkendelen og inn til spisesalen.

Det ser ikke så flott ut, men tapasrettene byr på spennende smaker fra fortiden.
På Taberna Casa Enrique serveres spanske kvalitetsviner
Taberna Casa Enrique gjør ikke mye vesen ut av seg på gaten.

… og annerledes tapas

Spisesalen er enkel, men romslig med gamle lave trebord med små krakker – ikke høyere enn rundt 45 cm. På høyttalerne spilles stemningsfull musikk som jazz og blues. På tapasmenyen finner man tapas som alcachofas en aceitte (artisjokker i olje), caviar de Ríofrio (økologisk kaviar fra Ríofrio elven), albodigon gigante (stor kjøttbolle), mejillones (blåskjell), chorizo picante (kryddret chorizo) og mye mer. Det låter kanskje hverdagsdaglig, men det er alt annet enn tapasene som serveres på andre barer. Først og fremst er det nesten porsjonsstørrelse – to personer blir mette av to-tre tapas (derfor priser fra 3,50 euro til 19 euro (kaviaren i skrivende stund koster 42 euro/15 g). Oppskriftene antas å være den samme som ble servert for 100 år siden som er hvorfor smakene er både annerledes og spennende. Helt nederst på menyen står det ”La leyenda continua…” (Legenden fortsetter…) og det kan man ikke annet enn å være enig i.

Når det er spansk middagstid fylles spisesalen av spanjoler som setter pris på den historiske atmosfæren, så det er lurt å komme hit relativt tidlig på kvelden. Når man så er ferdig og hvis man vil se enda mer av Taberna Casa Enrique, kan man spørre høflig om man kan få se vinkjelleren, men vær forberedt på å høre nei, da det ikke er alltid de har tid. Hvis du er heldig derimot, får du lov til å gå ned en spiraltrapp i hjørnet av spisesalen som leder til vinkjelleren som i sin enkelhet viser et historisk hvelv under Granadas hektiske natteliv.

Ved etterspørsel kan det dukes opp for selskap i vinkjelleren for å skikkelig oppleve en kveld i historiske Granada.

Taberna Casa Enrique ligger på Acera del Darro No. 8, Granada.

Hvis personalet har tid, kan ‘musumsbesøket’ fortsette ned i vinkjelleren – som også kan spesialbestilles for selskap.
Taberna Casa Enrique gjør ikke mye vesen ut av seg på gaten.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet