Tverrfaglige prosjekt er i ferd med å bli hverdagen på Den Norske Skolen, Malaga. For alle alderstrinn, og i alle fag, streber lærerne etter å spisse elevenes forståelse og oppnå bedre dybdelæring gjennom prosjekter der det flettes inn kompetansemål fra flere fag.
Geometrisk kunst
Småskolen har laget kunst med geometriske figurer, som et tverrfaglig prosjekt i matte, norsk og kunst & håndverk.
-Etter denne oppgaven, kan elevene kjenne igjen geometriske former i omgivelsene sine, de kan navnene på formene, og vet hva hjørne, kant, side og flate betyr. En av de viktigste tingene vi jobbet med, var primærfargene. Derfor er alle bildene kun laget med primærfarger, elevene lærte også å lage enkle gjenstander i papir, klippe og lime, og bygge med geometriske grunnformer, samt skrive enkle, beskrivende tekster i norskfaget, forteller kontaktlærer Margrethe Heyn.
Ei jente som er ferdig og nettopp har begynt på ekstraoppgaven, har geometribildet sitt liggende ved siden av seg. Vi tok en prat med kunstneren for å fiske kunnskapsmålene.
-Å, se på den fine der! utbryter jeg, og peker på den fargesterke plakaten.
-MMMMhm! Og den er MIN, svarer jenta.
-Er det en giraff?
-Ja!
-Hva er det den giraffen er laget av da?
-Min har hals og hale og… og geometriske former.
(Hun skjønner plutselig hvilke svar jeg fisker etter)
-Rektangel, kvadrat, sirkel og trekant, ramser hun opp og peker fjellstøtt på figurene imens hun søker anerkjennelse med blikket.
-Det var helt riktig, svarer jeg, og legger til at det ble et veldig fint kunstverk. Hun nikker stolt og bekreftende, tydelig fornøyd med betegnelsen “kunst”.
Tverrfaglig om Roald Dahl
Norsk lesetrening, engelsk presentasjon, litt samfunnsfag og et skuespill med utgangspunkt i Roald Dahls univers. Undervisningen blir på ingen måte kjedelig når temaene får flere innfallsvinkler. I 5. og 6. har det dreid seg om Roald Dahls liv og forfatterskap en periode, toppet med en avsluttende fremføring.
-Klassene er delt i noen fag, og alderstinnene har ikke helt like læringsmål. Derfor er det femtetrinn som dykker dypest i bøkene og historiene til Roald Dahl, forteller faglærer Linda Sakseide. -De startet prosjektet med å se noen filmsnutter som leselyst-teasere, og plukket en bok hver de leser litt fra hver dag hjemme.
Engelsk presentasjon
Med en snartur innom en engelsktime finner vi en konsentrert og aktiv gjeng. For å skaffe seg kunnskap om forfatteren, ser klassene et forfatterintervju på engelsk, som de oversetter og diskuterer innholdet i. Dialogen her går på engelsk, både spørsmål og svar fra klassen. -Dette er en språkkyndig elevgruppe! Daglig bruk av både engelsk og spansk i hverdagslivet, skjerper språkkunnskapene for elevene her, så dialogene glir lett. Etter intervjuoversettingen, går alle inn på hver sin iPad og jobber selvstendig med forfatteren, via presentasjons-forberedelser med bilder, historikk og boklister.
Finaleforestilling
Prosjektets avslutning og kronen på verket ble fremført i kultursalen for foreldre og de andre barnetrinnene på skolen. I tillegg til det skriftlige arbeidet som ble vist frem, hadde noen elever jobbet frem et skuespill av en scene fra Roald Dahls barnebok, Mathilda.
-Slik kan det altså gjøres med morsomme læringsaktiviteter der eleven tar del i prosessene og gevinsten man får er bedre dybdelæring.
Den Norske Skolen, Malaga har fortsatt kapasitet for flere elever fra første skoledag over nyttår. For å være sikret plass for skoleåret 2019/2020, minner vi om at søknadsfrist for hovedopptak allerede er i februar! Etter fristen har vi opptak etter ventelisteprinsippet ved ledig kapasitet. Les mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com, eller få et innblikk i skolehverdagen vår ved å følge skolens facebookside: https://www.facebook.com/dennorskeskolen og Instagram: https://www.instagram.com/dennorskeskolenmalaga/
Av Nina C. Kaasin Simarud. Bilder: Nina C. Kaasin Simarud