Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i.

Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendom og islam.

cordoba1Mesquitaen

Et ”must see” når du er i Córdoba er mesquitaen, som i dag fungerer som katedral, og som er byens største attraksjon. Den vil du kunne finne mye informasjon om overalt, og den skal derfor kun nevnes kort her.
Når du skal kjøpe billett, kan det anbefales å gå over til billettmaskinen som står rett ved siden av billettluken. Her er det mye kortere kø.
Med din billett i hånden kan du nå gå tvers over appelsintorget og inn i mesquitaen, hvor du kan se de berømte doble (og dobbeltfargede) buene.
Kommer du tidlig nok, kan du komme gratis inn og oppleve den helt autentiske stemningen, når det er morgenmesse i kirken kl. 8.30-9.30 alle dager unntatt søn- og helligdager. Du skal bare være stille under gudstjenesten.
 
Entre: 10 € – halv pris for barn og handicappede.
Tidsforbruk: ca. en time

Córdobas Synagoge

Gatene i det jødiske kvarteret er mange, små og kronglete. Det finnes ikke et kart som er nøyaktig nok til å lede deg til synagogen på første forsøk, men når du først har vært der vil du oppdage at du passerer den igjen og igjen. Det er ikke mye å se, men det er allikevel verdt å kikke innom den lille, velbevarte synagogen.
 
Entre: Gratis.
Tidsforbruk: 5-10 minutter.

Casa de Sefarad (Museum)

Før man besøker synagogen, anbefales det å besøke museet ’Casa de Sefarad’, som ligger i samme gate som synagogen. Sefardisk jødedom betyr de jødene som kom fra Spania og Portugal. I flere århundrer levde muslimer, jøder og kristne side om side i Córdoba, hvilket museet skildrer spesielt godt. Museets små rom er innrettet slik at man tas på en kronologisk reise i historien, og det er rikt illustrert og fortalt underveis.
 
Entre: 3 €
Tidsforbruk: 30 – 45 minutter.

La Casa Andalusí (Museum)

Ca. 30 meter fra Casa de Sefarad ligger museet La Casa Andalusí, som er et hyggelig lite museum med en sal dedikert til papirfremstilling. Dessuten er det en flott myntsamling der. Museet er fotoverdig og flott å besøke især om kvelden, når stearinlys lyser opp rommene ute og inne. Det er utrolig vakkert med en liten blomsterdam, som det sikkert finnes et hysterisk antall fotos av på Instagram, men liker man informative museer er det Casa de Sefarad man skal besøke.
 
Entre 3,5 €
Tidsforbruk: 10-15 minutter.

Puente Romano

Den romerske broen som strekker seg over elven Guadalquevir, ble opprinnelig bygget 100 år f.Kr., men det meste av konstruksjonen stammer i dag fra den mauriske rekonstruksjonen i det åttende århundre. Det tar ikke lang tid å krysse broen, som i seg selv byr på en hyggelig spasertur. Ved enden av broen venter en av Córdobas beste fotomuligheter, hvis man går turen til slutt på dagen. Når solen går ned over Córdobas gamle bydel er det nemlig et helt spesielt syn, som det er verdt å fange på et bilde. Når det er sagt, er bydelen på den andre siden av broen ganske ordinær og ikke verdt tiden din, hvis du har mer igjen å utforske i den gamle bydelen.

Medina Azahara – ruin-by utenfor byen

Denne ruin-byen finner du utenfor den vestlige delen av Córdoba. Byggingen startet på midten av 900-tallet og fungerte, i de ca. 70 år byggverket fikk lov å bestå, som Andalucías egentlige administrative hovedstad. Man går rundt i seremonielle haller, moskéer, bad, private gemakker og staller, når man vandrer rundt mellom ruinene som brer seg ut på et gigantisk areal.
Du kan ta bussen ut til ruinene fra sentrum (turistkontoret selger disse bussbillettene). Enten man kjører med buss eller bil ut dit, stopper man ved et museum ved foten av ruinene, hvorfra det går en buss opp til selve ruinene. Museet er gratis å besøke, og det anbefales å orientere seg her før man tar bussen.
 
Entre: gratis, men det anbefales å booke en guidet tur for å få maksimalt ut av besøket. De guidene som vi smuglyttet til, kunne i alle fall fortelle noen interessante og levende historier.
Tidsforbruk: ca. 1,5 timer
Mer informasjon og booking av guidet tur: www.medinaazahara.org

cordoba2Salon de Té

Córdobas mest autentiske opplevelse fås uten tvil i ’Salon de té’, som ligger på Calle Buen Pastor. Her kjemper tekokerne om kapp med vannpipene, mens folk i alle aldre inntar glovarm te fra de små, karakteristiske marokkanske glassene med gullinnfatning. Personalet er like autentisk som atmosfæren, og te blir servert på fat fra store kjeler og distribueres på et øyeblikk ut i de tilstøtende salongene i to etasjer. Dette stedet er så autentisk at man bare skal knipe øynene sammen litt for å kunne forestille seg hvordan et slikt tehus har fungert i Córdoba for flere århundrer siden. En liten kanne med te koster omkring 3 €, og så kan man kjøpe et stort utvalg av lekre arabiske kaker, som er på display ved disken.

Restauranter

Går man utenom de klassiske turistfellene som har en meny med 12 forskjellige retter av paella, men kun en mikrobølgeovn på kjøkkenet, finnes det tonnevis av riktig gode restauranter i Córdoba. Det er ikke vanskelig å skille klinten fra hveten, for det er tydelig forskjell på de restaurantene hvor du får en gastronomisk opplevelse i særklasse og dem med paellamenyen (dem skal man for øvrig holde seg unna i enhver by). Se bare på innredningen, og om det skiltes med ”gastro” og lokal vin, så kan du ikke gå galt i byen. Det Norske Magasinets utsendte besøkte La Tapería, som ligger på Calle Romero bare et steinkast fra mesquitaen, hele to ganger, hvilket sier noe om kvaliteten. Deres ”Tataki de cerdo” kan spesielt anbefales.
Alt på et sted. Slik er det å besøke Mercado Victoria, som ligger på Paseo de la Victoria på det avlange parkområdet som ligger rett vest for og helt tett på sentrum. Du vil lukte det før du ser det, for duften av mat når nesen lenge før man rekker å få øye på gourmet-markedet, som byr på et virvar av forskjellige lands mat. Italiensk, indisk, vietnamesisk, argentinsk… Side om side ligger bodene, hvis mat du kan nyte på de tilhørende bord og stoler rundt omkring på markedet.

Shopping

El Zoco markedet, som ligger rett bak Museo Taurino på Calle Judíos, byr på håndlaget brukskunst og smykker, etc. Selve markedet holder til i en patio, som i seg selv er ganske vakker. Foruten markedet finnes det også sølvsmeder og lærverksteder rundt patioen.
Om man foretrekker mer tradisjonell shopping med glitrende vinduspartier skal man finne veien til Plaza de las Tendillas, ”De små butikkers plass”, hvor de tre største gatene utgår fra. Det er for øvrig også på denne plassen man finner turistkontoret.

Festival de los patios 2018

Det konkurreres om å kunne presentere den vakreste gårdshagen når innbyggerne i Córdoba deltar i den årlige hagefestivalen. I hele begynnelsen av mai kan man således nyte de små, åpne gårdshagene som er pyntet, passet og pleiet etter alle kunstens regler. Videre er det levende musikk i gatene alle dagene, og generelt fint pyntet opp i hele sentrum.
Patiofestival avholdes 1. – 13. mai i 2018.

Fra Málaga til Córdoba

Tog fra Málaga stasjon: ca. to timer. Man kan gå fra Córdoba stasjon til sentrum på 10-15 min.
Med bil: ca. en time og 50 minutter
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet