Månedsmagasinet på Costa del Sol
Turrón – og den søte spanske juletid

Turrón – og den søte spanske juletid

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det nærmer seg jul i Spania også.  Hos vår lokale kjøpmann er søte kjeks og kaker byttet ut med store paller med turrón; denne ur-spanske ”godisen” som blir produsert i like mange antall kilo som det finnes spanjoler, og som kun i meget liten grad blir eksportert.  Og nesten alt blir spist i julen. Utvalget av er like stort som prisvariasjonene, men felles for alle produktene som vi fant i vår nærbutikk var at de var produsert i Jijona/Xixona, en liten by med drøye 7.000 sjeler som ligger ca 24 km nord for Alicante.  Den største produsenten er uten tvil 1880 el lobo.  I tillegg til produksjonslokaler og en fristende butikk, har de et flott museum som viser hvordan turrón ble laget i gamle dager.  

Nysgjerrige på produktet og historien bak begir vi oss til 1880 el lobo en vakker høstdag, og finner fabrikken på høyre side av veien like før vi kommer frem til den lille byen. Bedriftsbesøket blir delt opp i fire bolker; informasjonsfilm, omvisning i produksjonen og museumsbesøk, for så å avslutte det hele med smaksprøver og muligheten til å fylle bilen med turrónprodukter til rabatterte priser. For omvisningen betaler vi en 1 euro.  Eller var det kanskje to…

Ti generasjoner med produktutvikling

Bedriften ble startet i 1725, men historien til gründeren Juan Antonio Sirvent Silfa S.A. går tilbake helt til 1646.  Bortsett fra enkelte avbrekk har kunnskapen om foredlingen av dette høyst unike produktet gått i arv fra far til sønn i ti generasjoner.  Tradisjon, kontinuerlige forbedringsprosesser, produktutvikling og moderne teknologi har gjort bedriften til den mest ledende turron-produsenten i verden. 

De to hovedproduktene som produseres i det 20.000m2 store lokalet er Turrón Alicante og Turrón Jijona.  Den nøyaktige oppskriften er selvfølgelig en bedriftshemmelighet, men litt klokere blir vi jo.  Turrón Alicante, som er såpass hard å tygge at det er nærliggende å tro at produksjonen blir sponset av landets tannleger, er laget av ristede (hakkede, eventuelt hele) mandler blandet med kokt honning ispedd sukker og deretter eggehvite.  Dette danner en hard masse som, før den stivner helt, blir formet både til runde og firkantete «kaker”.  Smaken kan minne om brente mandler, bare enda bedre!

Smelter på tungen

Fremstillingen av Turrón Xixona starter delvis på samme måte, men her finmales de ristede mandlene før de blandes med kokt honning og sukker.  Dette produktet inneholder ikke eggehvite.  Deretter varmes massen igjen og holdes i bevegelse i minimum syv timer i store kar ved hjelp av en stor «eltekrok».  Etter dette hviler massen til den får konsistens som kan minne litt om vår skandinaviske marsipan og blir deretter kuttet og pakket.  Dette produktet smelter virkelig på tungen – i dobbel forstand.

I tillegg til disse to hovedproduktene produserer 1880 el lobo mange andre godsaker, ca 30 forskjellige typer totalt, de fleste med mandler, men det brukes også hvalnøtter, hasselnøtter, kokos og sjokolade som råvarene.  En variasjon til vår norske marsipan er Turrón Yema Tostada, hvor eggehviten blir erstattet med eggeplomme og produktet flambert/stekt lett før det pakkes.

Det siste produktet bedriften har startet å produsere er Panettones; en forvokst muffens som inneholder kandiserte frukter, rosiner og hakkede mandler.  Ifølge reklamen var 1880 el lobo den første ikke-italienske bedriften som laget dette produktet.

Etter omvisning på museet blir vi ledet inn i en korridor med glassvegger og med god utsikt over alle ledd av produksjonen, fra risting av mandler til pakking av det ferdige produktet. Siden mandlene høstes i september og turrón spises til jul, foregår produksjonen kun i tidsrommet september – desember.  De fleste som jobber i den bransjen er følgelig sesongarbeidere.  Likevel holder bedriften åpent for publikum året rundt, i helgene er det stengt.  

Museet er nydelig, og viser hjelpemidlene som er brukt til produksjon av turrón opp gjennom tidene før moderne teknologi overtok.  Her har de stor tillit til de besøkende, og det meste kan både løftes og plukkes på.  Guiden forteller entusiastisk om de forskjellige redskapene og svarer på spørsmål fra interesserte tilhørere.  Det som vekker størst interesse er en gammel varebil/van som ifølge guiden fremdeles er kjørbar.

Turrón og cava

Omvisningen og smaksprøvene har satt oss i kjøpemodus, i år skal vi ha et herlig innslag av spanske juletradisjoner i vår nordiske jul.  Turrón blir ofte konsumert som et lite mellom-måltid eller som en dessert, ofte i godt følge med cava.  Er det noe igjen av herligheten når julen er over, så kan vi gjøre som barn i Valencia-regionen har gjort opp gjennom historien; sette ut en skål med turrón sammen med tre glass søt vin på Hellige Tre Kongers Dag, 6. januar.  Og så må vi huske å legge ut litt halm til kongenes firbente følgesvenner.

Av Rikke Iuell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet