Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mange steder er julebordsesongen nå allerede i gang.
I oktober tente de julelysene i mange av de største gatene i London.
Og nå i november kommer de andre byene i Europa med sine julegater og dekorasjoner, og juletrærne settes opp, slik at alt blir ferdig til første søndag i advent.
Jeg innrømmer gjerne at jeg elsker denne førjulstiden, det litt hektiske maset, hvor alt skal gjøres på kort tid, forberedelser til selve julehøytiden, innkjøp av julemat, innkjøp av presanger, innkjøp av drikkevarer, for ALT er spesielt med julen!
Da skal det spises veldig tradisjonell mat fra den delen av landet hvor man kommer i fra, eller fra forskjellige andre land.
Selv en lidenskapelig vinelsker må jo nesten prøve seg på øl og akevitt til julematen!
Hjemme i Norge kan det jo på denne årstiden bli veldig kaldt, og da er det godt å være inne med masse stearinlys og gjerne peiskos, og for meg henger dette i også her nede i Spania, nå i førjulstiden, for også i Spania er det kaldere på denne årstiden.
Selv om det skulle være 25 grader ute så går solen tidlig ned, og da kan det gjøres veldig koselig inne, med levende lys og fyr på peisen eller med en gass-peis.
Tradisjonen henger i kroppen, og når lukten av svineribbe og pinnekjøtt i tillegg kommer snikende inn fra kjøkkenet og pirrer i nesen med deilige lukter, ja, da er alt deilig og avslappende, og forventningene stiger.
Mange ønsker å spise middag ute på restaurant i førjulstiden, noe som også er en gammel tradisjon i Norge, med julebord eller julemiddager ute med venner, kollegaer eller familie.
Og skal du spise på restaurant i denne årstiden, så må du bestille bord lang tid i forveien i Norge, da det er nærmest håpløst i finne en ledig restaurant.
Slik er det også her i Spania, hvor også svært mange går ut og spiser, og det lønner seg alltid å bestille bord på forhånd.
Men utvalget av restauranter er langt større, og utvalget av alle typer av restauranter er større, da du her kan finne barer med deilige tapasretter, venta med meny fra helt enkel mat til deilige og nærmest gourmet-retter, men alle venta er forpliktet til å ha typiske spanske retter i tillegg til internasjonal meny.
Restauranter finnes overalt, med beach-restauranter ved strendene, inne i byene eller ute langs hovedveiene, eller inne i skogsområder.
Av og til er det vanskelig å se på utsiden hvilken type restaurant det er.
Jeg ble selv svært overrasket da jeg ble invitert med til en restaurant, som i alle år har hatt betegnelsen venta, og fra utsiden så dette ut som et svært enkelt spisested, og med kraftige neonlys inne i lokalet, som jeg ikke er særlig begeistret for.
Jeg liker helst lokaler med dempet belysning, men ble fortalt, at de valgte å ha slike lys, slik at gjestene kunne få se hva de spiste. Og det er vel noe med det!
Da jeg kom inn ble jeg svært overrasket, da dette som jeg trodde var veldig spansk, hadde innslag av litt italiensk, litt spansk og med egen BBQ ovn inne i lokalet.
Det første som møtte meg var en gedigen pizza ovn, og det viste seg at de var veldig godt kjent for sine pizzaer i Fuengirola, og så var kjøkkensjefen fra Napoli i Italia.
Ved siden av Pizza ovnen var det bygget opp en stor BBQ med et stort utvalg av grill retter, og med den nydelige duften som du får av grillmat stekt over åpen flamme.
I den andre enden av restauranten var det et eget kjøkken for de øvrige, og gjerne de helt typiske spanske rettene, med en kvinnelig soussjef fra Marokko.
Eierne av restauranten er spanske, Mari Carmen og Rafael, og med spanske røtter langt tilbake.
Det var familien til Mari Carmen som startet driften i 1981, og dette ble gjort etter at Franco døde. Statsministeren den gang, i overgangen mellom Franco og Kong Juan Carlos, het Adolfo Soarez, og satt som president i 12 år.
Han var en venn av denne familien, og han var med på åpningen av restauranten, som fikk navnet La Palma.
Det som overrasket meg, og imponerte meg, var det første inntrykket, som jeg trodde var en enkel bar. -Og så viste det seg at her serveres nydelig mat, med en rikholdig meny, og også viner som oste av kvalitet.
Beliggenheten er også spesiell i forhold til kvalitet, og ligger rett ved siden av A7 i Fuengirola, ikke langt fra Waterpark badeland, og rett ved siden av Mc Donalds. Adressen lyder eksotisk; Plaza Jose Moreno Redonda!!!
Så kjære leser, ikke la deg forvirre av utseendet på en bar eller restaurant her i Spania, men prøv, og jeg kan nesten garantere deg at du vil bli imponert.
Spanjolene kan mye om mat og de kan mye om drikke, så hvis du ønsker å ta deg en tur ut på oppdagelsesferd nå i tiden før jul, og ikke har bestilt bord noe sted, så skal du vite at du alltid finner et sted hvor du er velkommen, og jeg er sikker på at du vil bli gledelig overrasket.
Ha en deilig førjulstid!
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.